Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Australian Open: Keninová zdolal Bartyovú a je premiérovo vo finále

Sofia Keninová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V prvom sete si obe tenistky držali svoje podanie, Bartyová mohla v šiestom geme získať kľúčový bod, no Keninová odvrátila tri brejkbaly.

Melbourne 30. januára (TASR) - Americká tenistka Sofia Keninová sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom Australian Open. Vo štvrtkovom semifinále zdolala domácu svetovú jednotku Ashleigh Bartyovú 7:6 (6) a 7:5. Štrnásta nasadená Keninová sa predstaví v grandslamovom finále po prvý raz vo svojej kariére. O titul zabojuje proti úspešnej zo zápasu Simona Halepová - Garbine Muguruzová.

V prvom sete si obe hráčky držali svoje podanie až po tajbrejk. Bartyová mohla v šiestom geme získať kľúčový brejk, no Keninová odvrátila tri jej možnosti. Domáca tenistka dosiahla v prvom sete 22 víťazných úderov v porovnaní s dvanástimi Keninovej, no napokon jej to nestačilo. V tajbrejku premárnila za stavu 6:4 dva setbaly, naopak, súperka využila hneď svoj prvý.

Druhý set v takmer 40-stupňovej horúčave začala lepšie Bartyová, keď prelomila podanie Američanky a následne sa dostala do vedenia 3:1. Záver ale nezvládla, keď mala za stavu 5:3 a 40:15 opäť dva setbaly, no Keninová ešte dokázala set otočiť vo svoj prospech. Bartyová sa tak nestane prvou domácou finalistkou v Melbourne po štyridsiatich rokoch.

"Nemám slov, o tomto som snívala od piatich rokov. Tvrdo som pracovala, aby som sa sem dostala a ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali. Ashleigh je vynikajúca hráčka, vedela som, že budem musieť bojovať a som vďačná za víťazstvo, pretože som vedela, že sa len tak nevzdá," povedala 21-ročná Keninová pre Eurosport.

Semifinále - ženy:
Sofia Keninová (14-USA) - Ashleigh Bartyová (1-Aus.) 7:6 (6), 7:5