Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Atlét Farah sa priznal, že od deviatich rokov žije pod falošným menom

Na archívnej snímke britský atlét Mo Farah. Foto: TASR/AP

Identitu mu zmenila žena, ktorá ho do krajiny prepašovala z Džibutska vo veku 9 rokov a využívala ako lacnú pracovnú silu.

Londýn 12. júla (TASR) - Štvornásobný olympijský šampión v atletike Mo Farah sa verejne priznal, že žije pod zmenenou identitou. Jeho skutočné meno je Hussein Abdi Kahin.

Tridsaťdeväťročný šampión z trate 10.000 m a 5000 m z Londýna i Ria de Janeira reprezentoval na vrcholných podujatiach Veľkú Britániu. Identitu mu zmenila žena, ktorá ho do krajiny prepašovala z Džibutska vo veku 9 rokov a využívala ako lacnú pracovnú silu. Farah v minulosti tvrdil, že pochádza z územia Somálska, no priznal sa, že v skutočnosti je z medzinárodne neuznaného Somalilandu, ktoré sa od Somálska odtrhlo. "Pravda je taká, že nie som tým, kým si myslíte. Napriek tomu, čo som vyhlasoval, moji rodičia nikdy nežili vo Veľkej Británii. Môjho otca zabili počas občianskej vojny, keď som mal štyri roky. Od mojej matky ma oddelili a prišiel som na ostrovy ilegálne. Dlho som to tajil, no nie je jednoduché dívať sa do tváre vlastných detí a tvrdiť, že na tieto otázky nemáte odpoveď. Preto som teraz zverejnil svoj príbeh," priznal sa Farah v dokumente, ktorý v utorok zverejnila BBC.