Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenské basketbalistky čaká doma vrchol kvalifikácie o ME

Na snímke uprostred Slovenka Anna Jurčenková a vpravo Slovenka Sabina Oroszová v zápase H-skupiny kvalifikácie ME 2021 Slovensko – Holandsko v Amsterdame 12. novembra 2020. Foto: TASR - FIBA

Už v novembri hlásila návrat do reprezentácie skúsená Anna Jurčenková, jej prínos bol badateľný pri dôležitom triumfe nad Holandskom.

Piešťany 3. februára (TASR) – Slovenské basketbalistky čaká v piešťanskej „bubline" vyvrcholenie kvalifikačných bojov o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku a Španielsku. Všetko majú vo svojich rukách, pred zápasmi H-skupiny s Maďarskom (štvrtok 4. februára o 18.00 h) a Holandskom (sobota 6. februára o 17.30 h) sú v dobrej východiskovej pozícii a hlavne v plnej sile, aby zabojovali o dvanástu účasť na kontinentálnom šampionáte.

Ešte pred začiatkom zrazu muselo prísť k jednej vynútenej zmene, pre problémy s kolenom vypadla zo 14-člennej nominácie Michaela Feketeová, na jej miesto prišla Alexandra Hašková. Najdôležitejšou správou pre realizačný tím, na čele s hlavým trénerom Jurajom Sujom bol fakt, že všetky hráčky z nominácie boli po troch povinných PCR testoch negatívne. „Samozrejme, najdôležitejšia správa je, že sme negatívni a všetky dievčatá, ktoré sú tu, sú zdravotne v poriadku a pripravené bojovať. Páleníkova už v pondelok trénovala naplno. Dúfam, že to tak vydrží," vyjadril sa pre TASR reprezentačný tréner Sloveniek.

Už v novembri hlásila návrat do reprezentácie skúsená Anna Jurčenková, jej prínos bol badateľný pri dôležitom triumfe nad Holandskom. Pivotka Košíc je k dispozícii aj pre tento asociačný termín. „Sme radi, že môžeme počítať s Ankou Jurčenkovou. Napísalo sa už o tom dosť, je veľmi dôležitá pre tím. Netreba to opäť opakovať, sme naozaj radi, že tu je. Každá jedna hráčka je však dôležitá, treba to poňať tímovo," vyhlásil Suja.

Situácia v našej skupine je mimoriadne vyrovnaná, pomýšľať na miestenku môžu totiž ešte všetky tri tímy. Holandsko je na čele s bilanciou dvoch výhier a jednej prehry, Maďarsko má na konte výhru a dve prehry, Slovensko má zhodne po víťazstve a prehre. Na majstrovstvá Európy postupujú priamo víťazi skupín a päť najlepších družstiev z druhých miest. Z dôvodu, že slovenské reprezentantky majú pred sebou ešte dva zápasy, sa rozhodla Slovenská basketbalová asociácia zorganizovať februárovú „bublinu" doma, v Piešťanoch.

Je to posledná fáza. To, že sme doma, nevnímame. Nebudú tu diváci, nechceme o tom rozprávať, aby sme nemali na sebe tlak. Kľúčové pre úspech je, aby sme hrali dobre a vyhrať (úsmev). Musíme odovzdať všetko a mať aj určitú dávku šťastia, bez toho to nepôjde. V skupine sú všetky tri tímy kvalitné. Veľa bude záležať od aktuálneho stavu v daný deň a momentálnej formy. Bude potrebné 'zomrieť' na ihrisku v zápasoch, aby sme to zvládli," prezradil Suja.

Na úvod tohto bloku ich čakajú Maďarky, ktorým sa chcú revanšovať za prehru z prvého vzájomného merania síl ešte z novembra 2019 (59:73). „Maďarsko bude veľmi ťažký súper. Opäť majú inú zostavu, aká bola v Holandsku. K dispozícii je Fegyvernekyová, Határová, Studerová, to sú hráčky základnej päťky, ktoré sa im vrátili po zdravotných problémoch alebo z basketbalového dôchodku. Idú robiť všetko pre úspech. Bude to veľmi náročné. Majú veľkú kvalitu, silnú ligu, väčšina dievčat hrá doma. Ak niektorá hrá vonku, tak je to v silnej lige. Už týždeň sa spoločne pripravujú, keďže v domácej súťaži si vypustili jedno kolo pred kvalifikačným cyklom. Sú spolu dlhšie, takže určite budú dobre pripravené. My sa staráme o seba, aby sme boli čo najlepšie pripravení a bojovali na doraz," vyjadril sa kouč Slovenska.

Kvalifikačný blok vyvrcholí pre slovenský kolektív súbojom s Holandskom. Kolektív z krajiny tulipánov zdolali v novembrom okne celkom jasne – 84:64. „Holandsko dokázalo dvakrát zdolať Maďarsko. Je to súper, ktorý má kvalitu. Kto videl náš zápas v Holandsku, tak videl, ako v prvom polčase hrali – dobre, tvrdo a s vysokou úspešnosťou streľby. Holandsko má čo ponúknuť, družstvo doplnili o Treffersovú a Boonstrovú. Sú to kvalitné hráčky, ktoré hrajú v Európe. Tím ešte vystužia a bude to o to náročnejšie, ako to bolo. Potrebujú urobiť jeden krok k dosiahnutiu svojho cieľa, my sa ho budeme snažiť nedovoliť splniť. Momentálne sa sústredíme na zápas s Maďarskom," zhodnotil Suja tohto súpera.

O finálnej dvanástke hráčok rozhodne realizačný tím tesne pred samotnými zápasmi. Obe stretnutia odvysiela v priamom prenose RTVS na Dvojke.

Nominácia Slovenska na stretnutia kvalifikácie ME 2021 proti Maďarsku (štvrtok 4. februára o 18.00 h) a Holandsku (sobota 6. februára o 17.30 h):

hráčky: Barbora Bálintová, Angelika Slamová (obe Arka Gdyňa/Poľ.), Michaela Balážová, Anna Jurčenková (obe Young Angels Košice), Nikola Dudášová (Sleza Vroclav/Poľ.), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Natália Martišková, Terézia Páleníková, Alexandra Hašková (všetky Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Bascats Heidelberg/Nem.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Timea Sujová (ŠBK Šamorín)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Alžbeta Dutková – fyzioterapeutka, Marián Vlkovič - masér

kvalifikácia majstrovstiev Európy žien 2021 - H-skupina /Piešťany/:



štvrtok 4. februára

18.00 h SLOVENSKO – Maďarsko

sobota 6. februára

17.30 h Holandsko – SLOVENSKO


tabuľka H-skupiny:

1. Holandsko 3 2 1 198:203 5
2. Maďarsko 3 1 2 192:193 4
3. SLOVENSKO 2 1 1 143:137 3