Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Barcelona si poradila s Elche 3:0, Lewandowski dal dva góly

Rozhodca Alejandro Muniz Ruiz ukazuje červenú kartu hráčovi Elche Gonzálovi Verduovi (uprostred) vo futbalovom zápase španielskej ligy La Liga FC Barcelona - Elche CF v Barcelone 17. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Katalánci si pripísali štvrtú výhru v sérii a v sezóne ešte neprehrali.

Madrid 17. septembra (TASR) - Robert Lewandowski strelil ďalšie dva góly a futbalisti FC Barcelona sa po hladkom víťazstve 3:0 nad Elche dostali priebežne na prvé miesto La Ligy. Katalánci sú po šiestich kolách bez prehry, z líderskej pozície ich ale môže zosadiť zatiaľ stopercentný Real Madrid, ktorý čaká v nedeľu mestské derby na ihrisku Atletica.

Šance posledného Elche na dobrý výsledok klesli už v 14. minúte, keď Gonzalo Verdu stiahol unikajúceho Lewandowského a videl červenú kartu. Hostia na Camp Nou pomerne dlho odolávali, ale v závere polčasu napokon inkasovali dva góly. Skóre otvoril zblízka v 34. minúte Lewandowski a o osem minút neskôr sa po krásnej individuálnej akcii presadil Memphis Depay, ktorý nastúpil netradične v útoku. Po zmene strán sa opäť presadil Lewandowski a strelil v drese Barcy už svoj 11. gól v ôsmich zápasoch vo všetkých súťažiach.

Katalánci zaváhali len v prvom kole, potom prišlo päť víťazstiev za sebou. “Prvýkrát po dvoch rokoch budeme zaspávať ako lídri,” povedal po zápase tréner Xavi Hernandez podľa agentúry AFP. “Spravili sme si domácu úlohu a získali sme tri body. Sme na správnej ceste,” dodal. Xavi po prehre v Lige majstrov na ihrisku Bayernu Mníchov rotoval so zostavou, keď nastúpili Frenkie de Jong s Franckom Kessiem a Depay sa posunul do útoku.

Lewandowski bol aj blízko k hetriku, ale jeho šancu na tretí gól zmaril brankár Edgar Badia. Poľský veterán hral do 72. minúty, keď ho za ovácií barcelonských fanúšikov vystriedal Ferran Torres. “Vedeli sme, že bude strieľať góly a že bude rozdielovým hráčom, ale prekvapil ma po osobnostnej stránke,” povedal Xavi na adresu Lewandowského. “Má v sebe neuveriteľnú pokoru, tvrdo pracuje a je hladný po úspechu,” dodal.

Zdá sa, že Barcelona v poľskom útočníkovi konečne našla náhradu za chýbajúce góly Lionela Messiho a opäť zabojuje o majstrovský titul, ktorý získala naposledy v roku 2019. Príchod Lewandowského a ďalšie letné príchody vrátili na tribúny divákov a po slabších návštevách v minulej sezóne chodí teraz na zápasy 85.000 ľudí. “Nadšenie našich fanúšikov je citeľné. Na štadióne, ale aj v uliciach mesta vládne skvelá atmosféra. Ľudia sa spojili a podporujú Barcelonu viac ako kedykoľvek predtým,” dodal Xavi.

Hráči Realu Mallorca zvíťazili doma nad Almeriou 1:0. Jediný gól duelu dal v 25. min krajný obranca Pablo Maffeo. Po jeho boku v defenzíve odohral celý duel slovenský reprezentant Martin Valjent. Mallorca si pripísala druhé víťazstvo v sezóne, Almeria zaznamenala tretiu prehru v sérii.

Valencia si doma hladko poradila s Celtou Vigo 3:0, prvýkrát v základnej zostave v jej drese nastúpil Edinson Cavani.


La Liga - 6. kolo:

FC Barcelona - Elche CF 3:0 (2:0)

Góly: 34. a 48. Lewandowski, 41. Depay, ČK: 14. Verdu (Elche)



Real Mallorca - UD Almería 1:0 (0:0)

Gól: 25. Maffeo

/M. Valjent odohral celý duel, D. Greif nefiguroval v zápise - M. Šviderský sedel na lavičke/


Valencia CF – Celta Vigo 3:0 (1:0)

Góly: 37. Castillejo, 82. Andre, 90.+3 Almeida, ČK: 59. Cervi (Celta)