Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Barca víťazná i bez Lewandowského, Xavi: Ukázali sme, že máme na titul

Hráč Barcelony Ousmane Dembele(uprostred) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil gól proti Atletico Madrid vo futbalovom zápase španielskej ligy La Liga Atletico Madrid - FC Barcelona v Madride 8. januára 2023. Foto: TASR - AP

Futbalisti FC Barcelona dosiahli prvé ligové víťazstvo v tomto roku napriek absencii kanoniera Roberta Lewandowského.

Madrid 9. januára (TASR) - Futbalisti FC Barcelona dosiahli prvé ligové víťazstvo v tomto roku napriek absencii kanoniera Roberta Lewandowského. V nedeľnom šlágri 16. kola španielskej La Ligy zvíťazili na pôde Atletica Madrid 1:0 a pred Realom Madrid majú na čele tabuľky opäť trojbodový náskok. "Biely balet" prehral v sobotu na pôde Villarrealu 1:2.

Jedinú gólovú akciu zápasu rozbehol v 21. minúte Pedri. Ušiel súperovej obrane, dostal sa do pokutového územia a našiel Gaviho, ktorý posunul loptu voľnému Ousmanemu Dembelemu. Ten sa presadil prudkou strelou k vzdialenejšej žrdi. Domáci mohli do prestávky dvakrát vyrovnať, no hlavičke Joseho Mariu Gimeneza chýbala presnosť a pokus Antoina Griezmanna zneškodnil brankár Marc-Andre ter Stegen.

Strelec prvého gólu mal na kopačke ďalší po hodine hry, v úniku však nastrelil len bočnú sieť. Následný presný zásah Ferrana Torresa po rohovom kope neplatil pre ofsajd a ten istý hráč si v nadstavenom čase vyslúžil spolu s domácim Stefanom Savičom červenú kartu. Ich osobný súboj vyústil do fyzickej konfrontácie. V 95. minúte mali ešte obrovskú príležitosť domáci, no ter Stegen sa blysol reflexívnym zákrokom pri zakončení Griezmanna z bezprostrednej blízkosti. "Barca" tak zvíťazila na pôde Atletica prvýkrát od roku 2019.

"Bol to odkaz. Ukázali sme, že naozaj máme na titul," uviedol tréner Barcelony Xavi podľa agentúry AP. "Vedeli sme, že bude náročné zvíťaziť. Po tom, ako Real stratil body proti Villarrealu, sme však museli využiť príležitosť. Musíme zbierať body," povedal kapitán hostí Sergio Busquets. Lewandowski chýbal v zostave Barcelony pre trojzápasovú suspendáciu. Najlepší kanonier prebiehajúcej sezóny La Ligy si odpykáva trest za nevhodné správanie sa k rozhodcovi počas novembrového ligového zápasu s Osasunou (2:1). Na štadióne Metropolitano nastúpil na jeho poste Ansu Fati, ktorý vsietil v stredu víťazný gól v pohárovom dueli na pôde treťoligového Intercity (4:3 po predĺžení). "Bolo dôležité zvíťaziť bez Roberta, ktorý je pre nás kľúčový," priznal Xavi.

"Väčšinu zápasu sme hrali dobre. Vytvorili sme si šance, no mali sme trocha smoly. Mohli sme viackrát skórovať, ale nepadlo nám to tam," zhodnotil stretnutie brankár domácich Jan Oblak.

Barcelonu čaká v najbližších dňoch presun do Saudskej Arábie. Spolu s Realom Madrid, Betisom Sevilla a Valenciou tam zabojuje o zisk španielskeho Superpohára. Atletico čaká najbližší duel v nedeľu, keď v rámci 17. ligového kola zavíta na ihrisko Almerie.