Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Basketbalistky sa pripravujú na ME, Suja: V družstve máme veľa talentu

Na snímke hráčky a tréneri ženskej basketbalovej reprezentácie počas tréningu v rámci reprezentačného zrazu v Piešťanoch v utorok 11. mája 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V príprave sa Sujove zverenky stretnú najskôr na domácom turnaji v Piešťanoch so Slovinskom a Poľskom.

Piešťany 11. mája (TASR) – Slovenská ženská basketbalová reprezentácia odštartovala v Piešťanoch päťtýždňový prípravný blok pred majstrovstvami Európy v Španielsku a vo Francúzsku (17. – 27. júna 2021). Tréner Juraj Suja má k dispozícii 15 hráčok, jeho zverenky odohrajú pred odchodom na európsky šampionát šesť prípravných zápasov.

V nominácii Slovenska na prípravný blok neprišlo k žiadnym výraznejším prekvapeniam, základ tvoria hráčky, ktoré sa postarali o postup na ME. Pre zranenia vypadli z menoslovu Angelika Slamová a Michaela Balážová. Do reprezentácie sa naopak vracia Nikola Kováčiková. "Nominácia sa tvorila štandardným spôsobom. Už dva roky vieme, s akým okruhom hráčok pracujeme a okolo toho sa to v podstate celé odvíja. V tomto smere to bolo jednoduché. Chýbať nám bude Angelika Slamová, posnažíme sa vykompenzovať jej absenciu. Dúfam, že baby to potiahnu aj za ňu," vyjadril sa pre TASR Suja.





Už dlhší čas je tradičným dejiskom prípravných blokov ženskej reprezentácie mesto Piešťany. Realizačný tím má s hráčkami na tomto mieste k dispozícii všetko, čo k basketbalu potrebujú. Ako to už v tomto období býva zvykom, celá príprava sa realizuje v tzv. "bubline". "Sme radi, že vôbec môžeme mať prípravu v tejto dobe. Všetko absolvujeme v Piešťanoch. Pôvodne sme chceli byť týždeň-dva v horách, ale nevyšlo to. V Piešťanoch sú skvelé podmienky, je tu všetko, čo potrebujeme, od A po Z. Tomáš Horký tu odvádza kus poriadnej roboty. Všetko, čo máme na očiach, tak tu máme. Máme päť blokov. Úvodný blok bude jednoduchší, pracovať budeme v ľahšej intenzite, prebehneme si útočné a obranné princípy. Vložíme do toho silové tréningy, nejaké výbehy vonku a budeme riešiť základy tímových princípov. V druhom bloku už pôjdeme do hry, intenzity a aplikácie všetkých vecí. Trénovať sa už bude naplno. Aj v tejto časti budú určité kondičné a silové veci. Ostatné bloky budú vždy vrcholiť zápasmi na konci týždňa. Na tréning bude 2-3 dni, vždy to bude o hre vo vysokej intenzite," načrtol reprezentačný tréner plán prípravy.





V príprave sa Sujove zverenky stretnú najskôr na domácom turnaji v Piešťanoch so Slovinskom a Poľskom (27. – 29. mája). Prvý júnový víkend vycestujú do Splitu, kde na nich čaká Chorvátsko (4. júna) a Grécko (5. júna). Generálkou na európsky šampionát bude dvojzápas s Českom (10. a 11. júna) v Prahe. Do dejiska ME odletí výprava SR 14. júna. "Zápasy sa riešili štandardne, už je povolené cestovanie a konanie týchto vecí. Jasné, že budú potrebné rôzne testovania, ale to je v poriadku. Som spokojný so súpermi, z piatich súperov sú štyria účastníci ME, čiže kvalita tímov je vysoká. Som spokojný, že sa nám podarilo takto ideálne nastaviť tri dvojzápasy," zhodnotil Suja program prípravných duelov.

Na snímke hráčka ženskej basketbalovej reprezentácie Alexandra Hašková počas tréningu v rámci reprezentačného zrazu v Piešťanoch v utorok 11. mája 2021.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Do Valencie, dejiska zápasov Slovenska, odcestuje napokon 14 hráčok, z ktorých deň pred úvodným zápasom určí realizačný tím finálnu dvanástku. "Ja mám tento tím rád a mám ho rád preto, lebo je to tím. Naladili sme sa na spoločnú vlnu, dievčatá prijali úlohy v rámci tímu a pôsobili sme veľmi dobre. Nemusí to byť pravidlom, teraz je iná doba, ale chceme v tom pokračovať. Podľa mňa máme veľa talentu v družstve. Určite máme fyzické nedostatky, sme nízki a možno subtílnejší v európskom meradle, ale máme srdce, bojovnosť a keď k tomu pridáme obrannú disciplínu, spolu s tímovosťou, tak si myslím, že sme schopní dosiahnuť nejaké víťazstvo na ME. Chceme ísť od zápasu k zápasu, takže nebudem rozvíjať celkové šance. Odkedy už je známa skupina, tak riešime súperov. Najdôležitejší sme však my sami, aby sme my sami pôsobili tak, ako v poslednom kvalifikačnom cykle, keď sme hrali dobre tímovo, bojovne, skvelo sme bránili a mali sme vysokú úroveň disciplíny," dodal tréner.

Na snímke hráčka ženskej basketbalovej reprezentácie Michaela Fekete počas tréningu v rámci reprezentačného zrazu v Piešťanoch v utorok 11. mája 2021.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Nominácia Slovenska na prípravu pred ME v basketbale žien (17. – 27. júna):



hráčky: Barbora Bálintová (Arka Gdyňa/Poľ.), Nikola Dudášová (PEAC Pécs/Maď.), Michaela Fekete (Dinamo Sassari/Tal.), Alexandra Hašková, Natália Martišková, Terézia Páleníková (všetky Piešťanské Čajky), Ivana Jakubcová (Le Mura Basket Lucca/Tal.), Anna Jurčenková (Žabiny Brno/ČR), Nikola Kováčiková (University of Pennsylvania/USA), Alica Moravčíková (Bascats Heidelberg/Nem.), Sabína Oroszová (GEAS Sesto San Giovanni/Tal.), Miroslava Praženicová, Radka Stašová (obe MBK Ružomberok), Veronika Remenárová (KP Brno/ČR), Timea Sujová (ŠBK Šamorín)

náhradníčky: Barbora Bohušová (Young Angels Košice), Lucia Hadačová (KP Brno/ČR), Laura Horvátová (ŠBK Šamorín), Žofia Hruščáková (Galatasaray Istanbul/Tur.), Vanda Kozáková (Piešťanské Čajky), Dominika Rusiňáková (MBK Ružomberok), Tereza Sedláková (Kemegal Cortegada/Šp.), Soňa Svetlíková (ŠBK Šamorín), Stella Tarkovičová (SBŠ Ostrava/ČR)



Realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér družstva, Ján Meszároš – lekár, Alžbeta Dutková – fyzioterapeutka, Erika Šerfőzőová, Marián Vlkovič - maséri



Program prípravných zápasov Slovenska pred ME v basketbale žien:

27. – 29. mája: Medzinárodný turnaj v Piešťanoch (SR, Slovinsko, Poľsko)

4. júna: Chorvátsko – SLOVENSKO (Split/Chor.)

5. júna: Grécko – SLOVENSKO (Split/Chor.)

10. júna: Česko – SLOVENSKO (Praha/ČR)

11. júna: Česko – SLOVENSKO (Praha/ČR)