Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Basketbalisti Slovenska na záver nastúpia doma proti Lotyšom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výber trénera Olega Meleščenka definitívne stratil šancu na postup do ďalšej fázy kvalifikácie MS 2023 po vysokej prehre v Belgicku (59:102).

Levice 2. júla (TASR) – Slovenskú mužskú basketbalovú reprezentáciu čaká záverečný zápas v A-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. V Leviciach (nedeľa 3. júla o 18.00 h) bude ich súperom líder skupiny Lotyšsko. Oba tímy už poznajú svoj osud, Slováci sa pokúsia prekvapiť favorita a získať prvé víťazstvo.

Výber trénera Olega Meleščenka definitívne stratil šancu na postup do ďalšej fázy kvalifikácie MS 2023 po vysokej prehre v Belgicku (59:102). Odčiniť neúspech a napraviť si reputáciu u fanúšikov, to sú hlavné ciele slovenského tímu pred domácou rozlúčkou. Je totiž jasné, že obsadí pri svojej premiére nepostupové štvrté miesto. "Lotyši vyhrali doma zápas so Srbskom. Ide o súpera rovnakej kvality ako Belgicko. Čaká nás veľmi náročné stretnutie. Prvé, čo musíme spraviť, je bojovať. Nie sú to len slová, ale musíme ukázať z našej strany to najlepšie, čo v nás v danom momente je. Zatiaľ ešte nie sme pripravení hrať na tejto úrovni, ale už je aspoň niečo vidieť a dúfam, že nás to všetkých posúva. Posnažíme sa aspoň trochu napraviť renomé slovenského basketbalu, hoci to nebude jednoduché," povedal pre TASR Meleščenko.

Lotyšsko pricestujú v hernej a výsledkovej pohode, cenným triumfom nad Srbskom (66:59) si s veľkou pravdepodobnosťou zabezpečili prvenstvo v A-skupine a najlepšiu východiskovú pozíciu pred druhou fázou kvalifikácie MS 2023. Vzhľadom na vylúčenie Ruska a Bieloruska z bojov o svetový šampionát, si navyše neprenášajú do ďalšej fázy výsledky so Slovenskom. "Lotyšsko je kvalitné družstvo. Podarilo sa im zdolať Srbov, takže budú namotivovaní dobre. Majú individuálnu a tímovú kvalitu. V kádri sú hráči, ktorí hrali alebo hrajú v NBA. Ostatní hrajú v najlepších európskych súťažiach. Nebude to ľahký zápas, ale verím, že doma sa pobijeme o lepší výsledok, ako tomu bolo v Belgicku," vyjadril sa rozohrávač Matej Majerčák.

S Lotyšmi odohrala slovenská reprezentácia v nedávnej minulosti viacero stretnutí, vo veľkej väčšine prípadov sa dokázala svojmu súperovi vyrovnať. Rovnaký scenár by prijali aj v nedeľu večer, čo potvrdzujú slová Majerčáka: "Myslím si, že našou výhodou môže byť, že sme už s nimi zopár zápasov odohrali. Teoreticky vieme, na čo máme. Verím, že to pretavíme aj do tohto stretnutia."

Stretnutie odvysiela v priamom prenose športová televízia RTVS Šport.

Nominácia Slovenska na zápas kvalifikácie MS 2023 proti Lotyšsku (3. júla):


hráči: David Abrhám, Martin Bachan, Boris Bojanovský, Šimon Krajčovič (všetci Patrioti Levice), Marek Doležaj (Iraklis BC/Gréc.), Matej Majerčák (NH Ostrava/ČR), Michael Fusek (Inter Bratislava), Tomáš Pavelka (Palmer Alma Mediterránea Palma/Šp.), Dávid Novák (BA Nymburk/ČR), Lukáš Bolek (BKM Lučenec), Samuel Volárik (BC Komárno), Dalibor Hlivák (Spišskí Rytieri), Šimon Turza (Iskra Svit)

realizačný tím: Oleg Meleščenko - hlavný tréner, Michal Madzin, Maroš Helmecy - asistenti trénera, Miroslav Páleník - manažér tímu, Michal Ondruš - generálny manažér, Jakub Chudý - kondičný tréner, Juraj Sluka - fyzioterapeut, MUDr. Richard Demovič – lekár


Program A-skupiny kvalifikácie MS 2023:


Nedeľa 3. júla

18.00 h: SLOVENSKO – Lotyšsko (Levice)

21.00 h: Srbsko – Lotyšsko (Niš)



Tabuľka A-skupiny:

1. Lotyšsko 5 4 1 382:362 9 *

2. Belgicko 5 3 2 386:319 8 *

3. Srbsko 5 3 2 375:365 8 *

4. SLOVENSKO 5 0 5 316:413 5

* postup do 2. kola kvalifikácie