Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenskí basketbalisti sa pripravujú v Bratislave

Na snímke slovenský basketbalový reprezentant Tomáš Pavelka počas reprezentačného tréningu 16. júla 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Slovenskí basketbalisti mali hrať pôvodne v tomto termíne prípravné zápasy, v dôsledku situácie s koronavírusom však museli v dvoch prípadoch zrušiť svoj program.

Bratislava 16. júla (TASR) – Pod vedením trénera Žana Tabaka sa v týchto dňoch pripravuje v bratislavskej Eurovia aréne slovenská basketbalová reprezentácia. V letnom bloku prípravy, ktorý je náhrada za zrušené prípravné zápasy, je k dispozícii osemnásť hráčov vrátane viacerých nových tvárí.

Slovenskí basketbalisti mali hrať pôvodne v tomto termíne prípravné zápasy, v dôsledku situácie s koronavírusom však museli v dvoch prípadoch zrušiť svoj program. Najskôr mal národný výber cestovať na turnaj na Taiwan, neskôr sa mala konať séria stretnutí v Portugalsku. Napokon sa vedeniu Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) podarilo aspoň zrealizovať reprezentačný kemp v domácich podmienkach. Jeho cieľ je pripraviť hráčov na sezónu v kluboch, drvivej väčšine reprezentantov odštartuje ostrá príprava na súťažný ročník na začiatku augusta.



„Návrat k akémukoľvek športu po piatich mesiacoch je pre nás dobrý, keďže náš život sme zasvätili športu. Toto je prvý krok. Nemôžem povedať z vedeckého pohľadu, či je to dobré, alebo zlé, či je to krok dopredu, alebo späť. Z mojej strany a zo strany všetkých týchto chalanov je skvelé, že si opäť po piatich mesiacoch môžeme robiť svoju prácu. Tento tréningový kemp nebol záväzný. Tieto tréningy sme navrhli určitému počtu hráčov, väčšina z nich našu ponuku prijala. Ciele tohto kempu sú dva. Prvým je fyzicky naštartovať telá hráčov po päťmesačnej prestávke, pomôcť im do klubovej prípravy na novú sezónu. Druhým cieľom je popracovať na niektorých individuálnych technikách a taktikách, keďže možnosti skrz klubové sezóny budú veľmi limitované," vyjadril sa Tabak pre TASR k cieľom kempu.



Z pôvodnej júnovej nominácie vypadli štyri mená - Martin Bachan, Marek Doležaj, Michal Čekovský a Boris Bojanovský. K menoslovu hráčov pribudol Samuel Volárik (Patrioti Levice), pre ktorého to je prvá skúsenosť s mužskou reprezentáciou. Celkovo má Tabak k dispozícii šesť nových tvárí (Volárik, Hronský, Zelizňák, Malovec, Pavelka, Páleník), ktoré môžu byť budúcnosťou národného výberu v ďalších rokoch.

„Týchto šesť hráčov sme vybrali na základe skautingu slovenských trénerov a ligy. Vyberali sme hráčov z mladších kategórií, ktorí môžu byť ďalšou reprezentačnou generáciou. Je to môj prvý kontakt s nimi a celkovo prvá možnosť vidieť ich zápal do práce, či majú na to byť v budúcnosti súčasťou reprezentácie."



Zverenci Tabaka sa v týchto dňoch pripravujú v bratislavskej Eurovia aréne, budúci týždeň si vyskúšajú prostredie piešťanskej Diplomat arény, kde budú mať pod palcom tréningový proces asistenti trénera Alberto Blanco Vila a Michal Madzin.



„V tomto týždni sa bude všetko pripravovať, samozrejme všetko bude pod kontrolou hlavného trénera. Dostali sme úlohu do konca týždňa to všetko pripraviť a nastaviť, aby mal hlavný tréner informácie. Myslím si, že zmena prostredia vždy prospeje. Tu to poznáme z kvalifikačných a reprezentačných blokov, bude to opäť niečo iné. Je v poriadku, že sa to zmení," prezradil Madzin.

Účastníci reprezentačného kempu (15. až 25. júla, Bratislava a Piešťany)



Hráči: David Abrhám, Šimon Krajčovič, Viktor Juríček, Samuel Volárik (všetci Patrioti Levice), Michael Fusek, Richard Körner, Timotej Malovec, Jaroslav Musil (všetci Inter Bratislava), Róbert Rožánek (BKM Lučenec), Jakub Merešš (BK JIP Pardubice/ČR), Vladimír Brodziansky (Joventut Badalona/Šp.), Matúš Hronský (Wasatch Academy/USA), Tomáš Pavelka (Valencia Basket/Šp.), Juraj Páleník (NH Ostrava/ČR), Maroš Zelizňák (Jacksonville State University/USA), Mário Ihring, Andre Jones, Oliver Tot (bez klubovej príslušnosti)

Realizačný tím: Žan Tabak – hlavný tréner, Michal Madzin – asistent trénera, Alberto Blanco Vila - asistent trénera, Jakub Chudý – kondičný tréner, Juraj Sluka – fyzioterapeut, Richard Demovič – lekár, Miroslav Páleník – vedúci družstva