Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Suja pokračuje ako reprezentačný tréner basketbalistiek Slovenska

Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Juraj Suja, archívna snímka. Foto: TASR - FIBA

Do poslednej chvíle som uvažoval, či ísť alebo neisť do toho, ale napokon som si povedal, že za dva a pol roka si myslím, že sme urobili fajn robotu, uviedol Suja.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia bude mať aj v nasledujúcom kvalifikačnom cykle rovnakého trénera. Vo výberovom konaní Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) uspel kormidelník MBK Ružomberok Juraj Suja. Cieľom 40-ročného kouča bude postúpiť so svojím tímom na majstrovstvá Európy, ktoré sa v roku 2023 odohrajú v Slovinsku a Izraelu.

Suja prišiel na lavičku reprezentačného výberu v roku 2019. Vo funkcii hlavného trénera nahradil Petra Kováčika, ktorému sa vtedy nepodarilo postúpiť so svojimi zverenkyňami na európsky šampionát. Kormidelníkovi "Ruže" sa tento cieľ podarilo splniť, Slovensko vrátil po absencii medzi európsku špičku.

Na nedávnych majstrovstvách Európy v Španielsku a Francúzsku obsadil jeho výber, poznačený zraneniami, celkovo 13. miesto, keď svoje účinkovanie skončil už v skupinovej fáze. Po záverečnom turnaji sa Sujovi skončila zmluva, v hre na post reprezentačného trénera boli okrem iného Natália Hejková a Peter Jankovič.

"Vždy sú to v trénerskej kariére veci, ktoré sú významné. Som rád, že som opätovne dostal možnosť stáť pri reprezentácii Slovenska. Do poslednej chvíle som uvažoval, či ísť alebo neisť do toho, ale napokon som si povedal, že za dva a pol roka si myslím, že sme urobili fajn robotu," uviedol Suja k pokračovaniu na lavičke ženskej reprezentácie Slovenska.

Podľa jeho slov by malo prísť k zmenám v realizačnom tíme. Jeho družstvo čaká na jeseň štart kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023, v H-skupine si postupne zmeria sily s Talianskom, Luxemburskom a Švajčiarskom. Slovensko čaká najskôr 11. novembra domáci duel s Talianskom, o tri dni neskôr sa predstaví vo Švajčiarsku. Náš výber zabojuje celkovo o trinástu účasť na ME, zo skupín idú ďalej víťazi a štyri najlepšie družstvá z druhých miest.