Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Banská Bystrica zdolala doma Žilinu, Košice remizovali

Na snímke zľava Matúš Rusnák (Žilina) a Róbert Polievka (Banská Bystrica) počas zápasu 18. kola Niké ligy MFK Dukla Banská Bystrica - MŠK Žilina v Banskej Bystrici 16. decembra 2023. Foto: FOTO TASR - Ján Krošlák

Banskobystričania tak zastavili Žilinčanom ich deväťzápasovú sériu bez prehry.

Banská Bystrica 16. decembra (TASR) - Futbalisti MFK Dukla Banská Bystrica zdolali v záverečnom jesennom kole Niké ligy doma Žilinu 3:1. Zastavili tak Žilinčanom ich deväťzápasovú sériu bez prehry. O víťazný zásah sa postaral kanonier Róbert Polievka, ktorý sa s desiatimi gólmi dostal na čelo tabuľky strelcov.

V prvom polčase v chladnom počasí diváci sústredení iba na hlavnej tribúne gól nevideli, chýbali aj šance, väčšou početnosťou streľby sa prezentovali hostia. Po zmene strán domáci nepremenili po faule na Polievku penaltu, Rymarenko mieril vedľa žrde. Napokon išli do vedenia Žilinčania po exportnej strele Minárika spoza šestnástky. Bystričania však vyrovnali po rohovom kope, keď sa hlavou presadil v šestnástke Hlinka. V 78. minúte otočil vývoj z 0:1 na 2:1 volejom nepokrytý Polievka v pokutovom území a poistku v podobe tretieho gólu pridal v päťke striedajúci Depetris.

18. kolo Niké ligy:

MFK Dukla Banská Bystrica – MŠK Žilina 3:1 (0:0)

Góly: 66. Hlinka, 78. Polievka, 83. Depetris – 59. Minárik. Rozhodovali: Ziemba – Haliček, Bobko, ŽK: Depetris, Polievka – Jambor, Nemčík, M. Rusnák, 1300 divákov.

Banská Bystrica: Hruška – Uhrinčať, Godál, Willwéber – Richtárech (90. Slebodník), Hlinka – Pišoja (90.+1 Guimares), Považanec (70. Depetris), Záhumenský – Rymarenko, Polievka (90. Migaľa)

Žilina: Belko – Minárik, Hubočan, Nemčík – M. Rusnák (88. Leitner), Gidi (80. Kopas), Sauer, Bari (60. Javorček) – Addo (46. Bile), Jambor (80. Iľko), D. Ďuriš


Mário Auxt, tréner B. Bystrice: "Zápas bol o dvoch kvalitných mužstvách. Terén bol rýchly, čo vyhovovalo obom tímom. Prvý polčas nebol bohatý na šance. Chcem vyzdvihnúť chlapcov, ako zareagovali na nepremenenú penaltu a následne inkasovaný gól. Ukázali charakter, boli dobre nastavení tento zápas zvládnuť. Išli si za tým víťazstvom, futbal ich bavil. Musím ich pochváliť nielen za tento zápas, ale že išli od zápasu k zápasu, aj keď nám to výsledkovo v Ružomberku nevyšlo. Klobúk dole pred tým, čo ukázali na ihrisku."

Jaroslav Hynek, tréner Žiliny: "Prvý polčas bol vyrovnaný. Nič veľké nebolo ani na jednej či druhej strane. Oba tímy boli koncentrované. Vedeli sme, že súper má stabilnú zostavu, obrovskú kvalitu, že to bude ťažký zápas. Terén bol dobre pripravený, ale hráči si museli naň zvyknúť. Vyzeralo to tak, že kto dá gól, zápas vyhrá. V druhom polčase sme mali dobrý začiatok, potom prišla penalta, ktorú Banská Bystrica nepremenila a my sme strelili prvý gól. Získali sme v tejto fáze navrch, mali sme tam brejky, ktoré sme mali potvrdiť druhým gólom a vyhrať zápas. Nestalo sa tak. Bystrica vycítila šancu, dostala sa do tlaku, my sme poľavili a inkasovali sme zo štandardky. Misky váh boli znovu na rovnakej úrovni. Domáci boli efektívni a zaslúžene zvíťazili. Záver zápasu patril Bystričanom."

Futbalisti FC Košice remizovali v sobotňajšom zápase 18. kola Niké ligy s MFK Ružomberok 2:2. Po záverečnom kole jesennej časti strávia zimnú prestávku na 10. mieste, keď v 18 zápasoch nazbierali 12 bodov. Na posledné miesto, na ktorom sú hráči Zlatých Moraviec, majú náskok 8 bodov. Ružomberčania majú 22 bodov a do jarnej časti, ktorá odštartuje 10. februára, vstúpia z 8. miesta.

Domáci mali v prvom polčase viac z hry, ale lepší vstup do stretnutia mali hráči Ružomberka. Po centri Šefčíka sa k lopte dostal Malý, ktorý pohotovo prekonal brankára Kiru. Desať minút po zmene strán hostia zvýšili na 2:0 po strele Lavrinčíka, ktorý trafil pod hornú žrď. Po hodine hry však prišli veľké chvíle košického útočníka Žana Medveda. Po Gallovičovej prihrávke sa dostal do šance, v ktorej si poradil s Malým i Maslom a zblízka prestrelil brankára Frühwalda. O dve minúty už bolo vyrovnané, keď Medved hlavičkou zakončil center Fabiša - 2:2. V ďalšom priebehu už diváci gól nevideli.

FC Košice - MFK Ružomberok 2:2 (0:1)

Góly: 62. a 64. Medved - 13. Malý, 55. Lavrinčík. Rozhodovali: Kráľovič – Zemko, Vass, bez kariet, 1782 divákov.

Košice: Kira - Golikov (71, Petrák), Fabiš, Jonec, Šindelář, Mizerák - Gallovič, Greššák (84. Liener), Qose (84. Sovič) - Faško, Medved (90.+1 Vasiľ)

Ružomberok: Frühwald - Úradník (46. Selecký), Malý, Maslo, Gabriel, Tučný (67. Boďa) - Šefčík (71. Chobot), Lavrinčík, Zsigmund (90.+2 Kotula), Múdry - Chrien


Ján Kozák ml., tréner FC Košice: "Takto tesne po zápase môžem povedať, že bod za remízu berieme. Dá sa povedať, že to bol pod mojím vedením náš najlepší výkon. V prvom polčase nám chýbala lepšia finálna fáza a viac pokoja v zakončení, hoci proti Ružomberku sa ťažko presadzuje. Vypracovali sme si viacero pološancí, respektíve náznakov. V druhom polčase sme inkasovali druhýkrát, opäť z dvoch striel. Je to nepríjemné, stáva sa nám to často. Vzhľadom na priebeh môžeme byť s bodom spokojní, hoci si myslím, že sme boli lepším mužstvom. Máme na čom stavať. Myslím si, že Košice budú na jar ešte silnejšie. Ak budú chlapci pracovať tak, ako v nedávnych zápasoch, tak budeme ťažký súper pre každého."

Ondřej Smetana, tréner MFK Ružomberok: "Spočiatku nám vychádzala stratégia hrať organizovane v defenzíve a prechádzať do protiútokov. Dostali sme sa do vedenia 2:0, no potom sme stratili koncentráciu a súper nás za to potrestal po situáciách, na ktoré sme sa pripravovali. Z môjho pohľadu je to veľká škoda, že sme zápas nedoviedli do víťazného konca. Súper bol aktívny a dostával sa do závarov, no do gólových situácií sme ho príliš nepúšťali. Zároveň sa tam pre nás otvárali okienka. Mali sme z toho vyťažiť a postrážiť si to."

Futbalisti AS Trenčín zastavili v Niké lige sériu neúspechov. V sobotnom zápase 18. kola zdolali doma ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:1.

Trenčania zvíťazili v lige po prvý raz od 30. septembra a v neúplnej tabuľke sa posunuli na šieste miesto. Zlaté Moravce sú bez víťazstva naďalej na poslednej priečke.

AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:1 (2:0)

Góly: 5. Soares, 33. Nagy (vl.), 56. Kozlovský, 68. Kupusovič - 76. Čerepkai. Rozhodovali: Valent – Poláček, Borsányi, ŽK: Stojsavljevič - Duga, Mijič, 876 divákov.

AS Trenčín: Vozinha – Kmeť, Bondarenko, Stojsavljevič, Kozlovský (87. Skovajsa) – Gajdoš, Bariš – Gong, Ibrahim (87. Mikulaj), Soares (31. Sunday, 75. dos Santos) – Kupusovič (75. Hájovský)

FC ViOn Zlaté Moravce: Knobloch – Suľa, Majdan, Nagy, Stareček – Duga – Mondek (74. Čerepkai), Gono, Hodúr (62. Brenkus), Švec (74. Dulay) – Balaj


Bystričania sú s jeseňou spokojní, Polievka: "Najlepší rok v kariére"


Banská Bystrica 17. december (TASR) – Futbalisti Banskej Bystrice v poslednom jesennom kole vyhrali doma nad druhou Žilinou 3:1 a prezimujú v prvej polovici tabuľky Niké ligy, čo bol aj ich cieľ. Aktuálne im patrí piata pozícia.

Tím spod Urpína v jesennej časti ťahal najmä desaťgólový Róbert Polievka, ktorý zariadil víťazný zásah i v sobotu proti Žiline, dal totiž druhý gól mužstva, pričom na prvý aj tretí prihrával. „Dôležité bolo zvládnuť zápas výsledkovo, ale čo ma teší viac je, že sme to zvládli aj herne. Rozdali sme si to so Žilinou fair play. Na ihrisku sme ukázali, že vieme vyhrávať veľké zápasy, a toto bol pre nás veľký zápas, pretože Žilina mala veľkú formu. Deväť zápasov neprehrala. Mala motiváciu, chcela jeseň ukončiť výhrou u nás. My sme tiež mali taký cieľ. Som rád, že sa nám to podarilo, lebo bol to pre nás dôležitý duel aj z hľadiska postavenia v tabuľke. Poraziť doma Žilinu je podľa mňa fantastické,“ neskrýval svoje pocity Polievka a poodhalil aj svoj tajný sen, ktorý sa mu vyplnil: „Pred zápasom som si to tak vysníval, že by som chcel tento zápas rozhodnúť svojím desiatym gólom v aktuálnej sezóne. Pre mňa to bol asi najlepší rok v mojej futbalovej kariére. Som veľmi rád, že som si ten sen aj splnil. Išli sme do zápasu s tým, že chceme byť v prvej šestke a veľmi sa tešíme, že sa to nateraz podarilo.“

Banskobystrický kapitán a aktuálny líder streleckej tabuľky mohol streliť desiaty gól ešte za bezgólového stavu, keď ho faulovali v pokutovom území, ale penaltu napokon prekvapivo nekopal. „Pokiaľ ide o penaltu, tak v tomto momente ide ego bokom. My sme sa s Martinom Rymarenkom dohodli, že penalty kopať nebudem a chcem, aby ich kopal on. Dovtedy premenil všetky, takže to bolo fér. Prial som Martinovi, aby gól dal, pretože bolo jedno, kto ho dá. Možno to tak malo byť, že som nemal kopať penaltu a dať víťazný gól v závere, to bolo pre mňa asi krajšie.“

Martin Rymarenko napokon penaltu nepremenil a Žilina dala o pár minút vedúci gól. Po zápase to exekútora mrzieť nemuselo, keď vravel: „Nepremenená penalta ma mrzí, ale opäť sme ukázali, aký sme kolektív. Potiahli sme to jeden za druhého. Na penaltu sme určení viacerí, ale v konečnom dôsledku ide o to, ako sa kto cíti. Ja som sa pýtal Roba Polievku, či chce dať ten desiaty gól v sezóne, ale povedal, že si ju mám zobrať, že som poslednú dal. Takže som išiel, ale bohužiaľ som netrafil bránku. Je to prvá penalta moja, čo som strieľal vedľa žrde, že som netrafil priestor bránky. Chceli sme však zápas zvládnuť, rozlúčiť sa s jeseňou víťazstvom a sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Jesenná časť bola pre nás veľmi pozitívna. Po minulej jeseni sme mali 21 bodov, teraz ich máme 29, takže určite sme sa zase niekde posunuli. Ale bude to do posledného kola boj o prvú šestku. Vidím, aká je tabuľka nabitá a každý chce v tej prvej šestke hrať..“

Jesennú časť pozitívne hodnotil aj banskobystrický tréner Mário Auxt: „Tabuľka je nabitá, naším cieľom je, aby sme vstúpili na jar s ambíciou a šancou zabojovať o účasť v nadstavbe o prvé až šieste miesto. Bude to otvorené. Jesennú časť hodnotíme ako celkom úspešnú, sme v prvej šestke a chlapci majú tendenciu sa ešte zlepšovať. Chceme na jar bojovať s lepšími mužstvami v tabuľke. S Michalom Ščasným, ktorý počas jesene odišiel za lepšou ponukou, sme nejaké veci nastavili, bolo to na dobrých základoch postavené, urobil kvalitnú robotu. My sme na ňu nadviazali. Je to však aj o kabíne, že chlapci pochopili aj ďalej, čo sme chceli robiť. Ukázali sme v zápase so Žilinou, že je na čom stavať.“

Žilina skončila jeseň prehrou, prvú šestku musí ešte na jar potvrdiť


Žilina 17. decembra (TASR) - Futbalisti Žiliny aj po sobotňajšej prehre v poslednom jesennom kole Niké ligy prezimujú na druhom mieste v tabuľke. Nič na tom nezmenil ani fakt, že Banská Bystrica ich zdolala 3:1 a pretrhla im deväťzápasovú sériu bez prehry.

Tím spod Dubňa síce v sobotu pod Urpínom viedol po góle kapitána Minárika, avšak Bystričania následne vývoj duelu otočili. „Zo začiatku to bolo vyrovnané na ťažkom teréne, ale dobre pripravenom ihrisku na toto obdobie. Ťažko sa kombinovalo, ťažko sa hľadali nejaké presné prihrávky, ale fajn, ustáli sme polčas s čistým kontom, mali sme viac striel ako súper. Druhý polčas sme začali dobre, mali sme šance. Ustáli sme domácu penaltu a dostali sme sa do vedenia, ale hneď sme si nechali streliť gól. Dostali sme lacné tri góly, ktoré neboli súperom nejako extra vybojované. Možno to šťastie, ktoré pri nás stálo v ostatných zápasoch, tak nám teraz chýbalo, celé to na nás spadlo. Tie góly boli ubrániteľné, ale nejako nám to tam popadalo. Je to krutá prehra,“ hodnotil neúspešný duel v Banskej Bystrici žilinský kapitán Ján Minárik. K ukončeniu jesennej časti dodal: „Určite sme nechceli zakončiť takto kalendárny rok, ktorý bol pre nás posunom. Začiatok jesene bo ťažký, bola tam účasť v pohárovej Európe, nejaké prehry, ale to nám práve ukázalo nejaký smer kde sa máme posunúť, že ešte nie sme na tom stupni ako máme byť. Od tých zápasov sme sa potom odrazili a ťahali sme peknú šnúru bez prehry. V Banskej Bystrici sme to chceli celé potvrdiť, ale taký je futbal, nevyšlo to. S jeseňou môžeme byť spokojní, ale po tomto poslednom zápase veľmi nie. Chceli sme ju totiž zakončiť dobrým výkonom i výsledkom. Nejaké hlúposti sa stali na ihrisku, čo nás zradilo.“

Žilinčania si dobre uvedomujú, že i napriek druhému miestu musia účasť v nadstavbovej časti o 1. až 6. miesto potvrdiť aspoň jednou výhrou v prvých piatich jarných kolách, ktoré sú poslednými v základnej časti Niké ligy. „Musíme splniť základný cieľ a poistiť si umiestnenie v prvej šestke. Pokiaľ je to iba v teoretickej rovine, tak som pokorný. Vlani Ružomberok potreboval uhrať jeden bod a napokon ho neuhral. My sme potrebovali deväť a uhrali sme ich. Nie je to jednoduché, môže sa stať čokoľvek. Takže sme ostražití. Aj zápas v Banskej Bystrici ukázal, že vlci v tabuľke za nami sú. Vlani sme my naháňali vrch tabuľky, teraz súperi naháňajú nás. Sme radi, že sme v tejto pozícii i a chceme ju obhájiť. To je ďalšia výzva,“ uviedol žilinský tréner Jaroslav Hynek a k jesennej časti poznamenal: „Sme určitým spôsobom spokojní. S jedlom rastie chuť, chceli sme vyšperkovať jeseň, zvládnuť zápas v Banskej Bystrici, lebo bolo o čo hrať. Mohli sme si už definitívne poistiť účasť v prvej šestke. Každopádne zimovať na druhom mieste je pre tento mladý tím, i keď už nie až tak neskúsený, dobrou vizitkou. My sme po kolísavom začiatku a vypadnutí z Konferenčnej ligy UEFA natiahli dobrú šnúru. Tými výkonmi sme si druhé miesto zaslúžili, potvrdzovali sme v zápasoch svoju kvalitu. Spokojnosť v klube je a môžeme na jar bojovať o ďalšie ciele.“