Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Bajcetic tretí najmladší strelec Liverpoolu, Klopp: Je drzý ako čert

Na snímke druhý zľava španielsky mladý 18-ročný hráč Liverpoolu Stefan Bajcetic a Andrew Robertson oslavujú víťazstvo v zápase 17. kola anglickej Premier League vo futbale Arsenal Londýn - West Ham United v Londýne 26. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Výhru Liverpoolu na ihrisku Aston Villy 3:1 spečatil prvým seniorským gólom tretí najmladší strelec v histórii klubu Stefan Bajcetic.

Londýn 27. decembra (TASR) - Futbalisti Arsenalu nabehli po vyše mesačnej reprezentačnej prestávke v Premier League na víťaznú sériu. V druhom polčase londýnskeho derby proti West Hamu otočili z 0:1 na 3:1. Volanie po titule priznal po šiestom víťazstve za sebou hlavný tréner Newcastlu Eddie Howe, ktorého zverenci triumfovali na pôde Leicestru City 3:0. Výhru Liverpoolu na ihrisku Aston Villy 3:1 spečatil prvým seniorským gólom tretí najmladší strelec v histórii klubu Stefan Bajcetic.

Arsenal v tradičný "Boxing Day" ukázal silu a otočil nepriaznivý stav, do ktorého sa dostal po premenenom pokutovom kope Saida Benrahmu z 27. minúty. Na všetkých troch góloch Arsenalu mal zásluhu Nór Martin Odegaard. Po zmene strán našla prízemná strela nórskeho futbalistu Bukaya Saku, ktorý stál v dráhe lopty a po kurióznom okamihu vyrovnal v 53. minúte na 1:1 a naštartoval obrat "kanonierov".

Nórsky stredopoliar bol o päť minút aj pri víťaznom góle Gabriela Martinelliho, keď preniesol ťažisko hry na ľavú stranu, odkiaľ z uhla prekonal brazílsky mladík brankára Lukasza Fabianského. Dvadsaťštyriročný Nór korunoval výborný výkon ďalšou asistenciou v 69. minúte, keď priťukol loptu Eddiemu Nketiahovi. Renomovaný štatistický portál Sofascore.com označil práve Odegaarda za najlepšieho hráča duelu, keď jeho výkon ohodnotil známkou 9,0 z 10. Arsenal získal siedmy domáci triumf v tejto sezóne, pričom na Emirates Stadium nestratil ešte ani bod. "Ukázali sme pokoj, nepanikárili sme. Naopak, urobili sme, čo sme museli, aby sme dokázali zvíťaziť. Skórovali sme v ideálnom čase. Fanúšikovia boli úžasní, stále verili, aj keď sme inkasovali. Po góle nám dodali energiu, čím sme získali potrebné momemntum," uviedol pre agentúru AFP kouč "Gunners" Mikel Arteta.

Šesťtýždňová prestávka nerozhodila ani vo forme hrajúci Newcastle. "Straky" zaznamenali šiesty ligový triumf za sebou, keď v siedmej minúte viedli už 2:0 po góloch Chrisa Wooda a Miguela Almirona. V 32. minúte spečatil výsledok po rohovom kole hlavičkou brazílsky útočník Joelinton. Koučr Eddie Howe priznal, že fanúšikovia "The Magpies" budú po pondelkovom víťazstve snívať o nečakanom boji o titul v Premier League. "Môj postoj sa na tom nezmení. Nemám problém s tým, že priaznivci snívajú, hovoria a špekulujú o tom, čo môžeme dosiahnuť. Nepochybne to budú robiť aj médiá, to nemôžem ovplyvniť. Musíme si však vnútorne uvedomiť, že je treba sústrediť sa len na to, čo môžeme kontrolovať, a teda naše vlastné myšlienky, činy a tréningový proces," povedal Howe. Newcastle je na druhej priečke neúplnej tabuľky so sedembodovou stratou na Arsenal, ktorý odohral o zápas menej. Poslednú veľkú trofej získal ešte v sezóne 1954/55, keď vyhral FA Cup.

Rolu favorita stretnutia zvládol aj Liverpool, ktorý po nie príliš vydarenom vstupe do sezóny zaknihoval na ihrisku Aston Villy tretie víťazstvo za sebou. Základ výhry položili "The Reds" hneď v prvom polčase, keď do vedenia išli už v 5. minúte zásluhou Mohameda Salaha. V 37. minúte po rohovom kope zvýšil na 2:0 stopér Virgil van Dijk, ktorý slabšou ľavačkou namieril presne k vzdialenejšej žrdi. Vo Villa Parku udržal nádeje domácich gólom po zmene strán Ollie Watkins. Definitívu dal zápasu v 81. minúte po dvoch minútach na ihrisku prvým seniorským gólom striedajúci Stefan Bajcetic. Španielsky mladík sa stal vo veku 18 rokov a 65 dní tretím najmladším strelcom v histórii Liverpoolu v Premier League. Hneď za legendárnym Michealom Owenom (17 rokov a 143 dní) a Raheemom Strelingom (17 rokov a 317 dní). Je tiež druhým najmladším Španielom, ktorý skóroval v súťaži, hneď za Cescom Fabregasom, ktorému sa to podarilo vo veku 17 rokov a 113 dní v auguste 2004 proti Blackburnu Rovers. "Stefan je výnimočný talent. Je drzý ako čert a to, ako hrá, je skvelé. Jeho prístup je výnimočný. Mal otca futbalistu, takže gény tam sú, ale aj uvedomelosť a zápasová inteligencia," povedal o osemnásťročnom futbalistovi so srbskými koreňmi kouč Liverpoolu Jürgen Klopp.