Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Chodec Tóth má za sebou rekordné objemy v Juhoafrickej republike

Na snímke slovenský chodec Matej Tóth počas chôdze na 50 km mužov na MS v katarskej Dauhe 28. septembra 2019. Foto: TASR - Martin Baumann

Tóth už 10. februára odlieta na ostrov Tenerife, kde sa bude pripravovať v mestečku Vilaflor vo výške 1500 m.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth absolvoval v januári tréningový pobyt v Juhoafrickej republike. Tréningová skupina Mateja Spišiaka bola tri týždne v meste Dullstroom a olympijský víťaz má za sebou rekordné objemy.

"Sústredenie dopadlo vynikajúco. Povedal by som, že veci mi vyšli až nad plán. Cieľ bol zamerať sa hlavne na objem a toto predsavzatie som splnil do bodky," povedal Tóth v rozhovore pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ). "Zvládol som rekordné objemy – týždňový 223 km i za celý pobyt, keď som za 18 dní našliapal 525 km, čo znamená denný priemer viac ako 29 km. So spomenutými číslami som maximálne spokojný."

Tóth trénoval v JAR už piaty raz (2014, 2015, 2016, 2018, 2020), no premiérovo neďaleko Krugerovho národného parku v nadmorskej výške 2100 metrov. "Opäť to dopadlo nad očakávanie. Do Afriky som šiel s malou dušičkou, lebo v posledných rokoch som sa tam necítil veľmi bezpečne a ani prostredie nebolo najpríjemnejšie. V súkromnej prírodnej rezervácii Walkersons sme však našli pokoj, nehrozilo nám nijaké nebezpečenstvo. Cítili sme sa priam ako na savane, obklopení prírodou."

Každý zo skupiny Mateja Spišiaka mal vlastný individuálny tréningový plán, takže aj keď trénovali spoločne na rovnakom okruhu, väčšinou každý niečo iné. Tóth si zatrénoval aj s elitným nórskym chodcom Havardom Haukenesom, či veľkou skupinou nemeckých chodcov pod vedením Ronalda Weigla. "Nechcem to zakríknuť, ale myslím, že od roku 2015 je to moja najlepšia zima. Cítim sa veľmi dobre, tréningy mi chutia a čo je hlavné, som zdravý."

Tóth už 10. februára odlieta na ostrov Tenerife, kde sa bude pripravovať v mestečku Vilaflor vo výške 1500 m. "Na Tenerife budem napokon o týždeň dlhšie až do 29. februára. Prvé dva týždne hore vo Vilaflore, na posledný týždeň sa presuniem k moru. Ostatní, teda Marika Katerinka Czaková, Miro Úradník a Mišo Morvay, letia už 5. februára a vrátia sa 22. februára, keďže súťažnú sezónu začnú skôr ako ja. Na Kanárskych ostrovoch by mal objem kilometrov mierne klesnúť, viac sa chcem už zamerať na intenzívnejšie tréningy, konkrétne na špeciálne tempo päťdesiatky, prípadne ešte rýchlejšie úseky," dodal Tóth pre portál atletika.sk.