Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Bayern opäť stopercentný, Xavi: Budeme bojovať o triumf v EL

Futbalista Bayernu Mníchov Benjamin Pavard (druhý zľava) strieľa gól v zápase 6. kola C-skupiny Ligy majstrov Bayern Mníchov - Inter Miláno v Mníchove v utorok 1. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Katalánci druhý rok po sebe vypadli z LM už po zápasoch v skupine, keď si pripísali iba dve víťazstvá - obe nad Plzňou.

Mníchov 2. novembra (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov v druhej sezóne za sebou a tretíkrát z uplynulých štyroch ročníkov nestratili v základnej skupine Ligy majstrov ani bod. Suverenitu v C-skupine potvrdili v utorok domácim triumfom 2:0 v šlágri s Interom Miláno. Oba tímy už mali istú účasť v osemfinále. Do Európskej ligy sa z tretej priečky posunie Barcelona, v poslednom kole uspela na ihrisku Viktorie Plzeň 4:2.

"Uvedomovali sme si, že by bolo niečo výnimočné vyhrať všetkých šesť zápasov, najmä v takejto náročnej skupine. A podarilo sa nám to," povedal po zápase útočník Eric-Maxim Choupo-Moting, ktorý v druhom polčase parádnym ďalekonosným pokusom spečatil víťazstvo nad Interom a skóroval už v šiestom stretnutí za sebou. Obaja tréneri vzhľadom na postupovú istotu nechali odpočívať viacero opôr, slovenský obranca hostí Milan Škriniar vybehol na ihrisko až v 76. minúte. Inter mohol ísť v prvom polčase do náskoku, ale arbitri mlčali po možnej ruke Sadia Maneho v šestnástke po strele Nicola Barellu a veľká šanca Lautara Martineza po centri Robina Gosensa skončila nad brvnom. "Zápas by sa možno vyvíjal úplne inak, ak by sme sa dostali do vedenia. Vieme však, akú silu Bayern má," citovala Gosensa agentúra AFP.

Bavorov poslal po polhodine hry do vedenia hlavou Benjamin Pavard. Francúzskeho obrancu pred duelom klub pokutoval za to, že za volantom prekročil povolený limit alkoholu a policajti mu odobrali vodičský preukaz. "Benji priznal svoju chybu. Pykal za to sankciami zo strany štátu i klubu a som rád, že sa mu podarilo dať takýto dôležitý gól napriek tomu, že neprežíva práve najľahšie dni," uviedol kouč domácich Julian Nagelsmann pre Prime Video.

Barcelona, ktorá prišla minulý týždeň o šancu pokračovať v Lige majstrov aj na jar, vyhrala v Plzni 4:2 aj vďaka dvom zásahom Ferrana Torresa. Ďalšie pridali Marcos Alonso a tínedžer Pablo Torre. V drese domácich odohral celý zápas Erik Jirka, Marián Tvrdoň sedel na lavičke náhradníkov. Dvoma gólmi sa proti favoritovi blysol v druhom polčase Tomáš Chorý. Po dvadsiatich minútach trafil žrď, krátko po pauze skóroval z penalty a svoj druhý gól pridal hlavou. "Je to krásny pocit. Nezabudnuteľný. Na tento zápas budem spomínať poriadne dlho. Určite som myslel aj na hetrik. Z ´placu´ sa mi nechcelo, ale keď prišiel gól na 2:4, tak už asi nebol dôvod zostávať v hre a kouč ma stiahol. Škoda prehry, vedeli sme, že nemáme čo stratiť a môžeme Barcelonu potrápiť. Oni ukázali, v čom sú silní, boli produktívni. Aj my sme mali ďalšie šance, ale bohužiaľ sme ich nepremenili," citoval Chorého portál idnes.cz. Plzeň ukončila skupinu bez zisku bodu a so skóre 5:24.

Katalánci druhý rok po sebe vypadli z LM už po zápasoch v skupine, keď si pripísali iba dve víťazstvá - obe nad Plzňou. Čaká ich ešte účinkovanie v Európskej lige. "Celkové hodnotenie musí byť negatívne," priznal po skončení skupinovej časti súťaže kormidelník Xavi Hernandez. "Mali sme postup vo vlastných rukách, ale nezvládli sme to. Našu šancu sme zahodili," narážal na zisk jediného bodu v súbojoch s hlavným konkurentom v boji o postup Interom. "Teraz sme kandidátmi na triumf v Európskej lige. Je to významná súťaž a budeme bojovať o to, aby sme ju vyhrali," zdôraznil Xavi. Barcelonu v minulej sezóne EL eliminoval vo štvrťfinále jej neskorší víťaz Eintracht Frankfurt.