Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Basketbalistky SR začnú prípravu v Piešťanoch s 15 hráčkami

Na snímke hráčky a tréneri slovenskej basketbalovej reprezentácie počas zrazu pred dvoma kvalifikačnými zápasmi o postup na ME 2023 v Piešťanoch v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V širšej nominácii je väčšina hráčok, ktoré sa vo februári postarali o postup na finálový turnaj majstrovstiev Európy.

Bratislava 4. mája (TASR) – Slovenská ženská basketbalová reprezentácia odštartuje o niekoľko dní prípravu na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna). Realizačný tím na čele s hlavným trénerom Jurajom Sujom pozval na úvod prípravy do Piešťan 15 hráčok.

V širšej nominácii je väčšina hráčok, ktoré sa vo februári postarali o postup na finálový turnaj majstrovstiev Európy. Dobrou správou pre realizačný tím je, že po pauze zavinenej zranením je späť skúsená dvojica Nikola Dudášová a Barbora Wrzesiński. Do prípravy sa okrem nich zapoja aj viaceré nové tváre, v reprezentačnom drese sa môžu predstaviť premiérovo Tereza Sedláková, Alexandra Erdelyiová, Vanda Kozáková a Diana Mikovčáková.

„Základ 15-člennej nominácie na úvodný zraz sme sa snažili postaviť na overených hráčkach, ktoré boli súčasťou tímu v úspešnej kvalifikácii. Menoslov hráčok ešte nie definitívne uzatvorený, s viacerými ďalšími kandidátkami komunikujeme o prípadnej účasti v príprave, vzhľadom na ich študijné, pracovné a iné povinnosti,“ cituje oficiálna stránka Slovenskej basketbalovej asociácie manažéra reprezentácie Tomáša Horkého.

Národný výber rozloží svoj pracovný stan už tradične v Piešťanoch, prvýkrát sa stretne v polovici mája. V rámci prípravy odohrajú Slovenky 6 prípravných zápasov, doma sa predstavia 25. mája o 18.00 h a 27. mája o 16.00 h proti Izraelu. Na začiatku júna (2. a 3. júna) vycestujú na dvojzápas do Lotyšska a na záver ich čaká konfrontácia s Českom (7. a 8. júna v Prahe).

Slovenky si zabezpečili účasť medzi európskou špičkou vďaka 2. priečke v kvalifikačnej H-skupine. Na majstrovstvách Európy sa predstavia 13-krát v ére samostatnosti, v D-skupine v slovinskej Ľubľane si zahrajú postupne s Maďarskom (15. júna o 12.15 h), Srbskom (16. júna o 20.45 h) a Tureckom (18. júna o 20.45 h). Naposledy obsadil slovenský výber na finálovom turnaji v Španielsku a Francúzsku 13. miesto.



Širšia nominácia Slovenska na prípravu na majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna):

hráčky:
Alexandra Buknová (MBK Ružomberok), Ivana Jakubcová (Union Féminine Angers/Fr.), Natália Martišková, Alica Moravčíková (obe Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová (Zaglebie Sosnowiec/Poľ.), Sabína Oroszová (UNI Győr/Maď.), Terézia Páleníková (Spar Girona/Šp.), Radka Stašová (Al-Qázeres Extremadura/Šp.), Stella Tarkovičová (GiroLive Panthers Osnabrück/Nem.), Nikola Dudášová (Atomerőmű KSC Szekszárd/Maď.), Barbora Wrzesiňská (ZVVZ USK Praha/ČR), Tereza Sedláková (CD Talent Tirso Incentro/Šp.), Alexandra Erdelyiová (Šoproň Basket/Maď.), Vanda Kozáková (Slávia Banská Bystrica), Diana Mikovčáková (YOUNG ANGELS Košice)

realizačný tím: Juraj Suja – hlavný tréner, Peter Jankovič a Miloslav Michálik – asistent trénera, Tomáš Horký – manažér tímu, Ján Meszároš – lekár, Michael Bujňák – fyzioterapeut, Erika Šerfőzőová, a Marián Vlkovič – maséri, Michal Duchovič – mediálny manažér