Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Austrálčania odsúdili nedodržiavanie ľudských práv v Katare

Nápis Katar 2022 sa nachádza pred výstaviskou, v ktorom sa uskutoční žreb futbalových MS2022 v katarskej Dauhe vo štvrtok 31. marca 2022. Žreb svetového šampionátu sa uskutoční v piatok 1. apríla. Mundial sa koná v netradičnom termíne od 21. novembra do 18. decembra. Foto: TASR/AP

"Socceroos" sú jedným z 32 tímov na MS (20. novembra - 18. decembra), ktoré upozornili na porušovanie ľudských práv.

Brisbane 27. októbra (TASR) - Austrálski futbalisti uverejnili krátko pred štartom MS trojminútové video, v ktorom upozorňujú na zlú situáciu s dodržiavaním ľudských práv v Katare. Pozornosť v ňom upriamili na zlé zaobchádzanie so zahraničnými pracovníkmi a na obmedzenia pre LGBTI+ komunitu. Austrálčania požadujú, aby v krajine prebehli reformy.

"Turnaj je spojený s utrpením niektorých migrujúcich pracovníkov a ich rodín a nemožno to ignorovať," uviedli futbalisti. Emirát bohatý na plyn je v poslednom desaťročí ostro kritizovaný za to, ako zaobchádza s migrujúcimi pracovníkmi, väčšinou z južnej Ázie, ktorých potreboval na výstavbu štadiónov, liniek metra, ciest a hotelov v hodnote desiatok miliárd dolárov. "Socceroos" sú jedným z 32 tímov na MS (20. novembra - 18. decembra), ktoré upozornili na porušovanie ľudských práv.