Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Šport

Basketbalistky čaká na ME Španielsko, Švédsko a Bielorusko

Na snímke tím Slovenska počas kvalifikačného zápasu H- skupiny na majstrovstvá Európy 2021 v basketbale žien Slovensko - Holandsko. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Rozhodol o tom pondelkový žreb vo Valencii, kde sa zápasy A-skupiny budú hrať.

Valencia 8. marca (TASR) - Slovenské basketbalistky sa na júnových majstrovstvách Európy v Španielsku a Francúzsku stretnú v základnej A-skupine s domácimi Španielkami, Švédkami a Bieloruskami. Rozhodol o tom pondelkový žreb vo Valencii, kde sa zápasy A-skupiny budú hrať.

Slovenky sa na podujatí predstavia opäť po štyroch rokoch. Majstrovstvá Európy sa budú hrať 17.-27. júna. Pôvodne sa mali konať vo viacerých francúzskych a španielskych mestách, no pre pandémiu koronavírusu sa dejiská zredukovali na Valenciu a Štrasburg. Upustilo sa aj od finále v Paríži, turnaj vyvrcholí vo Valencii.

Na 38. ročníku turnaja sa predstaví 16 družstiev. Zo štyroch skupín postúpi víťaz priamo do štvrťfinále a ďalšie dva tímy do 1. kola vyraďovacej časti. Titul obhajujú Španielky. Šesť najlepších postúpi na MS 2022 do Austrálie. O miestenky na OH v Tokiu sa na podujatí súperiť nebude, kvalifikačný proces stihol vyvrcholiť už minulý rok pred vypuknutím pandémie.

Slovenské basketbalistky čaká dvanáste vystúpenie na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti. Na konte majú dve medailové umiestnenia. V roku 1993 pri premiére na ME v Taliansku získali bronz a v roku 1997 v Maďarsku striebro.

Zverenky trénera Juraja Suju boli pred žrebom nasadené v najslabšom výkonnostnom koši. Španielsky organizátor využil právo umiestniť jedného účastníka šampionátu do "svojej" skupiny a už pred žrebom rozhodol, že Slovenky budú hrať vo Valencii v A-skupine so štvornásobnými európskymi šampiónkami. Žreb potom Slovenkám prisúdil z druhého koša Švédky, ktoré pred dvoma rokmi skončili šieste a z tretieho Bielorusky, trináste z predchádzajúcich ME.

Žreb majstrovstiev Európy žien:



A-skupina (Valencia): Španielsko, Švédsko, Bielorusko, SLOVENSKO
B-skupina (Valencia): Srbsko, Taliansko, Čierna Hora, Grécko
C-skupina (Štrasburg): Belgicko, Slovinsko, Turecko, Bosna a Hercegovina
D-skupina (Štrasburg): Francúzsko, Rusko, ČR, Chorvátsko