Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Bayern rozhodol šláger po prestávke, Nagelsmann: Lepšie sme bránili

Futbalista FC Barcelona Robert Lewandowski (vľavo) a hráč Bayernu Marcel Sabitzer bojujú o loptu v zápase 2. kola C-skupiny Ligy majstrov Bayern Mníchov - FC Barcelona v Mníchove v utorok 13.septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ostro sledovaný zápas sa mohol vyvíjať inak, keby Lewandovski, ktorý prestúpil v lete do Barcelony práve z Mníchova, využil jednu zo svojich šancí.

Bratislava 14. septembra (TASR) - Poľský futbalový útočník Robert Lewandowski pri návrate do Mníchova neskóroval a jeho Barcelona prehrala 0:2. Bayern Mníchov rozhodol o víťazstve v utorňajšom šlágri C-skupiny Ligy majstrov dvomi gólmi počas druhého polčasu. "Bavorom" patrí v tabuľke priebežné prvé miesto bez inkasovaného gólu a zároveň neprehrali už v 30 zápase v skupine v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži. Prvé víťazstvo dosiahol finalista predchádzajúcej sezóny FC Liverpool, ktorý doma zdolal Ajax Amsterdam 2:1.

Ostro sledovaný zápas sa mohol vyvíjať inak, keby Lewandovski, ktorý prestúpil v lete do Barcelony práve z Mníchova, využil jednu zo svojich šancí. Poliak sa gólovo nepresadil po štyroch zápasoch. "Nemyslím si, že bol naňho vyvíjaný nátlak, vzhľadom na jeho vyspelosť a skúsenosti. Rozhodol nedostatok efektivity. Je to futbal, pri ktorom sa to občas stáva," povedal pre agentúru DPA tréner hostí Xavi Hernandez.

Zásadný moment prišiel na konci prvého polčasu za stavu 0:0. Alphonso Davies zviedol súboj s prenikajúcim Ousmanom Dembelem vo vnútri šestnástky. Katalánci sa dožadovali jedenástky a viacerí futbaloví analytici im dávali za pravdu, že to bol faul a mala nasledovať penalta pre hostí. Súboj však odignorovali aj supervízori VARu.

Po prestávke vystriedal domáci tréner Julian Nagelsmann Rakúšana Marcela Sabitzera a na ihrisko prišiel Leon Goretzka. Od tohto okamihu sa vývoj stretnutia zmenil. Na rozdiel od Barcelony, domáci využili svoje šance a počas štyroch minút rozhodli o víťazstve. V 50. minúte sa presadil po rohu hlavičkou Lucas Hernandez a neskôr aj Leroy Sane, keď prešiel pomedzi dvoch obrancov a zasunul loptu do siete. Barcelona mohla znížiť, no Pedri trafil iba žrď. "Barca mala v prvom polčase väčšie šance, museli sme sa spoliehať na Neuera. V druhom polčase sme oveľa lepšie bránili, s väčšou agresivitou. Strelili sme dôležitý gól zo štandardky a hneď aj druhý. V druhej 45-minútovke sme boli lepší my, v prvej to bola Barca, povedal Julian Nagelsmann pre oficiálnu stránku klubu. "Bavori" neprehrali už v 30 zápase v rámci skupiny a zopakovali tak počin Realu Madrid z rokov 2012 až 2017. Bayern zaznamenal dvadsaťsedem víťazstiev a tri remízy.

Hlavička Joela Matipa z 89. minúty znamenala víťazstvo Liverpoolu 2:1 nad Ajaxom na Anfielde a "Reds" sa vrátili späť do hry o postup do osemfinále. Zápasu predchádzala minúta ticha pri príležitosti úmrtia kráľovnej Alžbety II. Zverenci Jürgena Kloppa vyhrali iba tretí z úvodných siedmich duelov sezóny. Finalisti predchádzajúcej sezóny Ligy majstrov sa dostali s tromi bodmi na úroveň Ajaxu a Neapolu. Taliansky tím však ešte cestuje do Škótska na stredajšie stretnutie proti Rangers. "Oproti zápasu s Neapolom to bol úplne iný výkon, no je to len prvý krok. Hrali sme vo vyššej intenzite a agresivite. Náš výkon bol odvážnejší a najdôležitejším faktorom večera bol charekter tímu, vďaka čomu sme vyhrali," povedal Jürgen Klopp pre oficiálnu stránku klubu. Hostia sa dokázali v zápase presadiť len raz, keď v 27. minúte Mohammed Kudus vyrovnal na 1:1. Holandský tím dlho držal remízový stav a mohol aj zabodovať, no pred koncom druhého polčasu Joel Matip po rohovom kope hlavičkou rozhodol o triumfe domácich.