Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

FC Barcelona podporuje referendum o nezávislosti Katalánska

Futbalisti Barcelony oslavujú gól. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Barcelonský klub bol začiatkom týždňa terčom kritiky katalánskych separatistov, že jasne nevyjadril podporu referendu, hoci je tradične pilierom katalánskeho nacionalizmu.

Madrid 10. októbra (TASR) - Španielsky futbalový veľkoklub FC Barcelona vyjadril podporu pripravovanému referendu o nezávislosti Katalánska, ktoré je naplánované na 9. novembra. V piatok o tom informovala rozhlasová stanica RAC1.

Podľa nej prezident aktuálneho lídra La Ligy Josep Maria Bartomeu poslal organizátorom referenda list, v ktorom im sľúbil "jednoznačnú podporu". Stanica ďalej citovala z listu: "Tento klub bude vždy na strane našej krajiny (Katalánska). Podporujeme právo na sebaurčenie, pretože je to jedno zo základných práv ľudí."

Barcelonský klub bol začiatkom týždňa terčom kritiky katalánskych separatistov, že jasne nevyjadril podporu referendu, hoci je tradične pilierom katalánskeho nacionalizmu a garantom jazyka a kultúry regiónu. Verejne svoje "áno" vyslovil iba obranca tímu Gerard Pique a istá časť fanúšikov národného tímu Španielska ho za to pred cestou na kvalifikačný duel so Slovenskom v Žiline vypískala.

Stále ale nie je jasné, či sa plebiscit v Katalánsku uskutoční. Referendum vyhlásil predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas, ale španielsky ústavný súd ho na podnet premiéra Mariana Rajoya predbežným opatrením zablokoval.

Prezident najvyššej španielskej futbalovej súťaže Primera División Javier Tebas v tejto súvislosti vyhlásil, že kluby ako napríklad FC Barcelona či Espanyol by v prípade osamostatnenia Katalánska nemohli štartovať v španielskej lige. Pripomenul, že zákony v Španielsku dovoľujú štartovať v oficiálnych športových súťažiach len klubom z jedného nešpanielskeho územia a tým je Andorra. Skutočnosť, že malý štát na úpätí Pyrenejí môže pôsobiť v španielskych súťažiach, však vytvára precedens, na čo by Katalánci mohli poukázať. "Vyžadovalo by to rozhodnutie parlamentu," povedal v utorok Tebas.