Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Barcelona nepripustila mníchovský zázrak, Guardiola: Som hrdý

Na snímke brazílsky útočník Barcelony Neymar oslavuje svoj vyrovnávajúci gól v odvetnom zápase semifinále futbalovej Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Barcelona v Mníchove v utorok 12. mája 2015. Foto: TASR/AP

Kormidelník Bayernu Pep Guardiola ani v druhej sezóne nedoviedol nemeckého šampióna do finále Ligy majstrov, ktorú predtým s Barcelonou dvakrát vyhral.

Bratislava 13. mája (TASR) - FC Barcelona si po štyroch rokoch opäť zahrá finále futbalovej Ligy majstrov. Líder španielskej ligy v utorok v semifinálovej odvete ročníka 2014/2015 nedovolil v Mníchove domácemu Bayernu senzačný obrat dvojzápasu a napriek prehre 2:3 si s prehľadom postrážil postup do boja o ušatú trofej. Katalánci vyhrali prvý duel hladko 3:0 a vo finále 6. júna v Berlíne sa stretnú s úspešnejším z druhého semifinále medzi Realom Madrid a Juventusom Turín (prvý zápas 1:2).

"Je skvelé čo sme dosiahli. S našim výkonom som veľmi spokojný," reagoval bezprostredne po zápase kouč Barcelony Luis Enrique. Jeho tím si priviezol do Allianz arény sľubný trojgolový náskok, no domáci ho skresali už v 7. minúte, keď Benatia po rohu Xabiho Alonsa hlavou otvoril skóre. "Inkasovali sme príliš skoro a v tom momente to nebolo jednoduché, ale mužstvo skvele zareagovalo. Vyrovnali sme, mali sme ďalšie šance. V polčase sme napokon viedli, v druhom sa hral fyzicky náročný futbal a Bayern bojoval až do konca, aby skóre otočil," dodal Enrique, ktorý priznal, že hoci sa duel musel divákom páčiť, jeho nervová sústava občas poriadne trpela.

Upokojiť sa ju snažil najmä Neymar, ktorý gólmi v 15. a 29. minúty priniesol na kopačky Barcelony pokoj. V plnej paráde sa opäť predviedlo juhoamerické ofenzívne trio FCB - Lionel Messi, Luis Suarez a Neymar spolu nastrieľali v tejto sezóne Ligy majstrov už 25 gólov. "Je zbytočne vôbec hovoriť o ich kvalitách. Rozumejú si, navzájom sa podporujú a je extrémne náročné ich ustrážiť," vyhlásil Enrique. Barcelona má skvelú fazónu a v prvej sezóne pod jeho vedením siaha na tri trofeje - okrem finále LM je jedno víťazstvo od zisku titulu v španielskej lige a predstaví sa aj vo finále domáceho Kráľovského pohára. "Od každého z titulov nás teraz delí jeden zápas a to je skvelý pocit. Teraz musíme urobiť všade už len posledný krok, aby sme boli spokojní," dodal kouč Barcelony.

Kormidelník Bayernu Pep Guardiola ani v druhej sezóne nedoviedol nemeckého šampióna do finále Ligy majstrov, ktorú predtým s Barcelonou dvakrát vyhral. Napriek vypadnutiu ale nesmútil, so súťažou sa rozlúčil víťazstvom a svojim zverencom zložil kompliment. "Som na nich hrdý. Nevzdali to ani za nepriaznivého stavu a ešte dokázali v odvete otočiť skóre. Narazili sme na disponovaného súpera. Keď má Barcelona loptu, je mimoriadne silná a dúfam, že v Berlíne získa svoj piaty európsky titul v histórii," jasne deklaroval, komu bude vo finále držať palce. Aj v odvete bol Bayern citeľne oslabený - chýbali krídelníci Arjen Robben a Franck Ribery i obrancovia David Alaba a Holger Badstuber. "Mali sme veľa problémov so zraneniami a keď sa to ťahá dva mesiace, je to vidieť. Snáď budeme v budúcej sezóne lepší," naznačil Guardiola príčinu, prečo v tejto sezóne získal jeho tím jedinú trofej za triumf v domácej ligovej súťaži.



Guardiolu v utorok potešil najmä druhý polčas, v ktorom dokázali domáci otočiť skóre vo svoj prospech. Najskôr sa Robert Lewandowski prezentoval vyrovnávajúcim gólom a štvrťhodinu pred koncom po priťuknutí od Bastiana Schweinsteigera namieril Thomas Müller presne k ľavej žrdi - 3:2. Po zápase tréner domácich zdôraznil, že Messiho považuje za najlepšieho hráča v histórii. Argentínsky klenot dvoma gólmi v prvom dueli prakticky odstavil Bayern od možnosti postúpiť. "Je to najlepší hráč všetkých čias, prirovnávam ho k Pelému. Je späť vo forme, v akej som ho mal česť viesť aj ja. Jednoducho nezastaviteľný. Nik nie je ako on," vyhlásil Guardiola.

Barcelona v doterajšej histórii vyhrala Ligu majstrov štyrikrát, naposledy v roku 2011. Vlani stroskotala už vo štvrťfinále na Atleticu Madrid. Pre Bayern sa účinkovanie v LM skončilo rovnako ako v uplynulom ročníku v semifinále, vtedy rekordný nemecký šampión podľahol jednoznačne 0:1 a 0:4 neskoršiemu šampiónovi Realu.

fakty zo semifinálovej odvety:

Bayern Mníchov - FC Barcelona 3:2 (1:2)
Góly: 7. Benatia, 59. Lewandowski, 74. Müller - 15. a 29. Neymar. Rozhodoval: Clattenburg (Angl.), ŽK: Rafinha, Thiago Alcantara, Lewandowski, Alonso, Rode - Rakitič, Pedro, 70.000 divákov.

/prvý zápas 0:3, FC Barcelona postúpil do finále/

zostavy a striedania:
Bayern: Neuer - Rafinha, Benatia, Boateng, Bernat - Alonso - Lahm (68. Rode), Thiago Alcantara, Schweinsteiger (87. Javi Martinez) - Müller (87. Götze), Lewandowski

Barcelona: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitič (72. Mathieu), Busquets, Iniesta (75. Xavi) - Messi, Suarez (46. Pedro), Neymar