Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Banská Bystrica sa zachránila, Senica a Trenčín do Európskej ligy

Foto: TASR/Martin Baumann

O vypadavájucom z najvyššej slovenskej futbalovej ligy sa rozhodne v nedeľu vo vzájomnom súboji medzi Prešovom a Trnavou.

Bratislava 22. mája (TASR) - Dôležitý stredajší zápas predposledného 32. kola Corgoň ligy 2012/2013 dopadol lepšie pre futbalistov Dukly Banská Bystrica, ktorí sa vďaka víťazstvu 1:0 nad domácim Spartakom Trnava definitívne zachránili v najvyššej súťaži. "Bílí andeli" rovnako ako Tatran Prešov budú v poslednom kole (v nedeľu 26. mája - pozn.) v priamom súboji na východe republiky bojovať o udržanie, Spartak potrebuje tri body.

Definitívne sa zachránili futbalisti Dukly Banská Bystrica, ktorí vyhrali v Trnave 1:0. Prešov si výrazne pomohol k záchrane výhrou 1:0 v Žiline.

Majster Slovan Bratislava vyhral vysoko nad Nitrou 4:0, nováčik z Myjavy pokoril na Kopaniciach Košice 1:0.



Priebeh zápasov


Do jubilejného 80. vzájomného zápasu mužstiev v najvyššej súťaži vstúpili aktívnejšie Bystričania, keď sa v 6. minúte spoza šestnástky oprel ľavačkou do lopty Považanec a Rusov musel predviesť svoje kvality. Po polhodine hry Grabež pekne vysunul Mikoviča, ani jeden z jeho dvoch pokusov však neviedol ku gólu, pričom v druhom prípade mohol skôr voliť prihrávku do vápna na lepšie postavených kolegov. V 32. minúte domáci trestuhodne naložili s črtajúcou sa možnosťou prečíslenia, keď Vyskočilovu nedôraznú nahrávku na voľného Saba zachytil v pozícii poslednej inštancie Adámik. Na druhej strane po peknej narážačke Šovčík s Turňom vykombinovali ľavú stranu defenzívy Spartaka a prvý menovaný krížnou strelou nebol ďaleko od otvorenia skóre. Inak však hráči oboch mužstiev predviedli v prvom polčase skôr boj ako futbalové parády.

Najmä domácim zväzovala nohy psychika, čo sa v plnej nahote ukázalo pri komplikovanom, stereotypnom a vo väčšine prípadov chybnom riešení elementárnych herných činností. Po zmene strán sa hostia spočiatku stiahli na svoju polovicu, ale ani na to nemali zvlášť veľký dôvod, pretože "spartakovci" boli v útoku bezzubí a súper to zhruba po hodine hry vycítil. Z brejkov mohol Hrnčárov tím zasadiť rozhodujúci úder, ale "vojaci" mali v dvoch-troch prípadoch vychýlenú mušku. Až v 70. minúte sa po Hodúrovej katastrofálnej prihrávke vyrútili do protiútoku, ktorý rutinérsky zakončil Slančík - 0:1. Kŕč a zúfalosť už domácim nedovolili pomýšľať na vyrovnanie, hoci v 85. minúte Tomaček ešte nastrelil z priameho kopu spojnicu žrdí. Z hry však Spartak nemal z čoho streliť gól a tak bude musieť bodovať naplno v nedeľu na horúcej pôde v Prešove.



Súhrny a hlasy predposledného kola Corgoň ligy



Spartak Trnava - Dukla Banská Bystrica 0:1 (0:0)



Gól: 70. Slančík. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Čarnota, Klabník - Poljovka, Boroš, Považanec, Peňaška, Adámik, 3010 divákov.

Zostavy a striedania:

Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Čarnota, Klabník, Grabež - Kaščák, Karhan (61. Hodúr) - Sabo, Vlasko (80. Pavelka), Mikovič (63. Tomaček) - Vyskočil

Dukla Banská Bystrica: Boroš - Poljovka, Adámik, Teixeira - Gyömbér, Považanec (76. Pančík) - Turňa, Hlinka, Hučko - Peňaška, Šovčík (46. Slančík, 89. Vrána)

Hlasy po zápase
Vladimír Ekhardt, tréner Spartaka: "Dnešné stretnutie sa mi ťažko hodnotí, pretože odhodlanie hráčov zostalo len v kabíne. Sklamali sme prístupom, nasadením aj futbalovou kvalitou. V súčasnej situácii sa treba aj pozrieť, ako sa toto mužstvo tvorilo, ale to je na dlhú debatu. Naša nádej, i keď pomerne malá, ešte žije a pokúsime sa v Prešove o nemožné. Dnes to lepšie ani dopadnúť nemohlo, pretože sme za celý zápas vystrelili iba dvakrát na bránku."


Norbert Hrnčár, tréner Dukly: "Cením si, že sme odohrali zápas s patričnou bojovnosťou a vierou v úspech. Výsledkom 1:0 sme dokázali, že Banská Bystrica do Corgoň ligy patrí."


MŠK Žilina - Tatran Prešov 0:1 (0:1)



Gól: 36. Marcin. Rozhodcovia: Kružliak - Vindiš, Borsányi, ŽK: Pečovský, Guba - Kolbas, 1632 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina: Lé Giang - Mabouka, Piaček, Leitner, Nunes - Paur (50. Barčík), Pečovský - Angelovič (83. Čmelík), Škvarka (62. Guba), Pich - Majtán

Prešov: J. Diviš - Bartek, P. Petráš, Jacko, Kolbas - Lipták - Papaj (90.+3 M. Poliaček), Gergel, Marcin (78. Iakovlev), Krob - Novák (85. Kačala)

Hlasy po zápase
Štefan Tarkovič, tréner Žiliny: "Boli sme jednoznačne lepší, asi vo všetkom. Lenže opäť sme inkasovali po ojedinelej situácii v našej šestnástke. Bohužiaľ, poviem to asi takto: v 20. minúte mohlo byť 4:0, na konci polčasu 5:1, na konci zápasu 8:1, ale my sme nedokázali streliť ani jeden gól. Preto sme prehrali."

Jozef Bubenko, tréner Prešova: "Pre nás je to cenné víťazstvo. V prvom polčase bolo vidieť, že domáci sú v pohode, prehrávali nás, zle sme bránili a iba šťastie nás ochránilo od toho, aby sme nedostali viac gólov. Snažili sme sa hrať na brejky a som rád, že po šiestich zápasoch som sa dočkal gólu v sieti súpera. V druhom polčase sme sa snažili, bojovali sme a napokon sme vyhrali aj vďaka športovému šťastiu, ktoré bolo na našej strane."


Slovan Bratislava - FC Nitra 4:0 (2:0)



Góly: 26. Halenár (11 m), 41. Kolčák, 46. Kuzma, 79. Grendel. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Mičic, 2169 divákov

Zostavy a striedania:

Slovan Bratislava: Putnocký - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Čikoš - Kopúnek - Žofčák (45. Pauschek), Grendel, Milinkovič (72. Szarka) - Halenár (61. Soumah), Kuzma

FC Nitra: Chudý – Kutra (75. Šmehyl), Struhár, Kolmokov, Mičic (34. Obradovič) - Šimončič - Gajdoš, Tawamba, Zošák (80. Turčák), Cleber - Benčík

AS Trenčín – MFK Ružomberok 5:0 (2:0)



Góly: 8., 64. Kubík, 33. Štefánik, 83. Holúbek, 90. Adi. Rozhodoval: Horváth, ŽK: Adi - Bartoš, Pekár, Bielák, 2886 divákov.

Zostavy a striedania:

AS Trenčín: Volešák – Čögley , Kleščík, Da Silva, Mazáň – Mondek (60. Mazan), Štefánik, Lobotka, Holúbek – Kubík (87. Frimmel) – William (86. Adi)

MFK Ružomberok: Zich (56. Lešňovský) - Maslo, Bielák, Greššák, Nosek – Pekár, Nagy (46. Serečin), Almaský (65. Lupták), Bartoš – Ďubek – Lovás

Hlasy po zápase
Adrián Guľa, tréner AS Trenčín: "Som šťastný. Chlapci hýrili pohybom, prihrávkami či efektivitou. Dostali sme sa na koňa dvoma gólmi a súperovi sme nedali žiadnu šancu. Hráči išli za svojím cieľom excelentne, dravo a grandiózne. Majú môj obrovský rešpekt. Ďakujem im za výkon a držím im palce v budúcnosti."

Ladislav Šimčo, tréner MFK Ružomberok: "Gratulujem domácim k postupu do pohárovej Európy. Zaslúžili si to, zatiaľ čo my sme po vynikajúcom výkone proti Senici rýchlo vytriezveli práve v Trenčíne. Prepadli sme a duel sa pre nás vyvíjal nepriaznivo hneď od začiatku. Inkasovali sme lacné góly a naše šance sme nedokázali premeniť. Zápas ovládli domáci, na ihrisku dominovali a úplne zaslúžene vyhrali."


FK Senica - FC ViOn Zlaté Moravce 1:0 (1:0)



Gól: 9. Blackburn. Rozhodoval: Prešinský, ŽK: Pavlík - Candrák, ČK: 22. Majerník (Zlaté Moravce), 1345 divákov

Zostavy a striedania:

FK Senica:

Švenger – Krajčík, Pavlík, Brabec, P. Mráz - Kriško, Kóňa -Štepanovský (59. Diviš), Piroska (85. Jirásek), Kalabiška - Blackburn

FC ViOn Zlaté Moravce:

Kuciak – Pavlenda, Majerník, Pintér, Ondráš - Obročník - Orávik, Bolinha (80. Kováč), Mészáros (83. Ondrejka) - Bernáth (25. Candrák), Hodek

Hlasy po zápase
Vladimír Koník, tréner Senice: "Vôbec po prvýkrát v mojej trénerskej kariére nie som rád za tri body. Dnes totiž slovo futbal trpelo. Dnes sme vyslovene utrpeli výhru. Vylúčením a nepremenenou penaltou sa obraz hry ešte zhoršil. Pred zápasom sme mali jednoznačný cieľ – zisk troch bodov a zabezpečenie si účasti v pohárovej Európe. Napriek tomu, že sme cieľ splnili, zápas bol z našej strane veľmi slabý."

Juraj Jarábek, tréner ViOn-u: "V prvom rade chcem pogratulovať Senici k víťazstvu i k tomu, že už naisto si zahrá Európsku ligu. Toto mužstvo si to zaslúži. Myslím si, že obe mužstvá do zápasu dobre vstúpili. Blackburn to trafil fantasticky. My sme potom mali asi tri obrovské šance, ktoré sme nepremenili. Prišiel faul a červená karta Majerníka, ktorá ovplyvnila ďalší herný vývoj."


Spartak Myjava – MFK Košice 1:0 (1:0)



Gól: 19. Šulek. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Kukoľ – Bašista, 1826 divákov

zostavy a striedania:

Myjava: Solnička – Siva, Častulín, Černáček, Kumančík – Kukoľ, Bruško (70. Pelegríni), Marček, Šulek (54. Daniel) – Sládek, Kosík (79. Urgela)

Košice: Tofiloski – Tóth, Kavka, Bašista, Sekulič (46. Skvašík) – Karaš, Hovančík (46. Duda), Viazanko, Bukata (46. Pavúk), Matič – O. Diaby

Hlasy po zápase
Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom, lebo tak sa patrí po úspešnej sezóne. Vedeli sme, že Košice hrajú technický futbal, čo na konci dokázali, mali nebezpečné situácie. My sme mohli rozhodnúť skôr, ale sme radi, že skoro plný štadión nás vytlieskal. Som veľmi spokojný s celou sezónou. Týmto domácim zápasom sme sa chceli hlavne domácim fanúšikom odvďačiť a som rád, že sme vyhrali."

Ján Kozák, tréner Košíc: "Myjava je jediné mužstvo, proti ktorému sme nezískali ani bod, tak snáď v budúcej sezóne."