Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Basketbal: Janáč stretáva zväzových kolegov u sponzorov

Na snímke hlavný tréner Good Angels Košice Maroš Kováčik dáva pokyny svojim zverenkyniam Foto: TASR/AP

Riadiaci orgán slovenského basketbalu má pred sebou aj ďalšiu veľkú výzvu - získať dôveru nadnárodných organizácií FIBA a FIBA Europe.

Bratislava 14. marca (TASR) - Hoci basketbal patrí medzi najpopulárnejšie športové odvetvia, na Slovensku jeho oficiálne hnutie prešlo rôznymi kritickými fázami. Ešte pred niekoľkými mesiacmi bola neistá budúcnosť Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) a podľa jej prezidenta predchádzajúce vedenie zanechalo po sebe žalostný finančný stav. Jaroslav Janáč dlhy vyčíslil až na hranicu 950.000 eur a situáciu komplikovala aj pôžička od FIBA Europe vo výške 200.000 eur, ktorá bola predmet tvrdých sporov a kontroverzných mediálnych vyhlásení. Organizácii dokonca stopli dotácie z ministerstva.

Janáč však pre TASR zdôraznil, že najhoršie má SBA za sebou: "Podarilo sa nám splniť zákonné podmienky pre získavanie štátnych dotácii masovou investíciou na úrovni zhruba 700.000 eur. Bolo treba vyplatiť všetky exekúcie za asi 360.000 eur, pokutu od ministerstva financií za nehospodárne narábanie s finančnými prostriedkami."

Ešte treba dotiahnuť aj problém, ktorý sa volá Pokey Chatmanová. Bývalá trénerka ženskej reprezentácie podpísala s predchádzajúcim prezidentom zmluvu a teraz si nárokuje na 350.000 dolárov. "Veľmi nás tlačí aj tá záhadná pôžička od FIBA Europe. Podarilo sa mi však vyrokovať podmienky splatnosti na desať rokov a 31. marca nás čaká platba za prvý rok, keďže ku koncu minulého sme nemali finančné prostriedky na zaplatenie tej prvej splátky," informoval Janáč a dodal, že okrem toho bolo nutné riešiť podlžnosti voči sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam, daňovému úradu: "S veľkým uspokojením však musím skonštatovať, že sme minulý rok ustáli a opäť sme získali nárok štátne dotácie vo výške 850.000 eur."

Situáciu sa vraj podarilo zachrániť aj vďaka pomoci priateľov a priaznivcov basketbalu, ktorí poskytli finančné prostriedky: "Momentálne hľadáme spôsob, ako čo najrýchlejšie vrátiť peniaze tým partnerom, ktorí pomohli prefinancovať formou pôžičky predchádzajúcu situáciu. Medzi štandardné hlavné priority SBA patrí reprezentácia, mládež a organizácia domácich súťaží. Čo sa týka minulého roka, na reprezentáciu sme dostali 300.000 eur a rovnakú sumu na rozvoj mládežníckych projektov. Tento rok sme zatiaľ dostali na všetku činnosť 300.000 eur, čiže bojujeme o to, aby sme získali ďalšie finančné prostriedky."


Basketbal
Foto: TASR

Vrásky na čele robia sponzori


Sponzorstvo ako také robí vrásky na čele všetkým športovým funkcionárom na Slovensku. Niektorým viac, iným menej. Záujemcov je veľa, vôľa i možnosti sú obmedzené. "Máme viac ako 80 športových zväzov a každý hľadá finančné prostriedky u týchto sponzorov, takže sa dennodenne stretávame v tých istých kanceláriách," priznal šéf asociácie: "Situácii neprospieva ani fakt, že sponzorský príspevok si firma nemôže dať do nákladov. Čiže investície do športu sú skoro výhradne len od srdciarov, ktorí ten šport majú radi. Nejaký ekonomický efekt alebo prínos pre firmu, ktorá sponzorsky ponúka spoluprácu v oblasti financovania športového zväzu, chýba. A samozrejme, v neposlednom rade je treba nájsť aj protiváhu takýmto financiám. To znamená odprezentovať sponzora ako partnera, poskytnúť mu reklamný priestor či divácke zázemie, pri ktorom by sme ho zviditeľnili. Takže nájsť rovnováhu medzi tým, čo sponzor dá a tým, čo športový zväz môže poskytnúť. Ale verím, že v dohľadnej dobe sa nám podarí nejakým spôsobom presvedčiť, aj keď nie možno tých sponzorov, ktorí tu boli, ale niekoho iného, že nové vedenie si zaslúži dôveru."

Riadiaci orgán slovenského basketbalu má pred sebou aj ďalšiu veľkú výzvu - získať dôveru nadnárodných organizácií FIBA a FIBA Europe. Tak by sa asociácii pootvorili dvere k možnosti organizovať medzinárodné podujatia: "Bojujeme o tieto podujatia, proces však nie je jednoduchý. Tento rok sme neuspeli, pretože informácie o finančnom stave SBA sú všeobecne známe a získať si dôveru pre také významné podujatie chvíľu trvá."

Pre basketbal je naopak dobrou správou skutočnosť, že haly nezívajú prázdnotou a športoví nadšenci si ochotne nájdu cestu na tribúny. Janáč však situáciu vníma realisticky: "Musím povedať, že najmä vďaka vysokému počtu zahraničných hráčov veľmi veľa ľudí chodí na zápasy. Dokonca máme štatistiky, kde sa ukazuje, že na basketbal chodí viac divákov ako na futbal. Atmosféra je naozaj výborná. Basketbal je aj vďaka cudzineckej kvalite veľmi zaujímavý a úroveň ligy je naozaj dobrá. Je pravda, že na jednej strane vysoký počet zahraničných hráčov láka divákov, no na druhej strane priestor pre slovenských hráčov sa zužuje."

Janáč nevylučuje, že v tomto smere nastane zmena. "Nie je to jednoduchá vec a vyžaduje si citlivé rozhodnutia. Treba to skombinovať tak, aby úroveň ligy neutrpela, ale aby slovenskí hráči dostali viac priestoru hrať. Predpokladám, že postupne budeme musieť znižovať počet zahraničných hráčov. Keď tento rok máme osem hráčov, ďalšiu sezónu sedem, potom šesť... alebo to tak budeme robiť po dvoch rokoch s tým, že adekvátne by sa pracovalo na výchove mladých hráčov, ktorí budú mať potom možnosť hrať v extralige. Potrebujeme nájsť riešenie. Samozrejme, zo strany SBA je záujem, aby Slovákov hralo čo najviac, ale tento proces je dlhodobý, pretože ich treba najskôr vychovať."

Mladých ľudí, ktorí obetujú svoj voľný čas športu, je čoraz menej. SBA ich chce prilákať pod deravé koše prostredníctvom projektu Tréningových stredísk mládeže SBA, o ktorom sa začalo hovoriť už minulý rok. Vedenie asociácie bude v tomto smere hľadať podporu aj na ministerstve školstva. "Toto je jedna z oblasti, ktorú sa nám zatiaľ nepodarilo rozbehnúť, čo ma veľmi mrzí. Snažím sa stmeliť tím odborníkov, ktorí by projektu vedeli dať reálny nádych. Samozrejme, celé to stojí a padá na peniazoch," zdôraznil Janáč, ktorý volá po zmene v celej spoločnosti, inak sa slovenský šport dopredu neposunie: "Pokiaľ sa nezmení sponzorské a podnikateľské prostredie na Slovensku, slovenský šport vo všeobecnosti nemá možnosti konkurovať zahraničiu."