Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Coleman sa odvolá na CAS proti dvojročnému trestu za doping

Christian Coleman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Majster sveta v šprinte na 100 m a štafete 4x100 m z Dauhy tvrdí, že 9. decembra 2019 nič neporušil.

Paríž 28. októbra (TASR) - Úradujúci majster sveta v šprinte na 100 metrov Christian Coleman z USA sa odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) proti dvojročnému trestu, ktorý dostal za porušenie antidopingových pravidiel. Pre agentúru AFP to potvrdil jeho agent a manažér Emanuel Hudson.

V utorok zverejnila výšku trestu Jednotka pre integritu atletiky (AIU), ktorá provizórne zastavila Colemanovi činnosť už v júni, keďže vynechal tri antidopingové kontroly v priebehu dvanástich mesiacov. Hroziaci dvojročný trest potvrdil v utorok aj Disciplinárny výbor Svetovej atletiky (WA). Suspendácia má spätnú platnosť od 14. mája 2020, Coleman nemôže štartovať na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu. "Verdikt Disciplinárneho výboru Svetovej atletiky je nešťastný, okamžite sa proti nemu odvoláme na CAS. Christian Coleman nebude v tejto chvíli celú záležitosť nijakým spôsobom komentovať, vyjadrí sa až pred arbitrážnym súdom," uviedol Colemanov manažér.

Jednotka pre integritu atletiky potrestala dvadsaťštyriročného šprintéra za to, že vynechal testy 16. januára a 9. decembra 2019 a tiež za to, že nenahlásil miesto svojho pobytu 26. apríla 2019. Coleman už v minulosti unikol podobnému trestu. Čelil obvineniu, že vynechal okrem januárového a aprílového testu z roku 2019 aj jeden zo 6. júna 2018. Uspel však s obhajobou, že prvý z týchto testov mal byť datovaný k prvému dňu štvrťroka - 1. aprílu 2018 a nespadá do požadovaného 12-mesačného obdobia.

Majster sveta v šprinte na 100 m a štafete 4x100 m z Dauhy tvrdí, že 9. decembra 2019 nič neporušil. "Myslím si, že 9. decembra to bol cielený pokus o to, aby som vynechal test. Nehovorte mi, že som vynechal test, keď sa bez môjho vedomia prikradnete k mojim dverám," povedal po júnovej suspendácii svetový rekordér v šprinte na 60 m.

Coleman uviedol, že antidopingoví komisári prišli k nemu domov, keď bol neďaleko na nákupoch vianočných darčekov, čo sa dá overiť bankovými výpismi a účtami. "Bol som viac ako pripravený na testovanie a ak by mi zatelefonovali, mohol som podstúpiť test. O tomto pokuse ma AIU informovala až na druhý deň 10. decembra, keď som z ničoho nič dostal správu o vynechanom teste. Inokedy ma vždy kontaktovali telefonicky, neviem prečo to teraz bolo ináč," uviedol Coleman, podľa ktorého sa odvtedy podrobil mnohým testom, dokonca aj počas karantény: "Ale na tom samozrejme nezáleží a ani na tom, že som nikdy nebral zakázané látky."