Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Gröhling prijal vedenie atletiky, diskutovali o súčasnej situácii

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) prichádza na 19. rokovanie vlády SR 14. mája 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Olympijský šport číslo jeden zastupovali prezident Peter Korčok, viceprezident Ladislav Asványi, generálny sekretár Vladimír Gubrický a šéftréner Martin Pupiš.

Bratislava 14. mája (TASR) – Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling a jeho štátny tajomník zodpovedný za oblasť športu Ivan Husár sa v Bratislave stretli na pracovnom rokovaní s vedením Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Olympijský šport číslo jeden zastupovali prezident Peter Korčok, viceprezident Ladislav Asványi, generálny sekretár Vladimír Gubrický a šéftréner Martin Pupiš. Na rokovaní sa zúčastnil aj Dušan Šaradín, člen tímu strany SaS, ktorý pripravil jej program v oblasti športu. O stretnutie s ministrom požiadalo vedenie SAZ.

"Nešli sme nič pýtať, chceli sme ministrovi predstaviť naše postoje v súčasnej situácii výrazne ovplyvnenej koronavírusom, ako tento stav ovplyvňuje fungovanie športových zväzov, ponúkli sme náš pohľad na financovanie športu na Slovensku a k pripravovaným zmenám v zákone o športe," citoval portál atletika.sk slová prezidenta SAZ a súčasne aj viceprezidenta Slovenského olympijského a športového výboru Petra Korčoka.

"Vieme, že momentálne šport nie je zďaleka priorita číslo jeden, po návrate do normálu by mal jeho význam stúpať a šport, ktorý je okrem iného aj výborná prevencia pred rôznymi ochoreniami vrátane COVID-19, by mal naberať na dôležitosti.

Diskutovali sme aj o témach, ktoré momentálne zaujímajú športovcov asi najviac – o postupnom uvoľňovaní prísnych opatrení a hľadali sme čo najlepší spôsob, ako by mohol slovenský šport fungovať v bežných koľajach."


Šéftréner SAZ Martin Pupiš otvoril na stretnutí aj otázku fungovania stredných športových škôl. "V tejto téme sme našli úplnú zhodu – tieto školy by mali byť nielen elitné čo sa týka športovej prípravy, ale zároveň by to mali byť aj špičkové vzdelávacie inštitúcie," skonštatoval Pupiš pre oficiálny web SAZ.

Na rokovaní vedenia SAZ s ministrom Gröhlingom a štátnym tajomníkom Husárom sa debatovalo aj o vzdelávaní trénerov, príprave Európskeho olympijského festivalu/EYOF v Banskej Bystrici v roku 2022 a takisto aj o financovaní športu na Slovensku.

"Hovorili sme o problémoch so systémovým nastavením financovania a aj o tom, ako ho ovplyvnia dopady súčasnej koronakrízy," doplnil Korčok.