Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Korčok spokojný so sezónou: Naši atléti sa s ňou vyrovnali bravúrne

Na snímke zľava prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok, slovenský šprintér Ján Volko, prekážkárka Emma Zapletalová, šéftréner SAZ Martin Pupiš a šéftréner mládeže SAZ Martin Ílléš počas tlačovej konferencie Slovenského atletického zväzu (SAZ) k zhodnoteniu sezóny 7. októbra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenskí atléti i v tomto náročnom období predvádzali kvalitné výkony, podarilo sa zorganizovať väčšinu plánovaných podujatí, i keď v oklieštenom režime a rozšírila sa aj členská základňa.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Vedenie Slovenského atletického zväzu (SAZ) zhodnotilo sezónu 2020 pozitívne napriek tomu, že ju obrátila naruby pandémia nového koronavírusu. Slovenskí atléti i v tomto náročnom období predvádzali kvalitné výkony, podarilo sa zorganizovať väčšinu plánovaných podujatí, i keď v oklieštenom režime a rozšírila sa aj členská základňa.

"Tento rok priniesol, čo sme ešte nikdy nezažili. Koronavírsuová pandémia úplne zastavila na niekoľko mesiacov športový život na celom svete. Rušili sa podujatia, sústredenia, trénovalo sa v provizórnych podmienkach. Slovenskí atléti sa však s touto nezvyčajnou situáciou vyrovnali bravúrne, o čom svedčia ich výsledky v netradičnej letnej sezóne, ktorá sa začala až v polovici júna," uviedol prezident SAZ Peter Korčok.



Predstaviteľov SAZ potešili tradičné opory Martina Hrašnová, Iveta Putalová, Ján Volko čí Marcel Lomnický ako aj viacerí mladí pretekári. Kvalitné výkony dosiahli Emma Zapletalová, Gabriela Gajanová, Matej Baluch či Tomáš Veszelka. "Myslím si, že smerom k budúcoročnej tokijskej olympiáde i ďalším plánovaným vrcholom sme na dobrej ceste. Onedlho budú mať šancu prejaviť sa aj chodci na čele s olympijským šampiónom Matejom Tóthom na mítingu v Poděbradoch a na Dudinskej päťdesiatke. Verím, že 39. ročník nám epidemiologické opatrenia nezastavia, uskutoční sa v plánovanom termíne 24. októbra a budeme sa tešiť z Maťovho splneného olympijského limitu," pokračoval Korčok.



SAZ dokázal napriek protikoronavírusovým opatreniam zorganizovať väčšinu podujatí, ktoré si na rok 2020 naplánoval, no viaceré z nich v oklieštenej podobe a bez divákov. Konali sa maratóny v Bratislave i Košiciach aj najväčší domáci míting P-T-S. "Koronakríza spôsobila totálny rozvrat pôvodného domáceho súťažného kalendára. Nový sa zostavoval ťažko, nik totiž nevedel, ako sa bude vyvíjať situácia. Napokon sme usporiadali všetky kľúčové letné individuálne majstrovstvá Slovenska – seniorské, do 23 rokov, juniorské, dorastenecké, staršieho žiactva a tiež mladšieho žiactva vo viacbojoch. Takisto vďaka spolupráci s organizátormi ČSOB Bratislava Marathon, MMM v Košiciach a Záhoráckej dvadsiatky v Borskom Mikuláši nevypadli z kalendára šampionáty v polmaratóne, maratóne a v chôdzi na 10 km. Žiaľ, vzhľadom na okolnosti sme zatiaľ usporiadali len seniorské majstrovstvá SR družstiev. Veľmi sme sa snažili, aby sa uskutočnili aj októbrové tímové šampionáty dorastu a žiactva, ale úrady naše úsilie stopli. Mám veľkú radosť, že sme napriek nepriaznivej situácii zorganizovali 55. ročník mítingu P-T-S. Myslím si, že mal solídnu úroveň a splnil to, čo sme od neho očakávali," povedal Korčok.

Spokojnosť s výkonmi športovcov vyjadril šéftréner SAZ Martin Pupiš. "Sezóna bola náročná a veľakrát som bol kritický k národným i svetovým inštitúciám, hlavne ako komunikovali opatrenia. Z hľadiska pozitív, ktoré sme tu mali, absolútne vynikala Emma Zapletalová, ktorá urobila obrovský výkonnostný skok a ukázala svoju húževnatosť v tom, že vlani mala veľké zdravotné problémy a vrátila sa výborne pripravená. Z mladých ma mimoriadne potešil Matej Baluch, ktorý mal mnoho štartov a mnoho perfektných výkonov. Aj on môže bojovať o olympijskú účasť. Ďalej to boli Gabika Gajanová či Šimon Bujna a Oliver Murcko. Napríklad výkony Hrašnovej a Zapletalovej by na posledných OH v Riu 2016 znamenali 9. miesto a Marcel Lomnický dosiahol na MSR ešte o 50 cm lepší výkon ako v Riu, kde skončil piaty. Samozrejme, dlhodobo sa boríme aj so slabými disciplínami, ale ich počet sa postupne znižuje," povedal.

Šéftréner mládeže SAZ Martin Illéš prirovnal nastupujúcu generáciu k takzvanej "čílskej", do ktorej sa radia napríklad Matej Tóth, Martina Hrašnová, Lucia Klocová či sestry Dana a Jana Velďákové. "Mali sme silnú generáciu, ktorá začala svoju púť na juniorských MS 2000 v Santiagu de Chile, a mnohí z nej boli potom roky opory slovenskej seniorskej reprezentácie. Teraz sa nám znova črtá podobná skupina mladých, ktorí už majú za sebou prvé úspechy – osemstovkárka Gabriela Gajanová, prekážkari Emma Zapletalová a Matej Baluch, šprintéri Viktória Forsterová a Oliver Murcko, chodci Ľubomír Kubiš a Dano Kováč. Všetci sú narodení v rokoch 1999 až 2001. Samozrejme, máme okrem nich aj ďalších šikovných atlétov. Verím, že zužitkujú svoj talent a v budúcnosti budeme môcť hovoriť opäť o takej silnej generácii ako bola čílska," uviedol. Postupne sa zvyšuje aj počet atletických klubov a aj ich členov, v projekte Detská atletika je okolo 10.000 detí. "Nespochybniteľný je rast počtu štartujúcich i kvalita výkonov na domácich mládežníckych šampionátoch. Zvýšený záujem o atletiku je v nemalej miere aj zásluha úspešného projektu Detská atletika, ktorý rozvíjame od roku 2015. Vďaka nemu nám pribúdajú atléti i kluby. Mnohí z tých, ktorí sa ku kráľovnej športov dostali vďaka Detskej atletike, sú už medailisti z MSR," dodal Illéš.

Pre Emmu Zapletalovú bola pandemická sezóna paradoxne prelomová. Vo svojej hlavnej disciplíne, behu na 400 m prekážok, dvakrát zlepšila rekord SR (56,19, Budapešť a 55,19, Trnava), utvorila rekord do 23 rokov na 200 m (23,45), dvakrát si zlepšila osobný rekord na 400 m (52,84 a 52,54) a obsadila druhé miesto na Zlatej tretre v Ostrave na 300 m prek. časom 38,97 s. Svojimi výkonmi si vyslúžila aj premiéru na Diamantovej lige v Ríme. "Bola to jedna z mojich najlepších sezón, až na to, že neboli vrcholné podujatia. Taktiež som rada, že som sa do nej vrátila vo veľmi dobrej forme, keďže minulý rok som mala taký nešťastný. Zároveň ma prekvapili časy, ktoré som zabehla na prekážkach, 400 m či 200 m, verila som si na ne až v ďalších rokoch," povedala pre TASR Zapletalová.



Šprintér Ján Volko v tejto sezóne triumfoval v prestížnom Svetovom halovom atletickom turné (WAIT) v Toruni a štyrikrát bol tretí (Düsseldorf, Glasgow, Lievin, Madrid), celkovo skončil tiež tretí. V hale zlepšil rekord SR na 6,55 (Madrid), vo svetových tabuľkách 2020 figuroval na 8. a v európskych na 2. mieste. V septembri sa prvýkrát predstavil na podujatí Diamantovej ligy v Bruseli, kde skončil druhý na 200 m. V tej nasledujúcej sa chce dostať na olympijské hry v Tokiu. "Teraz však netuším, čo bude za polhodinu a nie to za mesiac. Bude veľmi ťažké naplánovať novú sezónu, sú tam nejaké možnosti, ale všetko je v štádiu riešenia. Uvidíme, či sa podarí trénovať v zahraničí, každopádne sa na olympijskú sezónu teším a uvidíme, či sa do Tokia dostanem. Určite pre to urobím všetko," uviedol.