Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Šport

Na kontinentálny šampionát postúpil Svitek s Českom

Na archívnej snímke tréner Štefan Svitek. Foto: Facebook Szeretem A Kosárlabdát

Naopak, Poľsko s Marošom Kováčikom na lavičke si miestenku nezabezpečilo.

Bratislava 7. februára (TASR) - Tohtoročné basketbalové majstrovstvá Európy žien v Španielsku a Francúzsku (17. - 27. júna) nebudú mať "slovenskú stopu" len v podobe postupu reprezentačného výberu. Na kontinentálny šampionát sa totiž prebojovalo aj Česko, ktoré vedie Slovák Štefan Svitek. Naopak, Poľsko s Marošom Kováčikom na lavičke si miestenku nezabezpečilo.

Pre Svitekove zverenky je to v poradí už 14. účasť na ME, postupová radosť vypukla v "bubline" v Istanbule, kde sa rozhodovalo dianie v D-skupine. České basketbalistky v nej naplnili svoj cieľ, víťazstvami nad Rumunskom (100:52) a Dánskom (84:63) nemuseli brať ohľad na svoje súperky, na európsky šampionát totiž postúpili z prvého miesta. Počas celého kvalifikačného cyklu našli len v jednom prípade premožiteľky.

"Nezachytili sme ideálne úvod a Dánky hrali presne to, čo sme predpokladali. Hrali rýchlo, prihrávali si, strieľali veľa trojok. Dokázali nepríjemne zbiehať ku košu, triafali ťažké strely a my ako keby sme čakali, že sa to vyhrá samé. Od druhej štvrtiny sme chytili náš rytmus, zlepšili sme sa v obrane i v útoku, prestali sme strieľať len z diaľky, a to bol recept na Dánky. Bol to dôležitý zápas, pretože sme sa nechceli nervovať do konca a počítať, kto o koľko musí vyhrať," zhodnotil stretnutie s Dánskom Svitek pre oficiálny web Českej basketbalovej federácie.

Poľky pod vedením Maroša Kováčika a jeho asistenta Martina Pospíšila boli pred februárovým asociačným termínom v oveľa ťažšej situácii. V F-skupine v konkurencii Bieloruska a Veľkej Británie zatiaľ na triumf čakali. Pre zrušený novembrový zápas s Bieloruskom odohrali Poľky s týmto súperom oba zápasy v "bubline" v Rige. "Keď sme sa rozprávali hneď po podpísaní zmluvy s Poľskou basketbalovou asociáciou, tak sme sa rozhodli, že je čas omladiť národný tím. Mladé poľské hráčky si zaslúžia ukázať svoje schopnosti, najmä v kontexte ďalšej kvalifikácie. Musíme myslieť na budúcnosť, preto dúfam, že nás niektoré prekvapia a podarí sa nám plynulo obmieňať generácie," prezradil Kováčik pre oficiálny web Poľskej basketbalovej asociácie.
Na archívnej snímke v strede tréner Štefan Svitek.
Foto: TASR/Martin Palkovič

Poľky najskôr nad Bieloruskami zvíťazili 68:56, čím mierne oživili svoje postupové nádeje. O dva dni neskôr s ním prehrali v rozhodujúcom postupovom dueli hladko 49:80, čím sa sen o účasti na ME rozplynul. "Túto kvalifikáciu končíme smutným spôsobom. Ale ak mám byť úprimný, bola to veľmi odlišná trieda súpera. Dá sa vyhrať jeden zápas, ale nie je možné zvíťaziť dvakrát nad takým dobrým súperom. Samozrejme, vďaka patrí celému tímu, pretože vždy verí vo víťazstvo. Teraz po kvalifikácii môžeme povedať, kde je problém. Naše súperky majú oveľa lepšie parametre. Máme bojovníčky, ktoré sú pripravené bojovať a obetovať sa za celý tím. Ako som už mnohokrát spomenul, je to aj o individuálnych zručnostiach. Teraz si treba kvalifikáciu rozanalyzovať, poučiť sa z našich chýb a dúfať, že v budúcnosti nenarazíme na tak silných súperov," dodal reprezentačný tréner Poľska.

Spolu s Českom si priamy postup na európsky šampionát ako víťaz skupiny zabezpečilo Bielorusko, Belgicko, Chorvátsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Švédsko a Slovensko. Pre slovenský výber pôjde o celkovo dvanástu účasť na ME. Z druhých miest si postupovú radosť užili Bosna a Hercegovina, Grécko, Taliansko, Čierna Hora a Turecko. Žreb skupinovej fázy sa uskutoční 8. marca vo Valencii. ME sa uskutočnia od 17. do 27. júna vo francúzskom Štrasburgu a španielskej Valencii. Podujatie zároveň poslúži ako európska časť kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2022 v Austrálii, v hre bude celkovo šesť miesteniek.