Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Basketbalistky SR po roku opäť v akcii, Suja: Vzali sme to najlepšie

Na snímke hráčky a tréneri slovenskej basketbalovej reprezentácie počas zrazu pred dvoma kvalifikačnými zápasmi o postup na ME 2023 v Piešťanoch v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Zápasy v Luxembursku (štvrtok 24. novembra o 19.00 h) a v Taliansku (nedeľa 27. novembra o 19.00 h) môžu vo veľkej miere napovedať o šanciach zúčastniť sa na finálovom turnaji v Izraeli a Slovinsku.

Piešťany 21. novembra (TASR) – Po viac ako roku sa basketbalistky Slovenska opäť predstavia v kvalifikácii na majstrovstvá Európy 2023. Zápasy v Luxembursku (štvrtok 24. novembra o 19.00 h) a v Taliansku (nedeľa 27. novembra o 19.00 h) môžu vo veľkej miere napovedať o šanciach zúčastniť sa na finálovom turnaji v Izraeli a Slovinsku. Reprezentačný tréner Juraj Suja verí, že jeho hráčky zvládnu dvojzápas a priblížia sa k postupu.

Dobrou správou pre kouča slovenského tímu je, že až na Žofiu Hruščákovú má k dispozícii to najlepšie, čo momentálne ponúka slovenský ženský basketbal. „Z 15 hráčok je tu napokon jedna absencia – Lucia Striešová. Takže v podstate to stopercentne korešponduje s tou pôvodnou nomináciou,“ prezradil tréner Slovenska Juraj Suja.
Na snímke hráčky slovenskej basketbalovej reprezentácie zľava Lucia Hadačová, Soňa Svetlíková, Radka Stašová a Natália Martišková počas zrazu pred dvoma kvalifikačnými zápasmi o postup na ME 2023 v Piešťanoch v pondelok 21. novembra 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Debut v bielo-modrých farbách môže zaznamenať až trio nových tvárí, konkrétne Lucia Hadačová, Soňa Svetlíková a Stella Tarkovičová. „V kvalifikácii nie je priestor skúšať. My sme sa snažili zobrať to najlepšie, čo momentálne máme . Brali sme ohľad na zápasové zaťaženie, formu a možnosť dobrej konfrontácie, ktoré hráčky majú,“ uviedol pre TASR reprezentačný kormidelník.

Nezvykle dlhá zápasová pauza, najmä pre majstrovstvá sveta, priniesla aj početné zmeny klubových pôsobísk mnohých členiek národného tímu. „Nie je to úplne najšťastnejší spôsob, ale nezmeníme to. Musíme sa tomu prispôsobiť. My už v podstate spolu pracujeme štvrtú sezónu, tento tím a toto jadro. Verím, že máme v tom určitú výhodu a až tak nás možno nezasahuje časový horizont. Niektoré hráčky sú menej vyťažené, niektoré viac, ale hlavné je, že sú zdravé a pripravené bojovať. Chceme, aby boli hlavou tu a hrali náš basketbal, ktorý chceme robiť,“ vyhlásil Suja.

Pohľad na tabuľku H-skupiny hovorí jasnou rečou. Na čele je Taliansko s bilanciou dvoch výhier, Slovensko a Švajčiarsko majú zhodne po víťazstve a prehre, Luxembursko zatiaľ ako jediné ešte neuspelo. „Tešila som sa do reprezentácie. Hlavne z dôvodu, že bola ročná prestávka. Opäť si môžem zahrať s dievčatami a verím, že splníme cieľ – vyhráme obidva zápasy, aby to bolo potom vo februári pre nás jednoduchšie. Uvedomujeme si dôležitosť zápasov, ale verím, že nádej na postup nestratíme. Každým rokom sme skúsenejšie a lepšie, v európskych súťažiach zbierame skúsenosti. Ešte si stále myslím, že máme mladý tím a verím, že to všetko využijeme,“ vyjadrila sa rozohrávačka slovenského výberu Barbora Wrzesińská.



Práve novembrový dvojzápas môže vyriešiť prípadnú postupovú tajničku a šance ostatných. Slovenky si uvedomujú, že stretnutia v Luxembursku a Taliansku im môžu buď výrazné pomôcť, alebo ich obrať o nádej na ME 2023 a celkovo o 13. účasť medzi európskou špičkou. „Každý dvojzápas z troch kvalifikačných okien je dôležitý. V každom dvojzápase je možné skoro v podstate stratiť šancu na postup. Dookola to neomieľame, vieme, o čo sa hrá, nie je to potrebné zdôrazňovať. Kvalifikácia je krátka, má málo zápasov. Každý jeden zápas je v podstate ako boj o život,“ povedal tréner Sloveniek.

Oba zápasy nášho výberu odvysiela športová televízia JOJ Šport. Po novembri má Slovensko na programe ešte dva zápasy, doma so Švajčiarskom (9. februára 2023) a Luxemburskom (12. februára 2023). Postup na európsky šampionát si vybojujú víťazi skupín, ku ktorým sa pridajú štyri najlepšie tímy z druhých miest. Ak by medzi týmito 14 miestenkami boli organizátori finálového turnaja (Izrael a Slovinsko), tak šancu majú ďalší podľa umiestnenia. ME 2023 sa odohrajú 15.–25. júna 2023.



Širšia nominácia Slovenska na zápasy kvalifikácie ME 2023 proti Luxembursku (24. novembra) a Taliansku (27. novembra):

hráčky: Alexandra Buknová, Lucia Hadačová (obe MBK Ružomberok), Nikola Dudášová (Elitzur Ramla), Ivana Jakubcová (Union Féminine Angers), Natália Martišková, Alica Moravčíková (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec), Sabína Oroszová (UNI Győr), Terézia Páleníková (CDB Clarinos Tenerife), Veronika Remenárová (Rutronik Stars Keltern), Radka Stašová (Al-Qázeres Extremadura), Soňa Svetlíková (KP Brno), Stella Tarkovičová (Osnabrück), Barbora Wrzesińská (USK Praha)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič a Miloslav Michálik – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Michael Bujňák – fyzioterapeut, Erika Šerfőzőová, a Marián Vlkovič - maséri



Program H-skupiny kvalifikácie ME 2023 žien:

štvrtok 24. novembra:

19.00 h: Luxembursko - SLOVENSKO

19.00 h: Taliansko - Švajčiarsko

nedeľa 27. novembra:

17.00 h: Švajčiarsko – Luxembursko

19.00 h: Taliansko – SLOVENSKO



Tabuľka H-skupiny:

1. Taliansko 2 2 0 151:114 4

2. SLOVENSKO 2 1 1 131:119 3

3. Švajčiarsko 2 1 1 108:119 3

4. Luxembursko 2 0 2 102:140 2