Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Luxembursko padlo. Víťazný vstup basketbalistov do predkvalifikácie

Na snímke sprava Šimon Krajčovič (SVK), Philippe Gutenkauf (LUX), Vladimír Brodziansky (SVK) a Clancy Rugg (LUX) počas predkvalifikácie MS 2023 B skupiny v basketbale mužov Slovensko - Luxembursko 20. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ďalší duel zverencov trénera Žana Tabaka je na programe v nedeľu 23. februára o 21.00 h, keď sa predstavia na Islande.

Bratislava 20. februára (TASR) - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia vstúpila úspešne do predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023, vo štvrtok v úvodnom vystúpení B-skupiny zvíťazila v Bratislave nad Luxemburskom 73:65. Ďalší duel zverencov trénera Žana Tabaka je na programe v nedeľu 23. februára o 21.00 h, keď sa predstavia na Islande.

predkvalifikácia MS 2023 - B-skupina:



Slovensko - Luxembursko 73:65 (40:38)

zostava a body SR: Brodziansky 25, Jones 12, Krajčovič 5, Juríček a Musil 0 (Körner 15, Ihring 10, Abrhám a Merešš po 3, Tot 0) - najviac bodov Luxembursko: Rugg 21, Laurent 13, Gutenkauf 9, TH: 17/13 - 21/13, fauly: 23:20, rozhodovali: Karakatsounis (Gr.), Gedvilas (Lit.), Grigioni (Tal.), 1000 divákov.

štvrtiny: 20:25, 20:13, 19:11, 14:16


Slováci vstúpili do stretnutia absolútne nekoncentrovane, Ruggovi dovolili dať úvodných šesť bodov v sérii. Luxembursko prechádzalo domácou obranou s ľahkosťou a s vysokou úspešnosťou streľby a viedlo v piatej minúte už 15:5. Družstvo trénera Žana Tabaka sa postupne herne prebudilo, vďaka dvojici Körner a Jones stiahlo na 20:25 po prvej štvrtine. V druhej časti pokračovalo Slovensko v zlepšenom prejave, z manka sa darilo ukrajovať. V 15. minúte poslal Jones prvýkrát domácich do vedenia - 32:31. Od tohto momentu to bola oveľa vyrovnanejšia parta, spokojnejší šli napokon do šatní Slováci, keď vyhrávali 40:38.

Reprezentanti SR vstúpili na palubovku po polčasovej prestávke aktívnejšie, zlepšená defenzíva a herná kvalita sa začali postupom času prejavovať. Slovenské kvarteto Ihring, Jones, Brodziansky a Körner sa postaralo o to, že domáci sa začali od svojho súpera bodovo vzďaľovať. Pred záverečnou 10-minútovkou bol na tabuli stav 59:49. Luxemburčania ešte nezložili zbrane, v štvrtej štvrtine dokázali zdramatizovať dianie na palubovke. Domáci však zachoval chladnú hlavu a v koncovke si postrážil cestu za úspešným vstupom do predkvalifkácie.

hlasy po zápase:

Žan Tabak, tréner Slovenska: "Opäť sme nezačali tak, ako sme mali. Opäť nás prekvapila agresivita súpera, to sa presne stalo aj v domácom zápase s Cyprom. Potom sme začali hrať lepšie, hrali sme oveľa fyzickejšie. Prispôsobili sme sa levelu hry a potom sme začali vyhrávať. Na konci zápasu som sa snažil o to, aby sme mali čo najväčší náskok, preto som bral oddychové časy, ale vykonali sme najhoršiu možnú robotu. Vyhrávali sme aj o desať bodov, mohli sme viesť aj vyšším rozdielom, ale niekedy tie logické veci nefungujú dokonale."

Richard Körner, krídelník Slovenska: "Prvú štvrtinu sme trochu zaspali. Hovorili sme si, že to bude ako pred rokom zápas s Cyprom. Vedeli sme, že budú veľa behať a hrať 1 na 1. Žiaľ, zase sme zaspali, ale tréner to vystriedal, dal tam menšiu zostavu. Začali sme všetko preberať, to na takýto tím platí."
Vladimír Brodziansky, pivot Slovenska: "Zo začiatku si myslím, že sme veľmi zle hrali, hlavne v prvej štvrtine. Nezachytili sme začiatok, padli im nejaké strely. Potom sme vzchopili, zahrali sme lepšie, hrali sme tvrdo ako tréner prízvukoval. Na začiatku musíme popracovať."