Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Hokejisti Banskej Bystrice podľahli v 42. kole Michalovciam 3:4

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do vedenia išli už vo štvrtej minúte, keď z chybnej rozohrávky súpera ťažil Björkung.

Banská Bystrica 27. februára (TASR) - Hokejisti HC´05 Banská Bystrica prehrali v nedeľu v domácom dueli 42. kola Tipos extraligy s HK Dukla Ingema Michalovce 3:4.

HC ´05 Banská Bystrica – HK Dukla Ingema Michalovce 3:4

(1:0, 1:2, 1:2)

Góly: 4. Björkung, 36. Šoltés (Urbánek, Cardwell), 59. Šoltés (Cardwell) – 22. Ross (Keränen), 27. Galamboš (R. Faith, Ross), 43. Macejko (R. Faith, Keränen), 58. Buc (Regenda, Macejko). Rozhodovali: Fridrich, M. Valach – Crman, M. Orolin , vylúčení: 4:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1134 divákov.

Banská Bystrica: Weninger - Cardwell, Bačik, Björkung, Ďatelinka, Kostromitin, Crevier-Morin – Urbánek, Berger, Šoltés – Michaud, Bubela, Melcher – Vašaš, Tamáši, Kabáč – Lamper, Paukovček, Gabor

Michalovce: Williams – Pavlin, Macejko, Doherty, Ross, Bokroš, Mihálik, Luža – Regenda, Cameranesi, Erkinjuntti – Faith, Suja, Keränen – Kukuča, Buc, Galamboš – Galbavý, Gajdoš, Przygodzki


V prvej tretine mali navrch banskobystrickí hokejisti. Do vedenia išli už vo štvrtej minúte, keď z chybnej rozohrávky súpera ťažil Björkung, úplne voľný z medzikružia parádne vymietol horný roh Williamsovej svätyne. Skóre potom mohli navýšiť Melcher, Michaud, Crevier-Morin. Hostia iba málo hrozili smerom dopredu a museli prežiť v závere až dve oslabenia. Pri tom prvom im pomohla žŕdka po strele Bergera. V piatich proti piatim mal dobrú možnosť iba michalovský útočník Erkinjuntti, ocitol sa sám pred Weningerom, no nepokoril ho.

Druhá tretina patrila hosťom, ktorí otočili nepriaznivý vývoj. Najprv sa presadil v presilovke z ľavej strany od mantinelu dobrou strelou Ross a po neúspešnom teči Faitha zariadil stav 1:2 Galamboš. Pred bránkou sa šikovne otočil a bekhendom poslal puk medzi žrde. Zaujímavá bola aj individuálna akcia Regendu, obkorčuľoval bránku a následne pred ňou zakončoval, Weninger bol proti. Domáci z ojedinelého útoku predsa len vyrovnali. V 36. minúte Šoltés strieľal spoza hráča švihom do protipohybu gólmana Dukly a upravil na 2:2. Bystričanov tento zásah povzbudil a mohli ísť znovu do vedenia, v prečíslení neuspel Michaud a v presilovke opäť tento legionár HC ´05 spolu s Bergerom pohoreli na brankárovi Williamsovi.

Na začiatku tretej tretiny Björkung z pravej strany tvrdou ranou zazvonil na konštrukcii bránky Michalovčanov. Tí výstrahu zobrali vážne a v 43. minúte odpovedali učebnicovou akciou. Na jej konci Faith našiel ideálne Macejka, ktorý sa pri pravej žŕdke bez problémov presadil – 2:3. Bystričania potom mali navrch, snažili sa vyrovnať, no plány im narušil necelé tri minúty pred koncom Buc. Dostal sa k nemu puk pred bránku a za chrbtom Weningera ho poslal do siete. V samom závere si ´barani´ ešte zobrali oddychový čas, hrali následne v šestici a znížili 96 sekúnd pred koncom Šoltésom, keď dobre napriahol spoza kruhu. Na vyrovnanie im však už čas nezostal.

„Vedeli sme, že Banská Bystrica je aktuálne jedným z top tímov ligy. Hrá sa tam veľmi ťažko, keďže disponuje s menším ihriskom a robustnými hráčmi. Vedeli sme, že to bude náročný duel. Prvá tretina bola dobrá z oboch strán, nechýbali šance, obe mužstvá si dávali pozor v defenzíve. Druhá tretina bola z našej strany najlepšia, hrali sme veľmi dobre, dokázali sme si vytvoriť šance, dostať sa aj do prečíslení. Mohli sme streliť viac gólov než len dva. Žiaľ, inkasovali sme vyrovnávajúci zásah na 2:2 a na konci tejto tretiny sme sa museli brániť v oslabení, v ňom nám brankár Williams zachránil zápas dvoma skvelými zákrokmi. V tretej tretine to bolo o jednom góle, som rád, že ho dali moji chlapci. Oba tímy hrali veľmi dobre, musím pochváliť aj Banskobystričanov, zaslúžili si dnes obe mužstvá nejaké body. Ja som hrdý na mojich chlapcov ako tento duel a hlavne jeho záver zvládli,“ tvrdil na pozápasovom tlačovom brífingu tréner Michaloviec Tomek Valtonen.

Banskobystrický kouč Antti Karhula, taktiež z Fínska, bol pri hodnotení zápasu o niečo kritickejší: „Bol to ťažký večer pre nás. Od začiatku sme nehrali tak, ako sme si to predstavovali. Michalovčania boli rýchlejší, vyhrávali osobné súboje. V strednom dejstve sme museli veľa brániť v našej tretine, z toho vyplynuli naše oslabenia a tým sa míňala naša energia. Dokázali sme však vyrovnať, ale v tretej tretine išiel súper ľahko do vedenia 4:2 po zbytočných našich chybách. Podarilo sa nám v závere ešte skorigovať výsledok, ale dnes sme na ubojovanie aspoň bodu nemali.

Karhula nesúhlasil s Valtonenom, že by si oba tímy mali body deliť, k čomu dodal: „My musíme zlepšiť sústredenie na zápas počas celého jeho trvania, tak ako tomu bolo po väčšinu času v predchádzajúcich stretnutiach. To nám teraz proti Michalovciam chýbalo. Súper bol o ten jeden gól lepší a zaslúžili si tri body.

Hokejisti Slovana sa vrátili na víťaznú vlnu


Ilustračná snímka.
Foto: FOTO TASR - Pavel Neubauer

Hokejisti HC Slovan Bratislava vyhrali v nedeľňajšom zápase 42. kola Tipos extraligy nad HC Grotto Prešov 4:2. "Belasí" sa vrátili na víťaznú vlnu po dvoch prehrách v samostatných nájazdoch a s 92 bodmi figurujú na druhej priečke tabuľky. Na vedúci Zvolen strácajú tri body, no odohrali o zápas menej. Prešov prehral tretí duel za sebou a je predposledný.

Slovan Bratislava - HC Grotto Prešov 4:2

(2:0, 2:2, 0:0)

Góly: 9. Takáč (Jääskeläinen), 10. Rapuzzi (Haščák), 24. Jääskeläinen (Takáč), 40. Gachulinec (Takáč, Harris) - 21. Vas (Nauš, Zagrapan), 35. Sýkora (Turan, Jendroľ). Rozhodovali: Moller, Novák - Hajnik, Gegáň, vylúčení: 2:6, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 2366 divákov.

Slovan: Windsor – Macknezie, Golian, Valach, Beňo, Gachulinec, Sersen, Žabka, Maier - Haščák, Rapuzzi, Yogan - Jääskeläinen, Harris, Takáč - Fominych, Kytnár, Zigo - Belluš, Preisinger, Šotek

Prešov: Bespalov - F. Fekiač, Rajnoha, Turan, Jendroľ, Růžička, Glazkov, Bakala - A. Nauš, Vas, Zagrapan - Charbonneau, Čacho, Welychka - Žilka, Valent, J. Sýkora - Lialka, V. Fekiač, Šimun


Domáci boli od začiatku nebezpečnejší a už v prvých minútach si vypracovali niekoľko možností ohroziť Bespalova v prešovskej bránke. Na druhej strane preveril Windsora Charbonneau. Hostia si od 8. minúty zahrali presilovku, no vôbec ju nezvládli. Nielen že neohrozili súperovu bránku, ale ušli im Jääskeläinen s Takáčom a druhý menovaný rozvlnil sieť. Neprešla ani minúta, skončila sa presilovka hostí a jedenásť sekúnd po nej viedli "belasí" už 2:0. Rapuzzi po brejku prekonal Bespalova. Aj v ďalšom priebehu boli lepší domáci, no čisté šance si už nevypracovali.

Do druhej tretiny vstúpili lepšie hostia a jeden z mála ich útokov sa skončil gólom. Zagrapan vybojoval puk pri mantineli, posunul ho Naušovi, ten Vasovi, ktorý trafil medzi betóny Windsora. Slovan však odpovedal o tri minúty, pohotovou strelu z pravej strany pod brvno mu zabezpečil dvojgólové vedenie Jääskeläinen. To mohlo byť už o chvíľu vyššie, "belasí" na ľade dominovali a neustále sa tlačili pred Bespalova, ktorému po strele Haščáka pomohla žŕdka. Prešovský brankár odolal aj pri minútovej presilovke súpera o dvoch hráčov. V 35. minúte sa Prešovu opäť podarilo domácich zaskočiť. Nevýrazná strela Sýkoru spoza obrancu prekvapila Windsora - 3:2. Bola to prvá strela hostí za niekoľko minút. Slovan dokázal odpovedať ešte pred druhou sirénou. Bespalov Takáčovu strelu vyrazil a Gachulinec bekhendom dorazil puk do siete.

Slovan si zahral v úvode tretej tretiny ďalšiu presilovku, veľkú šancu mal Takáč, ale Bespalov skryl puk do lapačky. Slovan sa v 47. minúte dostal do prečíslenia, Valach v páde dostal puk do siete a aj on nabúral do brankára aj bránky. Rozhodcovia išli telefonovať a gól neplatil, ale vylúčili Charbonneaua za nedovolené bránenie. Slovan však nevyužil ani štvrtú presilovku v zápase. Na ľade ale dominoval a v 53. minúte bol pomer striel v tretej tretine 11:1 v jeho prospech. V 55. minúte mohol znížiť Lialka, no Windsor odolal. Na druhej strane sa v dobrej pozícii nepresadil Harris a poistku nepridal ani Haščák. Slovan si náskok udržal až do konca a pripísal si víťazstvo, súpera prestrieľal 45:16.

Duel Košíc a Trenčína rozhodol Slovák


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Hokejisti HC Košice zvíťazili v 42. kole Tipos extraligy nad HK Dukla Trenčín 3:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Víťazný nájazd premenil Marek Slovák.

HC Košice - HK Dukla Trenčín 3:2 pp a sn

(1:1, 0:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 5. McPherson (Snuggerud, Saucerman), 46. Jokeľ (Snuggerud, Chovan), rozh. nájazd Slovák - 16. Hudec, 37. Starosta (Mahbod, Duda). Rozhodovali: Žák, Adamec - Ševčík, Valo, vylúčení: 1:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1293 divákov.

Košice: Košarišťan - Volgin, Romančík, Snuggerud, Saucerman, Novota, Šedivý, Jacko - Michal Chovan, Slovák, Bartánus - McPherson, Ihnačák, Pereskokov - Klhůfek, Mrázik, Rogoň - Jokeľ, Havrila, Milý

Trenčín: Bowns - Lemcke, Kudla, Martin Chovan, Žiak, Martiška, Starosta, Nemčík - Berisha, Mahbod, Minárik - Tybor, Valach, Duda - Hudec, Sojčík, Honzek - Krajčovič, Rehuš, Švec - Gaťár


Lepší štart do zápasu mali Košičania, ktorí premietli úvodnú aktivitu do gólu v 4. minúte. Brankár hostí Bowns vyrazil strelu Snuggeruda priamo pred nekrytého McPhersona, ktorý otvoril skóre - 1:0. V 12. minúte domáci Mrázik nepresne zakončil individuálnu akciu a následne prevzali iniciatívu hostia. Obranca Chovan ešte svoju strelu nasmeroval do žŕdky, ale onedlho si Hudec vzal puk v strednom pásme a po úniku z pravého krídla prekonal brankára Košarišťana - 1:1.

Hráči Trenčína mali v druhej tretine viac z hry a často sa hralo okolo brankára košického tímu. Šancu Hudeca, tutovku Mahboda aj individuálnu akciu Tybora ešte Košarišťan zmaril, ale v 37. minúte inkasoval druhý gól. Mahbod si v prečíslení počkal na obrancu Starostu z druhej vlny, ktorý upravil na 1:2.

Až v 44. minúte prišlo k prvému vylúčeniu. Trenčania sa v oslabení dostali do sľubnej šance po individuálnom prieniku Mahboda, ale skóre sa následne zmenilo po akcii na opačnej strane. Chovan potiahol puk do pásma a následnú Snuggerudovu strelu dorazil Jokeľ - 2:2. V 49. minúte sa k prvej presilovke dostali aj Trenčania, počas nej sa usadili v útočnom pásme a vytvorili si viacero gólových príležitostí, ale Košarišťan podržal svoj tím. V 55. minúte si počas presilovky vytvorili tlak aj domácich, vyťažili však len strelu Bartánusa do žŕdky. Hostia sa v závere tretej časti dostali k viacerým gólovým príležitostiam, ale neuspeli rovnako ako domáci kapitán Chovan v poslednej sekunde riadneho hracieho času.

V predĺžení mal veľkú šancu rozhodnúť Minárik, ale sám pred Košarišťanom neuspel. V obdobnej šanci nebol na opačnej strane úspešný ani Saucerman a krátko na to ani Klhůfek. V samostatných nájazdoch sa postupne presadili Pereskokov, Berisha, Valach, McPherson a o víťazstve domácich rozhodol Slovák.

Poprad inkasoval v tretej tretine štyri góly


Na snímke zľava brankár Matthew O'Connor (Nitra) a Mikael Tam (Poprad) v zápase 42. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra a HK Poprad 27. februára 2022 v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hokejisti HK Nitra zdolali HK Poprad 5:2 v nedeľnom domácom stretnutí 42. kola Tipos extraligy. Nitra rozhodla o triumfe štyrmi gólmi v tretej tretine.

HK Nitra – HK Poprad 5:2

(1:1, 0:1, 4:0)

Góly: 11. Bajtek (Múčka, Raskob), 44. Hrnka (Tvrdoň, Krivošík), 52. Hrnka (Bajtek, Tvrdoň), 59. Bajtek (Hrnka) 60. Buček (Krivošík) - 11. Rymsha (Stanček, Petráš), 34. Ully (Svitana, Drgoň). Rozhodovali: Rojík, Goga – Jurčiak, Staššák, vylúčení: 8:9 na 2 min, navyše: Švarný (Nitra), Livingston (Poprad) obaja 5+DKZ za bitku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1800 divákov.

Nitra: O´Connor – Nemec, Mezei, Raskob, Švarný, Bodák, Pupák, Rais, Vitáloš – Krivošík, Buncis, Buček – Varga, Holešinský, Sýkora – Hrnka, Bajtek, Tvrdoň – Molnár, Múčka, Rockwood

Poprad: Todykov – Drgoň, Brejčák, Rymsha, Demo, Hudec, Ulrych – Svitana, Mlynarovič, D. Bondra – Ully, Arniel, Livingston – Valigura, Matej Paločko, Vandas – Stanček, Petráš, N. Bondra – Tam


Pred stovkou NHL skautov odštartovali lepšie duel domáci Nitrania. Až do polovice tretiny prakticky nepustili Poprad do útočného pásma a udávali tempo hry. Boli to však práve „kamzíci“, ktorí znenazdajky otvorili skóre zápasu, keď sa do puku v 11. minúte oprel do puku Rymsha. Vedenie však vydržalo hosťom iba 50 sekúnd, po ktorých tečom vyrovnal Bajtek.

V prostrednej časti sa hra vyrovnala a do šancí sa dostávali častejšie aj Popradčania. Jednu z nich sa im aj podarilo pretaviť na gól, v 34. minúte zakončil úspešnú presilovkovú kombináciu Ully. Hneď o niekoľko sekúnd mohli hostia súperovi odskočiť na rozdiel dvoch gólov, ale Paločko zoči-voči O´Connorovi nepotrestal zaváhanie nitrianskej defenzívy. Hra sa pribúdajúcim časom pritvrdila, z čoho následne vznikali aj šarvátky, čím sa naplnili predzápasové očakávania. V závere tretiny sa puku zmocnil domáci mladík Sýkora, avšak tomu zakončenie zmarili Popradčania hneď dvomi faulmi. Po zaznení sirény sa ešte do seba pustili Švarný s Livingstonom, ktorých pasovačka ešte viac rozvírila vášne a oboch hráčov poslala pod sprchy.
Na snímke radosť hráčov Nitry po góle v zápase 42. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HK Nitra a HK Poprad 27. februára 2022 v Nitre.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na začiatku tretej tretiny mali Nitrania k dispozícii presilovku o dvoch hráčov. Najskôr však takmer inkasovali v oslabení, no forhendový blafák unikajúceho Arniela vychytal O´Connor. V 44. minúte následne „corgoni“ udreli, keď prihrávku Tvrdoňa zužitkoval Hrnka a vyrovnal na 2:2. Ten istý hráč sa presadil aj v 52. minúte skrytou strelou spoza hráča a Nitrania boli na koni. Hostia ešte síce v závere skúsili hru bez brankára, ale dvakrát inkasovali. Druhýkrát sa do streleckej listiny zapísal Bajtek a sekundu pred koncom zápasu uzavrel na končených 5:2 už s 37 gólmi najlepší ligový kanonier Samuel Buček.

Zvolen porazil Nové Zámky jednoznačne 5:2


Hokejisti HKM Zvolen zvíťazili v nedeľnom domácom zápase 42. kola Tipos extraligy nad HC Nové Zámky 5:2. Úradujúci majstri si upevnili postavenie na čele tabuľky.
Na snímke brankár Nových Zámkov Dan Bakala počas zápasu 42. kola hokejovej Tipos extraligy HKM Zvolen – HC Nové Zámky vo Zvolene 27. februára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

HKM Zvolen - HC Nové Zámky 5:2

(1:0, 1:2, 3:0)

Góly: 11. Jedlička (Kubka, J. Mikúš), 26. Puliš (Viedenský, Zuzin), 45. Saracino (Sládok), 48. Krieger (Jedlička, Saracino), 53. Puliš (Kotvan, Zuzin) - 35. Ondrušek (Varga), 40. Afanasjev (Ahlholm, Števuliak). Rozhodovali: D. Konc st., Krajčík - Kacej, Hercog, vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1305 divákov.

Zvolen: Rahm - Kotvan, Hain, Ďakov, Roy, Meliško, Kubka, Sládok - Zuzin, Viedenský, Puliš - Leskinen, Krieger, Osterberg - Jedlička, J. Mikúš, Saracino - Török, Marcinek, Csányi

Nové Zámky: Bakala - Bull, Hatala, Kozák, Knižka, Holenda, Roman, Ligas - Klempa, Langkow, Števuliak - Šišovský, Jackson, Afanasjev - Ahlholm, Fetkovič, Mišiak – Tóth, Ondrušek, Varga

Na snímke diváci počas zápasu 42. kola hokejovej Tipos extraligy HKM Zvolen – HC Nové Zámky vo Zvolene 27. februára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Domáci sa dostali do vedenia po polovici prvej tretiny, keď sa Jedlička zmocnil odrazeného puku, obkorčuľoval hosťujúceho brankára Bakalu a do odkrytej časti siete otvoril skóre. Náskok zdvojnásobil v 26. minúte kapitán Puliš, ktorý úspešne zakončil prečíslenie dvoch na jedného po prihrávke Viedenského. Nové Zámky sa ani po tomto inkasovaní nevzdali, v 35. minúte znížil Ondrušek a 58 sekúnd pred druhou sirénou vyrovnal v presilovej hre Afanasjev. Zo strany hostí to však bolo všetko a Zvolenčania o svojom triumfe rozhodli v tretej tretine. Víťazný gól strelil Saracino v 45. minúte, poistky pridali Krieger a svojím druhým zásahom v zápase aj Puliš.