Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Slovenský atlét Volko je pred mítingom v Ostrave v skvelej forme

Na archívnej snímke vľavo britský reprezentant Richard Kilty a vpravo slovenský reprezentánt Ján Volko počas finále mužov v behu na 100 metrov na 54. ročníku atletického mítingu Pravda Televízia Slovnaft (PTS) v Šamoríne 15. júna 2019 Foto: TASR - Jakub Kotian

Ostravský test Volkovi podľa Bendovej ukáže, ako na tom skutočne je.

Brezno 31. mája (TASR) - Slovenský atlét Ján Volko sa v piatok 5. júna predstaví na mítingu v Ostrave. Prvé preteky po prestávke zavinenej pandémiou koronavírusu absolvuje po príprave, ktorú absolvoval na Horehroní.

Halový európsky šampión z roku 2019 má výbornú formu. "Dnes 6,58 na 60 metrov na fotobunky z nízkeho štartu," citoval portál atletika.sk Volkovu trénerku Naďu Bendovú. Tento čas bol len o tri stotiny slabší ako jeho halový slovenský rekord z 21. februára v Madride.

Volko pobeží šesťdesiatku aj v Ostrave, ale predstaví sa aj na netradičnej 150-metrovej trati. "Chcela som, aby bežal aj trojstovku, ale vzhľadom na nahustený časový program to nevyšlo," uviedla Bendová. Ostravský test Volkovi podľa Bendovej ukáže, ako na tom skutočne je: "Súťažiť budeme z plného tréningu. Len teraz v pondelok prechádzame do špeciálnej fázy prípravy, takže všetky najbližšie štarty v Česku budú pre nás test, ako na tom sme. Tréningy dali Jankovi i ostatným chalanom z našej skupiny zabrať, už na nich dolieha únava. Musíme to teraz trochu uvoľniť a vypretekať sa."

Okrem Volka sa na míting v Ostrave chystajú i jeho sparingpartneri, halový majster SR 2020 na 200 m Jakub Benda, či nádejný dorastenec Filip Federič. Z jeho klubu Naša atletika Bratislava pocestuje na sever Moravy až 13 pretekárov.

Ján Volko absolvoval prípravu na Horehroní už od 9. marca, do Bratislavy sa vráti vo štvrtok 4. júna. Na tréning využíval dvor, okolitý terén, trávnik miestneho futbalového klubu a neskôr i tartanový štadión v Brezne. "Nič nám nechýbalo, mali sme lepšie podmienky ako v Bratislave. Podstatný rozdiel bol i v tom, že Janko netrénoval dvojfázovo ako zvyčajne, ale absolvoval do týždňa dovedna maximálne osem fáz. Takisto prvý raz za päť rokov sme vôbec netrénovali bosí v piesku. Netuším, ako sa to prejaví. Urobili sme však viac kopcov a odrazov. Dôležité je, že hoci Jankova príprava je o päť týždňov oneskorená, je však plynulá. Vychutnávali sme si pokoj, výbornú atmosféru i partiu. Vôbec sa nám odtiaľto nechce domov. Stretli sme výborných ľudí, ktorí nám v zložitej situácii pomohli. Vďaka patrí mestu Brezno, miestnemu AK Mostáreň a jeho trénerom, futbalistom v Osrblí. Títo všetci budú mať veľký podiel na výkonoch našich atlétov v blížiacej sa sezóne," uzavrela Bendová.