Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Putalová čaká na odlet z JAR, Veszelka improvizuje v Lučenci

Iveta Putalová na archívnej snímke. Foto: TASR

Situáciu im navyše komplikuje pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace bezpečnostné opatrenia.

Bratislava 26. marca (TASR) - Členovia slovenskej atletickej reprezentácie si aj naďalej musia plniť svoje profesionálne povinnosti a udržiavať sa vo forme, hoci vedia, že olympijské hry v Tokiu sa presunuli na budúci rok. Situáciu im navyše komplikuje pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace bezpečnostné opatrenia, informoval oficiálny portál Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Strednotratiarku Ivetu Putalovú zastihla informácia o odklade vrcholu sezóny v Afrike, ktorej sa pandémia dlho vyhýbala. Ale situácia sa zhoršuje aj tam. "Od 15. februára sme v Juhoafrickej republike, prvé tri týždne sme strávili vo vysokohorskom Dullstroome, kde sme sa zamerali najmä na nabehanie objemov. Momentálne sme už v Potchefstroome, kde v súvislosti s koronavírusom už robia dosť významné opatrenia," uviedol pre portál atletika.sk tréner Ivety Putalovej Marcel Lopuchovský. "Žiaľ, nedávno prišlo nariadenia od tunajšieho ministerstva školstva zatvoriť školy, takže uzavreté sú i všetky športoviská, na čo doplatili aj naše viacbojárky Lucia Vadlejch a Lucia Mokrášová. Obe už odcestovali domov. V JAR by sme mali zostať do 5. apríla, no uvidíme, čo bude a ako sa vyvinie situácia s možnosťou odletu.".

Na Slovensku musia atléti tiež improvizovať, trojskokan Tomáš Veszelka sa už presunul do rodného Lučenca. "Keďže v Banskej Bystrici zatvorili posilňovne a padla aj možnosť využívať regeneráciu, či služby fyzioterapeutov, bolo pre mňa bezpredmetné ostať tam. Odišiel som domov, no v tréningu neustále pokračujem. Cvičím v byte, alebo vonku pred bytovkou. Našťastie, stále môžeme ešte aspoň vychádzať z domu. Zdravotne som v poriadku a to je hlavné," povedal finalista majtrovstiev Európy v Berlíne.

V tréningu pokračujú aj prekážkar Martin Kučera a štvorstovkár Šimon Bujna. "Vzhľadom na momentálnu situáciu nám neostáva nič iné, len pripravovať sa v Bratislave v domácich podmienkach, ktoré by sme za normálnych okolností tak či tak využívali až do konca marca. Teraz je dôležité dodržiavať určené pravidlá, sústrediť sa na tréningy a hlavne ostať zdravý a nezraniť sa," vyhlásil tréner oboch bežcov Radoslav Ivan.

Ideálne podmienky nemá momentálne výškar Matúš Bubeník, ktorý aktuálne pôsobí v Prahe. "Trénujem individuálne, keďže do areálu Olympu, kde sa zvyčajne pripravujem, už nemôžem. Vstup majú povolený len zamestnanci strediska a ja ním nie som. Chodím teraz trénovať len do parku, inde to už nie je možné. V podstate ide len o udržiavací všeobecný tréning," uviedol pre stránku Slovenského atletického zväzu.