Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Austrálčanka Cambageová zvažuje bojkot OH

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvadsaťdeväťročnú hráčku tímu Las Vegas Aces vo WNBA pobúrila nedostatočná rozmanitosť na propagačných fotografiách k podujatiu, na ktorých chýbali austrálski športovci tmavej pleti.

Las Vegas 7. mája (TASR) - Austrálska basketbalistka Liz Cambageová zvažuje bojkot olympijských hier v Tokiu. Vedie ju k tomu nesúhlas s nerovným prístupom k športovcom v jej rodnej krajine.

Dvadsaťdeväťročnú hráčku tímu Las Vegas Aces vo WNBA pobúrila nedostatočná rozmanitosť na propagačných fotografiách k podujatiu, na ktorých chýbali austrálski športovci tmavej pleti. "Ako môžem reprezentovať krajinu, ktorá nereprezentuje ani mňa? Austrálsky olympijský výbor (AOC) urobí všetko, aby dostal ľudí inej farby pleti do úzadia. Ak to nenapravia, vynechám OH," napísala bronzová medailistka z Londýna 2012 na sociálnej sieti Instagram.

AOC v piatkovom stanovisku priznal, že zastúpenie na fotografiách malo lepšie odrážať rozmanitosť športovcov, ktorí reprezentujú Austráliu pod piatimi kruhmi, a pripravuje ďalšie fotografovanie. "Slová pre mňa nič neznamenajú, mňa zaujímajú skutky," reagovala Cambageová, dcéra nigérijského otca a austrálskej matky.