Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Atletický most v Dubnici napriek problémom bude, lákadlom stovka mužov

Riaditeľ pretekov Alfons Juck Foto: TASR

Lákadlom bude mužský šprint na 100 metrov, kde organizátori ohlásili útok na premiérový výkon pod magickú hranicu desiatich sekúnd na území Slovenska.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Iba tri dni po skončení svetového šampionátu v Moskve si prídu na svoje aj fanúšikovia atletiky na Slovensku. Organizátori 11. ročníka mítingu Atletický most, ktorý je zároveň Memoriálom Zdeňka Hrbáčka, zažehnali po nečakanom odstúpení hlavného sponzora hrozbu prerušenia tradície a tak sa diváci v Dubnici môžu 21. augusta tešiť na výkony viacerých zvučných mien kráľovnej športu.

"Nechceli sme, aby Slovensko o toto podujatie prišlo tak ako niekedy o svetoznámu bratislavskú PTS-ku, a tak sme robili všetko pre jeho zachovanie," vysvetlil riaditeľ i manažér dubnického mítingu a zároveň známy atletický manažér Alfons Juck. "Hlavný impulz, aby sme míting nezrušili, prišiel od Slovenského atletického zväzu, ktorý nám schválil finančnú pomoc. V ústrety nám vyšli aj atléti, ktorí prejavili ochotu prísť do Dubnice napriek výrazne zníženému štartovnému. Niektorí išli s cenou dole aj o polovicu." V porovnaní s vlaňajškom spadol rozpočet z približne 200.000 eur na úroveň 70 až 80.000 eur.

Lákadlom bude mužský šprint na 100 metrov, kde organizátori ohlásili útok na premiérový výkon pod magickú hranicu desiatich sekúnd na území Slovenska. "Tak rýchlo sa u nás ešte nikdy nebežalo a na štarte budeme mať troch adeptov, ktorým by sa to mohlo podariť," uviedol Juck. Sú nimi vlaňajší víťaz a olympijský šampión i svetový rekordér v štafete Nesta Carter z Jamajky, legendárny majster sveta 2003 a najstarší šprintér histórie s časom pod 10 sekúnd Kim Collins (Sv. Krištof a Nevis) a americký šprintér s osobným rekordom 9,85 Mike Rodgers. Chýbať nebude ani slovenský rekordér Adam Zavacký: "Je to výborná skúsenosť bežať s takými súpermi, veľa možností štartovať so súpermi tohto typu som nemal, takže sa teším," povedal účastník moskovských MS.

"Okrem pokorenia desiatich sekúnd na mužskej stovke je našou ambíciou zaplniť päťtisícové hľadisko v Dubnici a zaznamenať aspoň päť rekordov mítingu," povedal Juck. V hlavnom programe AM 2013 od 17.45 h je naplánovaných štrnásť disciplín. Kladivárske súťaže budú prvýkrát aj súčasťou prestížneho seriálu IAAF Hammer Throw Challenge a mali by byť rovnako jedným z vrcholov mítingu. Účasť potvrdili olympijský víťaz z roku 2012 a svetová jednotka Krisztián Pars z Maďarska i olympijský šampión z roku 2008, strieborný z OH 2012 a majster sveta z roku 2009 Primož Kozmus zo Slovinska. Priaznivci neprídu ani o štart aktuálnych slovenských jednotiek Marcela Lomnického a Martiny Hrašnovej.



V skoku o žrdi je hlavnou ambíciou vylepšiť rekord mítingu. Postarať by sa o to mohli bronzový z OH 2012 Nemec Raphael Holzdeppe s osobným rekordom 591 cm a najlepší český žŕdkar a finalista z vlaňajšej olympiády v Londýne Jan Kudlička s personálnym maximom 581. "Ešte rokujeme s viacerými partnermi a ak by sa podarilo získať ďalšie financie, chceli by sme skvalitniť štartovú listinu v jednotlivých disciplínach. Záujem o štart u nás má napríklad aktuálna hviezda ukrajinský výškar Bohdan Bondarenko," doplnil Juck.

Na netradičnej trati 600 m sa slovenský reprezentant a účastník MS v Moskve Jozef Repčík pokúsi o útok na najlepší slovenský výkon histórie, ktorý má hodnotu 1:16,11 v podaní Petra Žňavu z roku 2007. Diváci sa môžu tešiť aj na návrat ďalšieho rekordéra mítingu Kubánca Dayrona Roblesa na 110 m prek., ten už v tejto sezóne zabehol aj 13,18 s. Po vlaňajšom úspešnom pokuse figuruje v programe aj chôdza na 3000 m s Matejom Tóthom. Zo slovenskej špičky sa predstavia aj Martin Kučera na 400 m, prekážkarka Lucia Mokrášová a vo výškarskom sektore Peter Horák, Michal Kabelka a Lukáš Beer.

Cena vstupenky na hlavnú tribúnu bude 5 eur, na ostatné miesta 3 eurá.