Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Bach opäť vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bach poslal Ukrajinskému olympijskému výboru list, v ktorom upozornil, že by išlo o porušenie olympijskej charty.

Berlín 9. februára (TASR) - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach opätovne vyzval Ukrajinu, aby prestala hroziť bojkotom OH 2024 v Paríži v prípade, že na podujatí budú štartovať Rusi a Bielorusi.

MOV uvažuje, že by umožnil ich štart v Paríži pod neutrálnou vlajkou. Ukrajina sa proti tomu ohradila a pohrozila bojkotom hier, k čomu vyzvala aj ostatné členské krajiny MOV.

Bach poslal Ukrajinskému olympijskému výboru list, v ktorom upozornil, že by išlo o porušenie olympijskej charty. Pripomenul tiež, že podľa Organizácie spojených národov je vylúčenie Rusov a Bielorusov diskriminujúce. "Okrem toho sme ich návrat do súťaží ako neutrálnych športovcov ešte nijako konkrétne neriešili," poznamenal Bach.

Ukrajinskí športovci v reakcii na jeho slová uviedli, že MOV si musí vybrať, na akej strane chce stáť. Naďalej požadujú vylúčenie športovcov z Ruska a Bieloruska z OH. Reprezentantov oboch krajín vlani po ruskej invázii na Ukrajinu vylúčili z drvivej väčšiny športových podujatí.

"MOV stojí na zlej strane histórie a jeho list je ďalším dôkazom, aký vplyv má na neho Rusko. Odmeňuje Putinovu agresiu, kým obete vojny ho nezaujímajú. Je načase, aby sponzori, organizátori hier a vlády prestali tolerovať neustále poklonkovanie MOV Rusku. Je načase, aby MOV niesol za svoje činy zodpovednosť," uvádza sa v reakcii ukrajinských športovcov.