Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Basketbalistky na úvod proti Taliansku, Jankovič: Ťažký súper

Na snímke zľava hlavný tréner ženskej basketbalovej reprezentácie Juraj Suja a jeho asistent Peter Jankovič počas brífingu v rámci reprezentačného zrazu v Piešťanoch v utorok 11. mája 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Kouč Talianska Lino Lardo musel urobiť v porovnaní s letným európskym šampionátom niekoľko zmien v zostave.

Piešťany 10. novembra (TASR) - Slovenská ženská basketbalová reprezentácia odštartuje vo štvrtok 11. novembra o 18.00 h v piešťanskej Diplomat aréne účinkovanie v H-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2023. Na úvod ju čaká deviaty tím z nedávneho európskeho šampionátu - Taliansko. Zverenky trénera Juraja Suju sú si vedomé kvalít súpera, ich cieľom je však úspešne vstúpiť do nového kvalifikačného cyklu.

Slovensko bude bojovať o celkovo 13. účasť na záverečnom turnaji ME, na tohtoročnom európskom šampionáte obsadilo 13. priečku. Basketbalistky Talianska potvrdili 9. miestom na rovnakom podujatí príslušnosť k širšej kontinentálnej špičke. Podobne ako slovenský reprezentačný výber, tak aj súperov sa chce opäť dostať na ME. "Určite ťažký súper, favorit skupiny a aj stretnutia. Kožu však lacno nepredáme, zabojujeme o to, aby sme urobili dobrý prvý krok do kvalifikácie. Budeme hrať doma, pevne verím, že prídu ľudia. Po dlhom čase môžu vidieť kvalitný basketbal. Baby, ktoré hrajú v zahraničí, majú dobrú formu. To je fajn. Máme veľa hráčok, ktoré hrajú v Európskom pohári FIBA, čiže hrajú ťažké zápasy. To nám len pomáha. Samozrejme, opäť sme starší a skúsenejší, čo je veľké plus. Pevne verím, že sa pozitívne odrazíme," vyjadril sa pre TASR asistent reprezentačného trénera Peter Jankovič.

Kouč Talianska Lino Lardo musel urobiť v porovnaní s letným európskym šampionátom niekoľko zmien v zostave. K dispozícii nebudú na krídle Elisa Pennová, pivotky Olbis Andreová a Lorela Cubajová. Na ich miesta prišli viaceré nové a staronové tváre, ako napríklad Sara Crudová alebo Marzia Tagliamentová. "Sú tam zmeny, je tam jedna dosť podstatná. Pod košom nebude Cubajová, je to veľmi kvalitná hráčka. Pre nás je to fajn. Niektoré asi ukončili reprezentačnú kariéru. V podstate gro tam zostalo, kvalita tam je. Hlavná hviezda príde - Cecilia Zandalasiniová, takže to asi celé bude stáť na nej," uviedol Jankovič.

V novembrovom asociačnom termíne sa Slovensko stretne doma s Talianskom a v nedeľu 14. novembra o 17.00 h sa predstaví vonku proti Švajčiarsku. Taliansko čaká v rovnaký deň domáci duel s Luxemburskom (18.00). "Pristupujeme k tomuto dvojzápasu s veľkým odhodlaním. Na týchto stretnutiach nám veľmi záleží, preto sa musíme koncentrovať od prvej minúty," citoval Larda oficiálny web Talianskej basketbalovej federácie.

Pred slovenským výberom je tak náročná úloha, čo si uvedomuje aj asistent reprezentačného trénera: "Talianky sa prezentujú veľmi agresívnou a nepríjemnou obranou, až na hranici únosnosti. Často strieľajú za tri body. Na to si musíme dávať pozor. My sa musíme spoliehať na jeden kvalitný, kolektívny výkon, hlavne v obrane, ale určite aj útočne."

Z nominovanej štrnástky hráčok vyberie vždy pred zápasom realizačný tím Slovenska dvanástku. Po takmer troch rokoch sa tím trénera Juraja Suju predstaví pred publikom, do piešťanskej Diplomat arény môže prísť až 900 fanúšikov v režime kompletne zaočkovaní.

Po novembrových zápasoch čakajú Slovensko ďalšie kvalifikačné stretnutia až o rok, konkrétne 24. novembra 2022 v Luxembursku a 27. novembra 2022 v Taliansku. Zo štvorčlenných skupín postúpia na európsky šampionát víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Tie sa pripoja k organizátorom záverečného turnaja - Izraelu a Slovinsku.

Nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie ME 2023 proti Taliansku a Švajčiarsku:



hráčky: Michaela Balážová (Young Angels Košice), Barbora Bálintová (ZVVZ USK Praha/ČR), Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Žofia Hruščáková (bez klubovej príslušnosti), Ivana Jakubcová (AZS UMCS Lublin/Poľ.), Klaudia Lukačovičová (Cadí La Seu/Šp.), Natália Martišková (Piešťanské Čajky), Alica Moravčíková (Treviso/Tal.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Miroslava Praženicová (MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (Herner TC/Nem.), Ema Rodáková (Young Angels Košice), Dominika Rusiňáková (Piešťanské Čajky)

realizačný tím: Juraj Suja (hlavný tréner), Peter Jankovič (asistent trénera), Miloslav Michálik (asistent trénera), Tomáš Horký (manažér), Ján Meszároš (lekár), Michael Bujňák (fyzioterapeut), Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič (maséri)

Program H-skupiny kvalifikácie ME 2023

štvrtok 11. novembra

18.00 SLOVENSKO - Taliansko (Piešťany)
19.00 Luxembursko - Švajčiarsko (Luxemburg)

nedeľa 14. novembra

17.00 Švajčiarsko - SLOVENSKO (Fribourg)
18.00 Taliansko - Luxembursko (Faenza)