Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Ruskí atléti dostali dotáciu na zaplatenie pokuty za doping

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Atletická federácia musí zaplatiť pokutu 10 miliónov dolárov, ktorú jej uložili za porušenie a falšovanie dokumentov v prípade skokana do výšky Danila Lysenka.

Moskva 12. augusta (TASR) – Ruské ministerstvo športu poskytlo národnej atletickej federácii (RusAF) peniaze na zaplatenie dlhu Svetovej atletike (WA). Krajina sa vďaka tomu môže vyhnúť vylúčeniu zo všetkých medzinárodných súťaží vrátane budúcoročných olympijských hier v Tokiu.

RusAF musí WA do soboty 15. augusta zaplatiť pokutu 5 miliónov amerických dolárov a ďalšieho 1,3 milióna USD za výdavky spojené s kauzou systematického porušovania antidopingových pravidiel. Bývalé vedenie federácie poskytovalo falošnú lekársku dokumentáciu, ktorou zakrývalo absencie svojich reprezentantov na antidopingových kontrolách.

Ministerstvo nešpecifikovalo, akú čiastku zaslalo na účet RusAF. Jej prezident Jevgenij Jurčenko, ktorý je na čele dočasne po oznámení svojej rezignácie, potvrdil pre agentúru TASS, že strešnej organizácii poslali plnú sumu. WA v stredu popoludní ešte nemala prostriedky na svojom účte, no prevod môže trvať určitý čas.

RusAF nestihla zaplatiť do pôvodného termínu 1. júla, získala však odklad po tom, ako sa ministerstvo športu zaviazalo vyrovnať dlhy. Do 31. augusta musí federácia pripraviť reformy svojho antidopingového systému a riadenia.