Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Bývalý futbalista F. Beckenbauer naďalej odmieta obvinenia z korupcie

Na archívnej snímke nemecká futbalová legenda Franz Beckenbauer. Foto: TASR/AP

Úspešný športovec vyhlásil, že nemá silu ani záujem vysvetľovať všetko odznova.

Mníchov 22. júla (TASR) – Bývalý vynikajúci nemecký futbalista, tréner a funkcionár Franz Beckenbauer naďalej odmieta obvinenia z kupovania hlasov v súvislosti s organizáciou MS 2006.

Sedemdesiatdvaročný Beckenbauer sa k obvineniam vyjadril v sobotu počas udeľovania bavorských športových cien. "Ľudia si vytvoria svoju vlastnú verziu udalostí a vy im skrátka nemáte ako oponovať. Nemám silu ani záujem vysvetľovať všetko odznova. Svoju výpoveď som už poskytol kompetentným," uviedol podľa agentúry DPA.

Podľa obvinení mal byť Beckenbauer, ktorý bol v tom čase šéfom nemeckej kandidatúry na organizáciu MS 2006, v roku 2002 zapojený do prevodu sedemcifernej sumy z účtu organizačného výboru šampionátu cez Švajčiarsko na konto funkcionára Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Mohameda Bin Hammama. Tomu medzičasom udelili doživotný zákaz činnosti. Čiastka mala byť použitá na zabezpečenie hlasov ázijských členských krajín FIFA. Väčšinu peňazí mal údajne poskytnúť vtedajší riaditeľ spoločnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus. Nemecko v tajnom hlasovaní zdolalo Juhoafrickú republiku tesne 12:11 a v roku 2006 usporiadalo svetový šampionát.

Beckenbauer patrí spolu s Brazílčanom Mariom Zagallom a Francúzom Didierom Deschampsom medzi troch hráčov, ktorí dokázali získať titul na MS ako hráč aj tréner. "Cisár Franz" triumfoval ako kapitán Nemeckej spolkovej republiky na domácich MS v roku 1974, ako tréner doviedol národný tím k titulu na MS 1990 v Taliansku.