Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Na bratislavskom mestskom maratóne bude rekordný počet bežcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Bratislavský mestský maratón je na programe v nedeľu 29. marca, priamy prenos odvysiela RTVS.

Bratislava 18. marca (TASR) - Jubilejný 10. ročník bratislavského mestského maratónu počtom bežcov prekoná vlaňajšiu účasť, keď počet prihlásených vo všetkých kategóriách už teraz prekročil hranicu 10.000. Organizátori podujatia ČSOB Bratislava Marathon 2015 sa na stredajšej tlačovej konferencii pochválili veľkým záujmom o už tradičnú akciu.

"Za 10 rokov existencie podujatia sme si prešli rôznymi vecami, ale hlavné je, že počet účastníkov sa z roka na rok zvyšuje. Aktuálne evidujeme 10.200 prihlásených, z toho 8132 ľudí už zaplatilo štartovné. Dve tretiny z počtu tvoria muži, tretinu ženy. Prihlášky nám prišli z 51 krajín sveta, okrem Slovákov budú mať najpočetnejšie zastúpenie Česi, Maďari a Poliaci. Očakávame, že sa nám splní tajný sen a konečný počet štartujúcich presiahne vytúženú hranicu desať tisíc. Dôstojným spôsobom by sme tak oslávili naše jubileum," informoval v stredu riaditeľ mestského maratónu v Bratislave Jozef Pukalovič.

Podujatie bude posledný marcový víkend rozdelené do dvoch dní. V sobotu sa predstavia deti a mládež v minimaratóne, tí najmenší absolvujú detské behy v kategórii "lezúni". Na programe bude aj History run, nesúťažno - tréningový 6 kilometrov dlhý prebeh centrom mesta. Jeho trasa povedie po miestach bohatých na bratislavské pamätihodnosti. V nedeľu sa v rámci hlavnej časti pobeží maratón, polmaratón a súťaž štafiet. Štart bude v nedeľu o 10.00 h spred Národného divadla na Pribinovej ulici.

Športový riaditeľ akcie Marcel Matanin očakáva kvalitné výkony a opätovné vylepšenie rekordu podujatia. Prvenstvo medzi mužmi bude obhajovať Keňan Joel Mwangi, ktorý vlani triumfoval v čase 2:18:22 h. Medzi ženami sa predstaví kompletné trio pretekárok, ktoré v roku 2014 skončili na prvých troch miestach. Najrýchlejšia bola vlani Keňanka Alice Kiborová v čase 2:42:55. "V hlavnej kategórii sa predstaví 1020 maratóncov. To, že sa nám podarilo prekonať tisícovú hranicu nás veľmi teší, bol to náš cieľ. V maratóne aj polmaratóne máme pripravených vodičov. Pre maratóncov bude pripravených päť štartovacích blokov tak, aby bol štart plynulý a tí pomalší od začiatku nebrzdili rýchlejších bežcov," uviedol Matanin, ktorý dodal, že slovenskú elitu bude zastupovať majster SR v maratóne pre rok 2014 Boris Csiba.

Povinnosť mesta participovať na projektoch, ktoré upevňujú zdravý životný štýl, potvrdil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. "Cítim, že naše mesto má výnimočné šťastie. Svojou polohou a prostredím má výborné podmienky pre šport. Som veľmi rád, že mesto Bratislava sa spolu podieľa na organizovaní mestského maratónu. Okrem športového prínosu má táto akcia ďaleko širší cieľ a to dostať ľudí do mesta, spraviť z centra živý organizmus. Organizátori už roky odvádzajú výbornú robotu a verím, že aj tento ročník bude veľmi vydarený," uviedol šéf hlavného mesta.

Na záver stredajšej tlačovej konferencie odovzdal predseda Klubu športových redaktorov Tomáš Grosmann organizátorom maratónu Cenu Štefana Mašlonku za najlepšie tlačové služby na športových podujatiach na Slovensku za rok 2014. "Ocenenie nás prekvapilo a veľmi potešilo. Zároveň je záväzkom do budúcnosti a ďalšej práce," vyjadril sa za organizátorov Jozef Pukalovič. Cenu Štefana Mašlonku už viac ako 15 rokov udeluje KŠR na základe vzoru Medzinárodnej asociácie športovej tlače (AIPS).

Bratislavský mestský maratón je na programe v nedeľu 29. marca, priamy prenos odvysiela RTVS.