Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Basketbal: Patrioti potrebujú nad Balkanom bezpodmienečne vyhrať

Na snímke zľava Hristo Zahariev (Balkan) a Eduard Kotásek (Levice) v zápase D-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov medzi BK Patrioti Levice - BC Balkan 12. októbra 2022 v Leviciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Balkan zostal ako jediný bez prehry a v domácom prostredí môže za istých okolností spečatiť postup do ďalšej fázy súťaže.

Botevgrad 1. novembra (TASR) – Basketbalisti Patriotov Levice majú pred sebou v D-skupine Európskeho pohára FIBA kľúčové stretnutie z pohľadu udržania postupových šancí. Proti doposiaľ nezdolanému BC Balkan Botevgrad (streda 2. novembra o 18.15 h) musia bezpodmienečne vyhrať, ak si chcú ešte zachovať ako-takú nádej na účinkovanie v ďalšej fáze tejto súťaže.

Balkan zostal ako jediný bez prehry a v domácom prostredí môže za istých okolností spečatiť postup do ďalšej fázy súťaže. Levičania naproti tomu hrajú s bilanciou troch prehier o „prežitie“, respektíve prinavrátenie postupových nádejí. „Vieme, že ak chceme živiť teóriu na postup zo skupiny, tak potrebujeme v tomto zápase uspieť. Samozrejme vieme, že hráme proti mužstvu, ktoré je momentálne v dobrom rozpoložení. Hrali sme už s nimi, takže približne vieme, čo nás čaká. Chceme sa skôr pozerať na seba a potešiť samých seba výkonom a nasadením,“ povedal pre TASR tréner Michal Madzin.

Prvá konfrontácia (83:91) ukázala, že s aktuálnym majstrom Bulharska sa dá hrať vyrovnaná partia. Botevgrad má síce v Európskom pohári FIBA 100-percentnú bilanciu, ale v domácej lige to zatiaľ nie je ono. Počas uplynulého víkendu zaznamenal prvé víťazstvo (89:64) nad Levski Sofia. „Máme zatiaľ bilanciu 0-3, je pred nami tak posledná šanca, ak chceme ešte pomýšľať na postup zo skupiny. Balkan už poznáme, hrali sme s nimi doma. Hlavne v prvom polčase sme hrali zle, ale ukázali sme, že dokážeme s týmto tímom hrať. Potrebujeme hrať ako jeden tím, s veľkou energiou, dobrou obranou a dávať ľahké body z protiútokov. Ak si to takto uľahčíme a budeme takýmto spôsobom hrať, tak máme podľa mňa šancu na úspech,“ myslí si krídelník Miha Lapornik.

Obe strany budú oslabené na poste rozohrávača. Patriotom sa opätovne zranil Draško Kneževič, Balkanu vypadol na dlhšiu dobu Ryan Harrow, najlepší strelec z prvého zápasu v Leviciach. „Majú ďalšieho rozohrávača, ktorý proti nám nehral. Vyzerá, že sa veľmi rýchlo zohral s tímom a v posledných zápasoch sa presadzuje. Z tohto hľadiska sa nepozeráme, pripravujeme sa v tej zostave, v ktorej sme. Ukáže sa to všetko až v samotnom zápase. Verím, že sa s tým dokážeme vyrovnať. Balkan hrá veľmi skúsene a je veľmi fyzický. Veľmi umne využívajú svoje prednosti a je na nás, aby sme sa s tým čo najlepšie popasovali,“ vyjadril sa kouč Patriotov k absenciám.

4. kolo skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA – D-skupina:

streda 2. novembra:

18.00 h: BC Keravnos Strovolou – BK Opava

18.15 h: BC Balkan Botevgrad – Patrioti Levice


Tabuľka D-skupiny:

1. Balkan 3 3 0 255:223 6

2. Keravnos 3 2 1 242:230 5

3. Opava 3 1 2 221:238 4

4. Patrioti 3 0 3 221:248 3