Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tréner Suja nominoval na novembrové zápasy 14 hráčok

Juraj Suja, archívne foto. Foto: TASR - FIBA

Na európsky šampionát sa prebojujú víťazky skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Slovenská ženská basketbalová reprezentácia odštartuje v novembri kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli. Na úvodné zápasy s Talianskom (11. novembra v Piešťanoch) a Švajčiarskom (14. novembra vo Fribourgu) si hlavný tréner Juraj Suja pozval 14 hráčok.

Jadro tímu tvoria overené reprezentantky, ktoré absolvovali predchádzajúcu úspešnú kvalifikáciu i samotný európsky šampionát v Španielsku. Debut si odkrútia Dominika Rusiňáková, Ema Rodáková, Alexandra Buknová a po dlhšej pauze sa v nominácii objavili pivotky Klaudia Lukačovičová a Žofia Hruščáková. Z nominovanej štrnástky sa pred každým kvalifikačným stretnutím určí finálna dvanástka. Tím sa spoločne stretne v nedeľu 7. novembra v Piešťanoch.

„Verím, že sa nám podarilo vybrať tú najlepšiu možnú štrnástku z hráčok, ktoré sú zdravotne v poriadku a sú pripravené reprezentovať v tomto dôležitom dvojzápase. Pevne dúfam, že sa to odzrkadlí na bojovnosti a motivácii hrať za Slovensko, aby sme položili dobrý základ smerom k ďalšiemu programu kvalifikácie," uviedol v tlačovej správe Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Suja.

Menšie zmeny nastali v realizačnom tíme. Trénerský štáb rozšíril na pozícii druhého asistenta Miloslav Michalík. Novým fyzioterapeutom družstva sa stal Michael Bujňák a realizačný tím doplnila masérka Erika Šerfőzőová.

Slovenky čaká hneď na úvod kvalifikácie favorit skupiny Taliansko. Zápas hostí piešťanská Diplomat aréna vo štvrtok 11. novembra o 18.00 h.

„Taliansko je silný súper, ktorý má veľmi dobrú generáciu hráčok, hrajú fyzický basketbal a majú na každej pozícii kvalitu a skúsenosti. Tento zápas môže byť z hľadiska postupových vyhliadok kľúčový. Hoci nie sme favorit, budeme mať výhodu domáceho prostredia a pôjdeme sa pobiť o víťazstvo, aby sme si pootvorili postupové dvere hneď v prvom kvalifikačnom okne," uviedol Suja.

Duel prebehne v režime „kompletne zaočkovaní" s maximálnou možnou kapacitou 900 fanúšikov. Predaj vstupeniek prebieha prostredníctvom siete Ticketportal i priamo v Diplomat aréne počas pracovných dní v čase 11.00 do 14.00 h.

Druhý zápas v tomto kvalifikačnom cykle odohrajú Slovenky vo švajčiarskom Fribourgu proti domácemu výberu v nedeľu 14. novembra o 17.00 h.

„Švajčiarsko je nepríjemný súper a ženský basketbal je v tejto krajine na vzostupe. Má niekoľko veľmi šikovných hráčok a ich majstrovský tím z Fribourgu sa pravidelne predstavuje v Eurocupe. V tomto stretnutí by sme mali byť papierový favorit, čo budeme chcieť potvrdiť, no určite to nebude jednoduché," uviedol pre SBA Suja.

Jeho zverenky sa v H-skupine stretnú ešte s Luxemburskom a zabojujú o trinástu účasť na ME. Kvalifikáciu tvorí osem štvorčlenných a dve trojčlenné skupiny. Na európsky šampionát sa prebojujú víťazky skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Postupujúca štrnástka sa pripojí k organizátorom záverečného turnaja ME 2023, ktoré sa uskutočnia v Slovinsku a Izraeli. Dejiskami budú mestá Tel Aviv, Celje a Koper.

Nominácia SR:

Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová (ZVVZ USK Praha/ČR), Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Žofia Hruščáková (bez klubovej príslušnosti), Ivana Jakubcová (AZS UMCS Lublin/Poľ.), Klaudia Lukačovičová (Cadí La Seu/Šp.), Natália Martišková (Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Treviso/Tal.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (Herner TC/Nem.), Ema Rodáková (Young Angels Košice), Dominika Rusiňáková (Piešťanské Čajky)

Realizačný tím:

Juraj Suja (hlavný tréner), Peter Jankovič (asistent trénera), Miloslav Michalík (asistent trénera), Tomáš Horký (manažér), Ján Meszároš (lekár), Michael Bujňák (fyzioterapeut), Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič (maséri)