Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Balážová a Kukuľková v olympijskej kvalifikácii v 2. zápase víťazne

Barbora Balážová Foto: TASR/Pavel Neubauer

Balážová zvíťazila v dueli J-skupiny nad Ukrajinkou Solomijou Bratejkovou 4:2 na sety. Kukuľková v D-skupine rovnakým pomerom zdolala Srbku Sabinu Šurjanovú.

Sarajevo 16. mája (TASR) - Slovenskí reprezentanti v stolnom tenise si aj po druhom dni európskej olympijskej kvalifikácie v Sarajeve držia stopercentnú bilanciu. Barbora Balážová a Tatiana Kukuľková medzi ženami, ako aj Ľubomír Pištej a Wang Jang medzi mužmi suverénne vyhrali svoje základné skupiny a s prehľadom si zaistili postup do vyraďovacej fázy. Potvrdili tak svoje nasadenie a budú bojovať o miestenky do Paríža.

Balážová vyhrala vo štvrtok oba svoje zápasy v štvorčlennej J-skupine, keď najprv zvíťazila nad Ukrajinkou Solomijou Bratejkovou 4:2 na sety a následne si poradila aj s Kornelijou Riliskyteovou z Litvy 4:1. Kukuľková ovládla trojčlennú D-skupinu, keď zdolala Srbku Sabinu Šurjanovú 4:2. Tri triumfy majú po štvrtku na konte aj Ľubomír Pištej a Wang Jang vo dvojhre mužov. Pištej si v druhý hrací deň poradil s Milom De Boerom z Holandska 4:1 a postúpil ďalej z prvého miesta. Vo vyraďovačke ho čaká Belgičan Cedric Nuytinck. Wang Jang sa stal víťazom D-skupiny po tom, ako rozdrvil Nikolu Mihajloviča z Bosny a Hercegoviny 4:0. V 1. kole vyraďovacej časti bude mať voľno.

"Spokojní byť ešte nemôžeme, lebo nie je koniec turnaja. Ten sa v princípe začne až zajtra. Toto bola povinnosť. Dobré je, že všetci štyria postúpili, navyše aj z prvých priečok. K tomu vyhrali všetky zápasy a ešte aj s prehľadom. Od piatka to bude náročnejšie, budú sa už hrať tri zápasy na štyri víťazné sety," uviedol pre web Slovenského stolnotenisového zväzu reprezentačný tréner Jaromír Truksa, ktorý sa podrobnejšie vyjadril k účinkovaniu svojich zvereniek: "Zatiaľ môžem vyjadriť spokojnosť. Baša vyhrala tri zápasy v nepríjemnej a vyrovnanej skupine. Bolo to náročné, ale v kľúčových chvíľach zabojovala, dobre umiestňovala lopty a pracovala so servisom. Dobré je to pre jej sebavedomie. Kukuľková pokorila nevyspytateľnú Degraefovú a víťazstvo nad Šurjanovou je dobrý výsledok. Súperka nehrala zle, ale ´Kuki´ ešte lepšie a milo ma prekvapila."

V Sarajeve sa hrá o päť miesteniek v oboch kategóriách. Kvalifikácia pozostáva z troch fáz. Prvá sa hrala v dvanástich skupinách (streda a štvrtok), z ktorých si prví dvaja zaistili postup do vyraďovacej časti. Druhá fáza (piatok a sobota) pozostáva z 24-členného pavúka, jeho finalisti (finále sa už nehrá - pozn.) si vybojujú olympijskú miestenku. V tretej fáze (sobota a nedeľa) sa predstavia hráči a hráčky, ktoré sa ešte nekvalifikovali. Postúpia obaja finalisti a potom ešte aj víťaz duelu medzi zdolanými semifinalistami.

Pre Európu je určených šesť kontinentálnych miesteniek. Po päť z nich v oboch kategóriách rozdajú na kvalifikačnom turnaji v Sarajeve a zvyšné šieste podľa rebríčka k 11. júnu 2024, keď sa skončí proces kvalifikácie na OH 2024 v Paríži.



európska olympijská kvalifikácia vo dvojhre:

ženy:

D-skupina: Tatiana KUKUĽKOVÁ (SR) - Sabina Šurjanová (Srb.) 4:2 (8, 9, -5, 9,-5, 6)

J-skupina: Barbora BALÁŽOVÁ (SR) - Solomija Bratejková (Ukr.) 4:2 (8, 10, -9, 6, -12, 7), BALÁŽOVÁ - Kornelija Riliskyteová (Litva) 4:1 (-10, 13, 9, 5, 7)

muži:

D-skupina: WANG Jang (SR) - Nikola Mihajlovič (Bos.) 4:0 (7, 3, 5, 7)

L-skupina: Ľubomír PIŠTEJ (SR) - Milo De Boer (Hol.) 4:1 (10, 8, 2, -6, 3)