Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Atlét Johnson je presvedčený, že rasizmus v USA je systémový problém

Na archívnej snímke americký atlét Michael Johnson. Foto: TASR/AP

Michael Johnson držal dlhé roky svetové rekordy na 200 m a 400 m trati.

Los Angeles 19. júna (TASR) - Jeden z najúspešnejších atlétov histórie USA Michael Johnson sa zapojil do kritiky spoločenskej situácie vo svojej rodnej krajine. Je presvedčený, že existencia rasizmu v USA je systémový problém.

USA zasiahla vlna protestov po násilnej smrti afroameričana Georga Floyda. "Je dôležité umierniť malé skupiny sentimentálnych obdivovateľov konceptu nadradenosti bielej rasy. Oveľa dôležitejšie je však uvedomiť si, že tu máme systém, ktorý podporuje takéto správanie. Umožňuje mať takéto názory a cítiť sa pohodlne pri ich prezentovaní. Výsledkom je množstvo firiem, ktoré nemajú žiadnych černochov vo svojich predstavenstvách," vyhlásil Johnson.

Michael Johnson držal dlhé roky svetové rekordy na 200 m a 400 m trati. Jeho najlepší čas zo štvorstovky 43,18 sekundy z roku 1999 je doteraz americký kontinentálny rekord. Z olympijských hier v Atlante 1996 a Sydney 2000 má tri zlaté medaily z individuálnych disciplín a ďalšiu zo štafety 4x400 m na OH 1992. Správu priniesla agentúra dpa.