Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ruského atléta Šubenkova očistili od dopingových obvinení

Sergej Šubenkov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Atlét od začiatku tvrdil, že nedovolené prostriedky nikdy nebral a nepodvádzal.

Moskva 22. júna (TASR) - Ruského atléta Sergeja Šubenkova v utorok očistili od dopingových obvinení. Podľa agentúry AP označili sudcovia jeho prípad za výnimočný.

Jednotka pre bezúhonnosť atletiky hľadajúca dopingových previnilcov u neho evidovala zvýšenú hladinu diuretík, ktoré sa používajú k maskovaniu dopingu. Ukázalo sa, že túto látku požíval jeho syn v tabletkách, ktoré musel Šubenkov rozdrviť. Malé množstvo sa dostalo aj do tela Šubenkova. Atlét od začiatku tvrdil, že nedovolené prostriedky nikdy nebral a nepodvádzal. "Malé deti nedokážu tabletky prehltnúť, tak im ich musia nejako upraviť. To viedlo k tomu, že v kuchyni boli drobné, takmer neviditeľné častice prášku, ktoré spôsobili pozitívny test," uviedol Šubenkov na sociálnej sieti a dodal: "Našťastie to dobre dopadlo."

Šubenkova, ktorý získal titul majstra sveta v roku 2015 v behu na 110 m cez prekážky, tak môžu nominovať na OH 2020 v Tokiu. V Japonsku sa môže predstaviť maximálne desať ruských atlétov pod neutrálnou vlajkou. Ruská atletika si totiž odpykáva trest pre systematické užívanie dopingu už od roku 2015.