Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Austrálsky futbal: Vedci diagnostikovali CTE u prvej športovkyne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa Chrisa Nowinskeho, výkonného riaditeľa americkej nadácie Concussion Legacy Foundation, je Andersonovej prípad medzníkom a mal by slúžiť ako budíček pre ženský šport.

Sydney 4. júla (TASR) - Austrálski vedci diagnostikovali prvý prípad chronickej traumatickej encefalopatie (CTE) u profesionálnej športovkyne. Zistili ho u Heather Andersonovej, bývalej vojačky a hráčky austrálskeho futbalu, ktorá zomrela v novembri vo veku 28 rokov.

Vedci z výskumného centra Australian Sports Brain Bank (ASBB) oznámili, že v Andersonovej mozgu identifikovali nízky stupeň CTE. Toto ochorenie nastáva po opakovaných úrazoch hlavy, teda zvyčajne sa vyskytuje u ľudí, ktorí praktizujú kontaktné športy. CTE bola diagnostikovaná malému počtu žien na celom svete, pričom riaditeľ ASBB Michael Buckland povedal, že žiadna z nich nebola športovkyňa.

Príčina smrti Andersonovej je predmetom vyšetrovania, no panujú podozrenia, že spáchala samovraždu. Austrálčanka vykonávala kontaktný šport od svojich piatich rokov. Počas profesionálnej kariéry utrpela minimálne jeden otras mozgu, v dôsledku čoho neskôr hrala s ochrannou prilbou. "Takmer všade, kde som sa v jej mozgovej kôre pozrel, bolo viacero CTE lézií a abnormalít. Bolo to na nerozoznanie od desiatok mužských prípadov, ktoré som videl predtým. Chcem sa poďakovať rodine Andersonovcov za veľkorysé darovanie Heatherinho mozgu a dúfam, že v ich stopách bude pokračovať viac rodín, aby sme mohli posunúť vedu dopredu a pomôcť ďalším športovkyniam," citovala Bucklanda agentúra AFP.

Podľa Chrisa Nowinskeho, výkonného riaditeľa americkej nadácie Concussion Legacy Foundation, je Andersonovej prípad medzníkom a mal by slúžiť ako "budíček pre ženský šport". "Ochoreniu CTE môžeme zabrániť tým, že zabránime opakovaným nárazom do hlavy. Už dnes musíme začať diskutovať s lídrami v ženských športoch, aby sme zachránili budúce generácie športovkýň pred utrpením," uviedol Nowinski. Dodal, že výskum ukazuje rovnakú či väčšiu náchylnosť žien na otras mozgu pri kontaktných športoch v porovnaní s mužmi. Stále však podľa neho nie je jasné, či sú viac ohrozené rozvojom CTE. Výskumníci predpokladajú, že s rastúcou účasťou žien v kontaktných športoch im bude CTE diagnostikovaná čoraz viac.