Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Záhorácka dvadsiatka sa pre opatrenia pôjde už túto stredu

„Záhorácka dvadsiatka" v Borskom Mikuláši. Foto: TASR - Milan Soukup

Záhorácka dvadsiatka sa začne v stredu 30. septembra o 12.45 h slávnostným otvorením.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Chodecké preteky Záhorácka dvadsiatka v Borskom Mikuláši sa napokon uskutočnia už v stredu 30. septembra. Najstaršie slovenské chodecké podujatie sa malo pôvodne konať už 23. mája, no pre koronavírusovú pandémiu ho presunuli na 3. október. Po avizovanom sprísnení vládnych opatrení od 1. októbra ju organizátori posunuli už na túto stredu, informoval oficiálny portál Slovenského atletického zväzu (SAZ).

"Zareagovali sme na sprísňovanie opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Zvolili sme posledný možný termín, v ktorom môžeme preteky usporiadať ešte podľa pôvodného plánu," vysvetlil riaditeľ 51. ročníka Záhoráckej dvadsiatky Roman Gazárek dôvod presunu pretekov zo soboty na stredajšie popoludnie. Organizátori nechceli v žiadnom prípade dopustiť, aby sa kontinuita podujatia, ktoré sa koná rok čo rok už pol storočia, prerušila. Preto prišiel organizačný výbor na čele so starostom obce Róbertom Macekom s nezvyčajným riešením s presunom termínu na poslednú chvíľu.

Chodecké súboje o tituly majstrov Slovenska v kategóriách dospelých a juniorov na 10 km a aj veteránov na 5 km sa uskutočnia na náhradnom 1 km dlhom okruhu v centre Borského Mikuláša. "Ide o certifikovaný okruh, na ktorom sa súťažilo už v 45. ročníku. Je len o ulicu vyššie, ako ten vlaňajší. O zmene termínu zo soboty na stredu sme sa rozhodli v pondelok večer, a preto nie je možné v takom krátkom čase vybaviť na všetkých možných úradoch uzávierku cesty a všetky potrebné povolenia," uviedol Gazárek pre web atletika.sk.

Záhorácka dvadsiatka sa začne v stredu 30. septembra o 12.45 h slávnostným otvorením. Po ňom budú od 13.00 h súperiť na tratiach 1, 2 a 3 km žiacke kategórie, od 15.00 h prídu na rad dorastenci s veteránmi na 5 km a taktiež juniori s dospelými na 10 km. "Štartovať budú tí, ktorým sa podarí prísť. Viem, že na 10 km mužov sa postaví na štart Miro Úradník, prídu pretekári z tréningovej skupiny Romana Benčíka, sľúbili sa chodci z Košíc od trénerky Henriety Rusnákovej i Trnavčania," informoval riaditeľ pretekov. Chýbať však budú Mária Katerinka Czaková i rekordér v počte víťazstiev na Záhoráckej dvadsiatke (triumfoval 9-krát) a olympijský šampión z Ria de Janeiro 2016 na 50 km Matej Tóth, ktorí sú s tréningovou skupinou kouča Mateja Spišiaka na sústredení na Štrbskom Plese.

Vlani 1. júna vyhrali jubilejný 50. ročník borskomikulášskych pretekov Brit Callum Wilkinsom vo vyrovnanom traťovom rekorde 39:31 min (4. Úradník 41:56) a Mirna Ortízová z Guatemaly (46:00) pred Katerinkou Czakovou (46:54).