Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Atlantická divízia s prvým triumfom v Zápase hviezd, MVP bol Tkachuk

Na snímke hráč Caroliny Andrej Svečnikov vyhral súťaž v kategórii Najrýchlejší korčuliar v úvode All Star víkendu zámorskej NHL na Floride v Sunrise v noci na 4. februára 2023. Foto: TASR/AP

All Star víkend mal šiestykrát formu miniturnaja divízií. Zápasy sa hrali na dva desaťminútové polčasy s tromi korčuliarmi na oboch stranách.

Sunrise 5. februára - Tím Atlantickej divízie zvíťazil v Zápase hviezd zámorskej hokejovej NHL na Floride. Vo finále turnaja triumfoval nad výberom Centrálnej divízie 7:5. Cenu pre najužitočnejšieho hráča (MVP) si odniesol útočník Matthew Tkachuk z víťazného tímu, keď v dvoch dueloch nazbieral sedem kanadských bodov za štyri góly a tri asistencie. Na podujatí sa nezúčastnil žiadny slovenský hokejista.

All Star víkend mal šiestykrát formu miniturnaja divízií. Zápasy sa hrali na dva desaťminútové polčasy s tromi korčuliarmi na oboch stranách. Od premiéry tohto formátu v roku 2016 si prvenstvá pravidelne striedali tímy Pacifickej a Metropolitnej divízie, ktoré si pripísali po tri víťazstvá. Ich sériu prerušili hráči Atlantickej divízie, ktorí za prvenstvo dostali prémiu milión dolárov.

Najužitočnejší hráč turnaja Matthew Tkachuk z domácej Floridy si užíval exhibičný víkend pred vlastnými fanúšikmi a v tíme Atlantickej divízie nastúpil spoločne s bratom Bradym: "Je mi cťou hrať pred týmito fanúšikmi po celú sezónu a je výborné, že aj ostatní hráči videli, aké je to skvelé miesto pre hokej." Pre 25-ročného krídelníka to bol počas druhej účasti v Zápase hviezd druhý triumf. Tkachuk sa stal druhým hráčom "panterov," ktorý získal cenu MVP v Zápase hviezd. Prvý bol v roku 2000 Pavel Bure, ktorý si v stretnutí rovnako zahral s bratom.

Prvé semifinále prinieslo súboj divízií zo Západnej konferencie. Vlaňajší finalisti z Centrálnej divízie zdolali výber Pacifickej 6:4 aj vďaka štyrom kanadským bodom Vladimíra Tarasenka (1+3). Trojnásobný víťazi tohto formátu All Star turnaja a obhajcovia vlaňajšieho prvenstva z Metropolitnej divízie prehrali v druhom semifinále s Atlantickou 6:10. Do stavu 6:6 bol duel vyrovnaný, no potom dávali góly už iba hráči Atlantickej. Matthew a Brady Tkachuk si užívali bratskú spoluprácu a celkovo nazbierali 9 bodov. Starší Matthew strelil hetrik rovnako ako v tíme súpera Johnny Gaudreau. Zároveň sa stal piatym hráčom, ktorý dosiahol hetrik v All Star zápase, keď reprezentoval domáci klub. S piatimi bodmi vyrovnal rekord v jednom zápase pri súčasnom formáte podujatia.

Vo finále sa tím Atlantickej divízie dostal do vedenia 4:0, ktoré sa ukázalo ako rozhodujúce. V závere druhého polčasu videli diváci gólové preteky, ale na triumfe výberu Atlantickej divízie to už nič nezmenilo. Matthew Tkachuk si vo finále pripísal dva kanadské body a stal sa najproduktívnejším hráčom turnaja. Jeho spoluhráč Dylan Larkin dosiahol prvý finálový hetrik v tomto formáte Zápasu hviezd. "Bola to výborná zábava. Som hrdý na to, že sme zvíťazili. Vytvorili sme skvelú partiu a všetci sme si užili tieto dni," uviedol Larkin.

Po siedmom ročníku súčasného formátu je bez triumfu v Zápase hviezd už iba Centrálna divízia. Nedeľňajšiemu turnaju predchádzali tradičné súťaže zručností. V nich si najcennejšie prvenstvá odniesli víťaz súťaže o najtvrdšiu strelu Elias Pettersson a najrýchlejší korčuliar Andrej Svečnikov.

Po víkendovej exhibícii bude základná časť NHL pokračovať siedmimi zápasmi v noci na utorok. V roku 2024 sa All Star zápas uskutoční v Toronte (2.- 3. februára).

Rivali Crosby a Ovečkin si užili Zápas hviezd v jednej formácii



Sidney Crosby a Alexander Ovečkin odohrali proti sebe množstvo zápasov v hokejovej NHL. Dlhoroční rivali a súčasní kapitáni Pittsburghu Penguins a Washingtonu Capitals, ktorí do profiligy vstúpili v roku 2005, si víkendový Zápas hviezd užili na Floride v jednej formácii tímu Metropolitnej divízie. V pokočilom veku si bývalé draftové jednotky z rokov 2004 a 2005 uvedomujú, že to mohla byť pokojne ich posledná spoločná účasť na exhibícii.

Výber Metropolitnej divízie prehral v semifinále s Atlantickou 6:10 a nepostúpil do finále. Crosby dal po asistenciách Ovečkina dva góly a ruský krídelník skóroval aj s prispením Crosbyho. “Myslím, že bola zábava zahrať si spolu a nie proti sebe. Je to výnimočný moment,” povedal 37-ročný Ovečkin pre AP. “Bol to skvelý víkend. Zažili sme veľa zábavy, natočili veľa videí, užili si to chlapci, užili si to deti, budú krásne spomienky,” dodal.

Ovečkin zvýšil na 6:4, ale potom prišlo šesť gólov Atlantickej divízie za sebou. Druhú asistenciu pri zásahu ruského kanoniera mal práve Crosby. Kanadský center nečakal, že mu Ovečkin ešte puk vráti. Druhý najlepší strelec histórie NHL, ktorý na lídra Waynea Gretzkého stráca 82 gólov, zakončuje rád. “Vedel som, že mojou úlohou je mu dať puk a on to vyrieši. Ale mali sme pár pekných akcií, dobre sme si zahrali, aj keď to nestačilo na víťazstvo,” povedal Crosby, ktorý má s Ovečkinom takmer identické štatistiky v kariére NHL. Kanadský center (1469) nazbieral len o päť bodov viac ako Ovečkin (1464).

Kapitán Capitals, ktorý absolvoval svoj ôsmy All Star víkend, sa posťažoval na brankárov Metropolitnej divízie, krajanov Igora Šesťorkina z NY Rangers a Iľju Sorokina z NY Islanders. “Jasné, mali chytať lepšie,” ukázal Ovečkin svoj štrbavý úsmev.

Crosby a Ovečkin sa spoločne na All Star stretli prvýkrát od roku 2018. “Dúfam, že sme sa takto spoločne nestretli naposledy a uvidíme sa aj o rok. Nemysleli sme na to a celý víkend sme sa zabávali,” uzavrel 35-ročný Crosby, pre ktorého to bola piata účasť na Zápas hviezd.



Turnaj All Star 2023 (Florida):



semifinále:

Pacifická divízia - Centrálna divízia 4:6 (2:3, 2:3)

Góly: 4. McDavid (Karlsson), 8. Pettersson (Horvat, Fiala), 17. Pettersson (Fiala, Skinner), 18. Karlsson (Draisaitl) – 4. MacKinnon (Rantanen), 7. Jones (Tarasenko), 9. MacKinnon (Rantanen, Makar), 11. Keller (Tarasenko, Jones), 16. Tarasenko (Keller, Saros), 19. Keller (S. Jones, Tarasenko)



Atlantická divízia - Metropolitná divízia 10:6 (4:3, 6:3)

Góly: 1. M. Tkachuk (Barkov, B. Tkachuk), 5. Larkin (M. Tkachuk, B. Tkachuk), 7. B. Tkachuk (M. Tkachuk, Barkov), 8. Suzuki (Marner, Ullmark), 14. M. Tkachuk (Marner, Larkin), 15. Kučerov (Marner), 16. Suzuki (Pastrňák, Dahlin), 17. M. Tkachuk (Barkov, B. Tkachuk), 20. Larkin, 20. Pastrňák – 6. Gaudreau (Panarin), 6. Gaudreau, 7. Crosby (Ovečkin), 11. Gaudreau (Panarin), 12. Crosby (Ovečkin), 13. Ovečkin (Fox, Crosby)



finále:

Centrálna divízia - Atlantická divízia 5:7 (0:3, 5:4)

Góly: 15. Rantanen (MacKinnon, Makar), 19. Robertson (Morrissey), 20. Keller, 20. MacKinnon (Makar), 20. Makar (Rantanen) - 1. M. Tkachuk (B. Tkachuk), 5. Kučerov (Marner, M. Tkachuk), 10. Larkin (Marner), 13. Larkin (Marner, Kučerov), 18. Pastrňák, 19. Larkin, 20. Dahlin (Barkov)



Pacifická divízia: Thompson, Skinner – Karlsson – Draisaitl, Fiala, Horvat, Kadri, McDavid, Pettersson, Stephenson, Terry. Tréner: Bruce Cassidy



Centrálna divízia: Hellebuyck, Saros – Jones, Makar, Morrissey – Kaprizov, Keller, MacKinnon, Rantanen, Robertson, Tarasenko. Tréner: Peter DeBoer



Atlantická divízia:
Ullmark, Vasilevskij – Dahlin – Barkov, Kučerov, Larkin, Marner, Pastrňák, Suzuki, B. Tkachuk, M. Tkachuk. Tréner: Jim Montgomery



Metropolitná divízia: Šesťorkin, Sorokin – Fox – Crosby, Gaudreau, Hayes, J. Hughes, Nelson, Ovečkin, Panarin, A. Svečnikov. Tréner: Rod Brind'Amour