Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

J. Suja: Tešíme sa, začíname novú etapu a cyklus

Na archívnej snímke Juraj Suja. Foto: TASR Ján Krošlák

V 14-člennej nominácii sa udiali v porovnaní s ME 2021 početné zmeny.

Piešťany 8. novembra (TASR) - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia je na prahu nového kvalifikačného cyklu. V Piešťanoch odštartovala prípravu na prvé dva zápasy (vo štvrtok 11. novembra o 18.00 h s Talianskom a v nedeľu 14. novembra 17.00 h so Švajčiarskom) H-skupiny kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023. Cieľom realizačného tímu, na čele s trénerom Jurajom Sujom, je vybojovať pre Slovensko 13. účasť na záverečnom turnaji, ktorého dejiskom budú Slovinsko a Izrael.

Reprezentačný výber vstupuje do ďalšej kvalifikácie bez výraznejších zmien v realizačnom tíme. Hlavným trénerom zostal súčasný kormidelník Ružomberka Juraj Suja, jeho prvým asistentom Peter Jankovič. Po novom má reprezentácia aj druhého asistenta, stal sa ním Miloslav Michalík. „Tešíme sa, začíname novú etapu a cyklus. Vždy je to plné očakávania pred prvým zápasom. Chvalabohu, Slovensko zatiaľ v ženskom basketbale vstupuje do každej kvalifikácie s ambíciou postúpiť na šampionát. Inak tomu nie je ani teraz, aj keď sme si vedomí toho, že nie sme úplne favoritom skupiny, ale stále máme čo ponúknuť. Určite sa chceme pobiť o účasť na Európe,“ povedal pre TASR Suja.

V 14-člennej nominácii sa udiali v porovnaní s ME 2021 početné zmeny. Študijné povinnosti v USA nedovolili účasť Nikole Kováčikovej, z vekových dôvodov sa do výberu nedostala skúsená dvojica Timea Sujová a Anna Jurčenková. Chýbajú tiež Terézia Páleníková a Michaela Feketeová. „Sú tam aj subjektívne a objektívne príčiny. Nebudem rozpitvávať každú neúčasť. Stále sa snažíme vybrať to najlepšie. Je to normálny proces, nedá sa zachovať kompletné družstvo, vždy sa nájdu nejaké príčiny neúčasti,“ vyjadril sa reprezentačný kouč k absenciám. Šancu zaknihovať prvé minúty má trio Dominika Rusiňáková, Ema Rodáková, Alexandra Buknová a po dlhšej pauze si môže obliecť reprezentačný dres dvojica Klaudia Lukačovičová a Žofia Hruščáková.

Do reprezentačného výberu sa naopak vracia úradujúca basketbalistka roka - Barbora Bálintová. V účasti na záverečnom turnaji v Španielsku jej zabránili tzv. „post-covidové“ problémy. Líderka tímu sa teší na to, že opäť pomôže Slovensku na medzinárodnej scéne: „Tešila som sa, mrzelo ma, že som vynechala šampionát. Verím, že teraz môžem pomôcť tímu. Je to omnoho lepšie ako to bolo v lete, ale stále to ešte nie je za mnou. Sú dni, kedy je to horšie a kedy je to lepšie, ale už je to na ústupe. Stále mám bolesti v ľavej časti tela, ale nie je to také, že nemôžem, len musím vydržať tú bolesť a mať správnu terapiu, aby som mohla fungovať. Našťastie sme prišli na to, aká terapia zaberá. Som na dobrej ceste k vyliečeniu.“

Z nominovanej štrnástky hráčok vyberie vždy pred zápasom realizačný tím dvanástku. Po dlhšom období sa tím trénera Juraja Suju predstaví pred publikom, do piešťanskej Diplomat arény môže prísť až 900 fanúšikov v režime kompletne zaočkovaní. „Ja to nejako špeciálne nevnímam, hlavu mám úplne inde. Myslím si, že babám to určite pomôže na ihrisku. Dúfame, že bude plný dom,“ prezradil Suja.

Po novembrových zápasoch čakajú Slovensko ďalšie kvalifikačné stretnutia až o rok, konkrétne 24. novembra 2022 v Luxembursku a 27. novembra 2022 v Taliansku. Slovenská reprezentácia zabojuje o celkovo trinástu účasť medzi kontinentálnou špičkou. Na ME 2021 obsadil výber trénera Juraja Suju 13. miesto s bilanciou jedno víťazstvo a dve prehry. Zo štvorčlenných skupín postúpia na európsky šampionát víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Tie sa pripoja k organizátorom záverečného turnaja - Izraelu a Slovinsku.



nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie ME 2023 proti Taliansku a Švajčiarsku:



hráčky: Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová (ZVVZ USK Praha/ČR), Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Žofia Hruščáková (bez klubovej príslušnosti), Ivana Jakubcová (AZS UMCS Lublin/Poľ.), Klaudia Lukačovičová (Cadí La Seu/Šp.), Natália Martišková (Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Treviso/Tal.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (Herner TC/Nem.), Ema Rodáková (Young Angels Košice), Dominika Rusiňáková (Piešťanské Čajky)

realizačný tím: Juraj Suja (hlavný tréner), Peter Jankovič (asistent trénera), Miloslav Michalík (asistent trénera), Tomáš Horký (manažér), Ján Meszároš (lekár), Michael Bujňák (fyzioterapeut), Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič (maséri)

program H-skupiny kvalifikácie ME 2023:


štvrtok 11. novembra

18.00 SLOVENSKO - Taliansko (Piešťany)

19.00 Luxembursko - Švajčiarsko (Luxemburg)



nedeľa 14. novembra

17.00 Švajčiarsko - SLOVENSKO (Fribourg)

18.00 Taliansko - Luxembursko (Faenza)