Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Basketbalisti neuspeli ani doma so Srbskom, postup sa vzdialil

Na snímke zľava Boriasa Šimanič (Srbsko) a Mário Ihring (Slovensko) v zápase kvalifikácie MS 2023 v basketbale mužov medzi Slovensko -Srbsko 28. februára 2022 v Leviciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Domáca strata bodov posunula postupové nádeje zverencov Olega Meleščenka do teoretickej roviny, v skupine im patrí nepostupové štvrté miesto s bilanciou štyroch prehier.

Levice 28. februára (TASR) - Basketbalisti Slovenska neuspeli ani vo štvrtom vystúpení v A-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. V Leviciach prehrali v pondelok so Srbskom 63:71 a stále čakajú na premiérové víťazstvo.

Domáca strata bodov posunula postupové nádeje zverencov Olega Meleščenka do teoretickej roviny, v skupine im patrí nepostupové štvrté miesto s bilanciou štyroch prehier. Ďalšie zápasy Slovákov sú na programe v lete, 30. júna nastúpia v Belgicku a 3. júla doma proti Lotyšsku.

kvalifikácia MS 2023 - A-skupina:



SLOVENSKO - Srbsko 63:71 (31:44)

zostava a body Slovenska: Brodziansky 22, Doležaj 17, Ihring a Krajčovič po 5, Fusek 0 (Körner 10, Abrhám a Petráš po 2, Bachan a Bojanovský 0) - najviac bodov Srbsko: Avramovič 24, Jovič 13, Ristič 12.

TH: 7/3 - 6/5, fauly: 13 - 13, trojky: 10 - 12, štvrtiny: 16:26, 15:18, 22:16, 10:11, rozhodovali: Liszka (Poľ.), Gedvilas (Lit.), Zapolski (Poľ.), 1700 divákov.


Tradičný problém Slovákov - vstupy do štvrtín - sa zopakoval aj v druhej konfrontácii so Srbskom. Nevýrazná obrana pod košom priniesla už vo 4. minúte stav 2:12. Súper razom získal herné sebavedomie, pred slovenskými basketbalistami bola o to ťažšia skúška. Postupne sa hra zverencov Meleščenka zlepšila, výrazným streleckým lídrom bol Doležaj. Srbi vyhrali úvodnú štvrtinu 26:16. Druhá 10-minútovka bola odlišná, výrazne pomohol 5-bodový nástup. Slováci razom zatlačili favorizovaného súpera a dianie na palubovke mali pod kontrolou. Postupom času sa vrátili do boja o víťazstvo, ale došlo repete z piatkového vzájomného zápasu. K výraznejšiemu slovenskému tlaku neprišlo, Srbsko v správnej chvíli odpovedalo a svoje vedenie vrátilo do dvojcifernej hodnoty. Po prvom polčase prehrávali Slováci 31:44.

Scenár sa nezmenil ani po prestávke, hostia tvrdo trestali diery v slovenskej obrane. Slovákov nakopla dvojica Brodziansky a Körner, ale Srbi okamžite odpovedali. Domácich držala v hre solídna streľba za tri body, Doležajov kôš so sirénou znamenal po tretej štvrtine stav 53:60. Slovensko zacítilo nádej na prvú výhru v A-skupine, ale súper si dlho kontroloval vedenie. V rozhodujúcich okamihoch ukázal takmer neomylnú ruku, podobne ako v Belehrade a bez výraznejšej drámy udržal Slovákov na dištanc.