Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

OH2020: Tóth uprednostnil domáce prostredie pred kempom v horách

Na archívnej snímke slovenský chodec Matej Tóth. Foto: TASR - Ján Krošlák

Olympijský víťaz v chôdzi je optimista a verí, že bude mať šancu obhájiť v Tokiu olympijské zlato.

Bratislava 15. januára (TASR) - Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth uprednostnil tréningy v Banskej Bystrici a nočný pobyt v hypoxickom stane pred vysokohorským sústredením v španielskej Sierra Nevade, kam sa vybrali ďalší štyria členovia skupiny trénera Mateja Spišiaka – Mária Katerinka Czaková, Miroslav Úradník, Michal Morvay, Ľubomír Kubiš. Rozhodol sa tak, aby nemusel toľko cestovať a ušetril energiu. Tóth verí, že sa dokáže dobre pripraviť na vrchol roka a že sa už raz presunuté olympijské hry v Tokiu v lete uskutočnia.

Tridsaťsedemročný úspešný reprezentant splnil limit na OH vlani v októbri na Dudinskej päťdesiatke, keď zašiel čas 3:41:15 h. Vtedy sa s trénerom Spišiakom rozhodli, že zimnú prípravu bude mať voľnejšiu. "Aby mi ostalo viac energie – fyzickej aj mentálnej – do záverečnej prípravy na tokijské hry. Hypoxický stan zaraďujeme v príprave už niekoľko rokov a osvedčilo sa nám to. Nie je to síce plnohodnotná náhrada za vysokohorské sústredenie, ale ako impulz pre telo a príprava na prípravu vysoko v horách je to veľmi dobré. Telo je donútené reagovať, zlepší sa tvorba krvi a tým aj výkonnosť. Keď potom pôjdeme do reálnej vysokej nadmorské výšky, nebude to pre telo už taký šok, rýchlejšie sa adaptuje a s kvalitnými tréningami môžeme začať skôr. Zvolil som trochu atypický model. Využil som voľnejší tréningový týždeň a prvé dni som mal maximálnu výšku – viac ako 6000 metrov nad morom. Následne som ju mierne znížil na 4500 metrov a po týždni som sa dostal na 2500 – 3000 metrov," uviedol v rozhovore pre Slovenský atletický zväz (SAZ) a portál www.atletika.sk.

Tóth sa zatiaľ pripravuje v domácich podmienkach v Banskej Bystrici a do tepla ho to veľmi neťahá vzhľadom na momentálnu situáciu doma a vo svete a obmedzenia v doprave aj v službách spôsobené pandémiou koronavírusu. Do zahraničia by sa mal najbližšie dostať až vo februári: "S realizačným tímom sme sa rozhodli, že 15. februára neodletíme do tepla, ale ostaneme v Európe a pôjdeme na miesto dostupné autom. Naplánovali sme si preto trojtýždňový kemp v talianskych Dolomitoch v Melagu. Aj keď je hore v doline, v nadmorskej výške 2000 metrov chladno a sneh, len 20 minút cesty autom je v 1000 metroch štadión a cyklotrasy, kde sa dá trénovať už vo veľmi príjemných, akoby jarných podmienkach. V roku 2014 sme tam boli v rovnakom termíne a sedem dní po návrate som zašliapal v Dudinciach doteraz stále platný osobný rekord na 20 km 1:19:48 h, čo je môj jediný výkon pod 1:20."

Pandémia koronavírusu stále nestráca na sile, na celom svete sa rušia či odkladajú viaceré podujatia a viacero športovcov vyslovilo pochybnosti aj nad konaním OH v Tokiu. Tóth je však optimista a verí, že bude mať šancu obhájiť olympijské zlato. "Snažím sa nemyslieť na negatíva a neriešiť, čo bude o pol roka. Momentálne trénovať môžeme a robím všetko pre to, aby som bol na olympijské hry stopercentne pripravený. Až čas a vývoj pandémie ukáže, či vôbec, a ak áno, v akom formáte hry budú. Som skôr optimista. MOV aj organizátori robia maximum, aby sa hry uskutočnili. Podľa verejných vyjadrení nik nepripúšťa, že by sa OH v Tokiu nekonali, alebo by sa opäť odložili," uviedol pre www.atletika.sk.