Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bach označil kritiku olympijského výboru za poľutovaniahodnú

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach . Foto: TASR/AP

MOV v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu či bezpečnostné zložky.

Lausanne 30. marca (TASR) - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vo štvrtok označil kritiku pokusov o návrat ruských a bieloruských športovcov na medzinárodné podujatia za "poľutovaniahodnú".

MOV v utorok odporučil návrat Rusov a Bielorusov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu či bezpečnostné zložky. Súťažiť by však nemohli tí, ktorí otvorenie podporovali vojnu na Ukrajine. Bach uviedol, že športovci z týchto krajín by sa mohli vrátiť do súťaží ešte pred OH 2024, no pre parížsku olympiádu toto odporúčanie zatiaľ neplatí.

Po utorkovom oznámení sa na MOV zniesla vlna veľkej kritiky z radov medzinárodných športových federácií, športovcov i niektorých vlád. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová označila rozhodnutie MOV za "facku do tváre" všetkých ukrajinských športovcov, ku kritike sa pridali aj námestník poľského ministra zahraničných vecí Piotr Wawrzyk a predstavitelia ďalších krajín. "Zaznamenali sme negatívne reakcie najmä od niektorých európskych vlád. Je poľutovaniahodné, že niektoré vlády nerešpektujú majoritu v rámci olympijského hnutia a zainteresovaných strán a ani autonómiu športu, ktorú chvália a požadujú od iných krajín. Nezaznamenali sme od nich jediný komentár o ich postoji k účasti športovcov, ktorých krajiny sú zapojené do ďalších 70 ozbrojených konfliktov na svete. Vlády nemôžu rozhodovať o tom, ktorí športovci sa zúčastnia ktorej súťaže," citovala ho agentúra AP.

Rozhodnutie o tom, ktorí ruskí a bieloruskí športovci sa budú môcť zúčastniť medzinárodných súťaží vrátane olympijskej kvalifikácie do Paríža, je v kompetencii jednotlivých športových federácií. Svetová atletika už minulý týždeň oznámila, že predĺži zákaz ich účasti, informovala AP.

Bach po trojdňovom zasadnutí exekutívy MOV v Lausanne ďalej informoval, že o účasti či neúčasti Rusov a Bielorusov na OH 2024 sa pravdepodobne rozhodne až po tom, ako MOV v júli formálne pozve športovcov z celého sveta do Paríža. Podľa šéfa výboru padne verdikt až po lete, keďže ide o "veľmi komplexnú" otázku. MOV pozve podľa svojej charty športovcov na OH presne rok pred začiatkom hier. Otvárací ceremoniál je na programe 26. júla 2024.