Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Majster sveta Manangoi čelí trestu za vynechanie dopingovej kontroly

Keňan Elijah Motonei Manangoi, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dopingové tresty dostali aj kenská bežkyňa Mercy Kibarusová, ktorá má osemročný dištanc za pozitívny test na steroid norandrosteron, či jej krajania Kenneth Kipkemoi a Patrick Siele.

Monte Carlo 23. júla (TASR) – Kenskému bežcovi Elijahovi Manangoiovi provizórne zastavili športovú činnosť za vynechanie antidopingových kontrol. Jednotka pre integritu atletiky obvinila majstra sveta na 1500 metrov z Londýna 2017 z porušenia antidopingových pravidiel, keď buď nenahlásil komisárom miesto svojho pobytu, alebo sa nezdržiaval v určenom čase na zverejnenom mieste.

Atléti, ktorí trikrát vynechali antidopingovú kontrolu, čelia dvojročnému dištancu. Podobný problém majú okrem Manangoia napríklad aj americký šprintér a svetový šampión na 100 m Christian Coleman či Salwa Eid Naserová z Bahrajnu, úradujúca majsterka sveta na 400 m. Manangoi okrem titulu z MS 2017 získal aj striebro v Pekingu 2015. Je úradujúci africký šampión na 1500 m, zlatú medailu vybojoval aj na Hrách Commonwealthu, je viacnásobný víťaz mítingov v rámci seriálu Diamantovej ligy.

Ako informovala agentúra AP, kazašská prekážkarka Natalja Ivoninská dostala dvojročný dištanc po tom, ako v jej vzorke z OH 2012 v Londýne našli stopy po zakázanom steroide stanozolol. Dopingové tresty dostali aj kenská bežkyňa Mercy Kibarusová, ktorá má osemročný dištanc za pozitívny test na steroid norandrosteron, či jej krajania Kenneth Kipkemoi a Patrick Siele.